El Govern desafia Borrell i nomena delegats a Mèxic, l'Argentina i Tunísia
Budó evita aclarir quina serà la resposta "institucional" de l'executiu davant la sentència
BarcelonaMalgrat el recurs del ministeri d'Exteriors contra l'acció exterior de la Generalitat, el Govern ha nomenat aquest dimarts tres nous delegats a l'Argentina, Mèxic i Tunísia. Es tracta de Lleïr Daban serà el nou delegat del Govern a Mèxic; David Poudevida, a l'Argentina, i Ahmed Benallal, a Tunísia. El ministeri que dirigeix Josep Borrell va presentar fa uns dies un recurs contra l'obertura de les tres noves oficines de la Generalitat. Malgrat tot, el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha anunciat aquests nomenaments perquè l'acció exterior del Govern "no s'aturarà".
"És necessari procedir a la internacionalització en tots els sentits. És legal, legítim i absolutament necessari", ha afirmat Bosch. I ha avisat: "No ens rendirem, no abandonarem les nostres obligacions". Per al conseller d'Exteriors, és imprescindible explicar al món la "realitat política de Catalunya". Una realitat que també passa per la "reivindicació de drets i llibertats".
El ministeri d'Exteriors va presentar un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 27 de setembre contra l'obertura de les delegacions de Mèxic, l'Argentina i Tunísia perquè va considerar que eren "lesives" per als interessos de l'Estat, promovien les "tesis del secessionisme" i "denigraven la imatge internacional d'Espanya".
Budó no aclareix la resposta a la sentència
A les portes de la sentència de l'1-O, el Govern es resisteix a revelar quina serà la resposta que hi donarà com a executiu. "Hi haurà una resposta institucional i serà imminent a la sentència", s'ha limitat a contestar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, a les preguntes dels periodistes sobre com contestarà l'executiu a una eventual sentència condemnatòria als presos independentistes. De fet, Budó no ha volgut entrar a detallar si el Govern aposta per la "desobediència institucional" per respondre a la decisió del Tribunal Suprem: "Si la sentència no és absolutòria, desgranarem quines respostes són les que hi hem de donar".
De tota manera, la consellera de la Presidència ha volgut diferenciar entre les accions que es plantegen des de la societat civil i les propostes que el Govern té damunt la taula -que no ha volgut detallar- per donar-hi una "resposta institucional". En la roda de premsa posterior al consell executiu, Budó ha insistit que encara no volen revelar com respondrà el Govern a la sentència perquè encara estan tancant alguns "serrells", i ha explicat que s'especificaran "quan sigui el moment". Això sí, ha defensat que ha de ser el president de la Generalitat qui la lideri i la detalli. Budó també ha recriminat al Tribunal Suprem que encara no hagi publicat la sentència quan fa quatre mesos que es va acabar el judici: "És escandalós".
Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos, Budó ha assegurat que el Govern té "màxima confiança" perquè es tirin endavant. "Ens trobem en una situació més amable que la de fa un any", ha explicat. A més, la portaveu del Govern ha detallat que continuen les reunions, tot i que no ha detallat amb quines formacions. Ara per ara, els comuns són els que s'han mostrat més predisposats a votar a favor dels comptes.
Sobre la moció de censura que va presentar ahir Ciutadans, Budó ha assegurat que el Govern n'ha sortit "reforçat". La iniciativa presentada pel partit taronja no va prosperar perquè només va comptar amb els vots favorables del PP, mentre que el PSC es va abstenir i els comuns i les formacions independentistes hi van votar en contra.