Plaja ha intentat també aquest dimarts refredar el conflicte amb l'Aragó arran dels Jocs Olímpics d'Hivern, un desencontre que va esclatar la setmana passada amb la plantada del president d'aquest territori, Javier Lambán, a Pere Aragonès. La Generalitat no vol alimentar més la polèmica i assegura que vol seguir col·laborant amb l'Aragó en l'organització del certamen. "No hi ha res trencat ni res tancat", ha dit la portaveu. Tot i això, el Govern manté que la candidatura no ha de ser al 50-50, sinó que Catalunya ha de liderar-la. La Generalitat també s'ha refermat en la consulta que vol organitzar perquè siguin els ciutadans de l'Alt Pirineu i l'Aran els que diguin en última instància si volen els Jocs. "El Govern farà la consulta, això segur", ha dit. Així, segueix tot endavant malgrat les "dificultats jurídiques" que, segons un informe del mateix Govern destapat per l'ARA, planteja aquesta votació.
Aragonès comença avui els contactes per refer la unitat
El Govern retreu a Sánchez que "jugui de manera electoralista" amb la taula de diàleg
BarcelonaTranscorregut gairebé un any des de les eleccions del 14-F, la gran paradoxa és que la majoria independentista més gran que ha tingut mai el Parlament restaurat no ha servit ni per cohesionar el moviment ni per donar-li un horitzó compartit. L’última gran prova, els pressupostos de la Generalitat, aprovats amb el vot dels comuns i malgrat el no de qui havia de ser el teòric soci prioritari del Govern, la CUP. Per mirar de recosir la unitat esquerdada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, avui iniciarà una ronda de contactes amb els partits i les entitats independentistes. Començarà amb la CUP i seguirà demà amb representants d’ERC i Junts. Finalment, divendres es veurà amb l’ANC i Òmnium Cultural.
L’objectiu formal de la trobada, segons va explicar ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, és “compartir la situació política actual” i les perspectives de futur. Tot plegat per buscar “l’horitzó conjunt” que ja fa temps que l’independentisme ha perdut. Un cop escoltats tots els actors, Aragonès dissenyarà el contingut de la conferència que vol fer el 14 de febrer, quan es compleixi un any exacte dels comicis.
La trobada amb la CUP serà probablement la més transcendent, sobretot per mesurar si hi ha possibilitats que torni a ser el soci estable del Govern. La distància s’ha fet tan gran que fa un mes Aragonès fins i tot va aparcar la idea de sotmetre’s a una qüestió de confiança a mig mandat –primavera del 2023–, que era un compromís que havia assumit amb els cupaires en la seva investidura i que era tant com entregar-los la clau d’unes eleccions anticipades. Fonts de la Generalitat veuen la reunió d’avui com una manera de compartir el moment polític i com a “punt de trobada” sobre “el cap on anem”. Aragonès n’escenificarà la importància compareixent després davant dels mitjans.
Retrets a Sánchez
La ronda de contactes també servirà al president per mesurar fins a quin punt els seus companys de moviment encara li donen un cert marge en l’estratègia de dialogar amb l’Estat per mirar de resoldre el conflicte polític. Ni la CUP, ni JxCat ni l’ANC n’han sigut mai partidaris. I més ara que la taula de diàleg ha entrat en una nova fase de paràlisi per la indefinició de l’executiu espanyol sobre quan s’ha de tornar a reunir. Ahir el Govern va començar a mostrar símptomes que la paciència amb Pedro Sánchez se li està esgotant. Plaja li va retreure que “jugui de manera electoralista amb la negociació del conflicte polític”, perquè se segueix sense tenir notícies de quan acceptarà tornar a convocar una reunió.
La Moncloa continua sense mostrar les seves cartes. Fonts del govern espanyol consideren “lògic” que la taula es reuneixi després de la pròxima conferència de presidents, que s’ha de celebrar a l’illa de La Palma, informa Ot Serra. El problema és que aquesta conferència encara no té data concreta i això té una conseqüència directa: tampoc hi ha un horitzó per convocar la taula.