Laboral

El Govern repetirà les oposicions a funcionari després del caos del cap de setmana passat

Carrega contra l'empresa que va organitzar les proves, però aquesta assegura que el Govern també va fallar

Anna Maria Molina, Núria Cuenca, Laura Vilagrà i Alícia Corral aquest dijous en la reunió amb els sindicats.

BarcelonaLlençar els exàmens a la brossa i tornar a començar. La Generalitat ha decidit aquest dijous repetir les oposicions a funcionaris que va celebrar el cap de setmana passat i que van acabar en caos i en crítiques tant al Govern com a l'empresa Cegos, que és a qui s'havia subcontractat la logística de les proves. Després de reunir-se amb els sindicats, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que els nous exàmens seran l'1 i el 8 de juliol i que la Generalitat els farà amb "mitjans propis", és a dir, sense subcontractar res. A més, és important tenir en compte que podran repetir les proves el total de 13.581 persones inscrites des del principi. És a dir, si algun dels aspirants va decidir no presentar-s'hi el cap de setmana passat, ho podrà fer en aquesta nova oportunitat. En definitiva, es reinicia des de zero tot el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Generalitat ha pres aquesta decisió després d'intentar auditar tots els problemes que va haver-hi en la primera edició de les proves. En els cinc dies que han transcorregut des de dissabte, ha rebut 3.069 queixes a la bústia electrònica que havia habilitat per a aquesta finalitat. Tot plegat ha fet arribar a la conclusió que en el 99,7% de processos que hi havia convocats hi va haver algun problema de més o menys intensitat. En total, doncs, es calcula que 12.965 aspirants es van veure afectats pels problemes. Amb tots aquests elements sobre la taula, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha dit que l'única sortida possible era repetir "tots els exàmens". "Es van viure situacions inadmissibles i intolerables. Les oposicions són sagrades", ha explicat.

Quins problemes hi va haver dissabte? Mitjans com l'ARA els han documentat, però aquest dijous ha sigut el Govern qui els ha explicat en primera persona. Per exemple, la Generalitat acusa l'empresa organitzadora dels exàmens de permetre l'ús del mòbil a les aules –cosa que permetia consultar les respostes–; no posar cap obstacle a l'hora de fer sortides per anar al servei –habitualment prohibides en processos així–; la no vigilància d'algunes aules i el retard en el començament d'uns opositors respecte dels altres. "Incidències greus o molt greus", ha resumit Vilagrà. La consellera també ha anunciat que "s'indemnitzarà" totes les persones que s'havien d'examinar "pels perjudicis" que han sofert. No ha precisat, però, en què es traduiran aquestes indemnitzacions.

Ara, doncs, la Generalitat s'enfrontarà el repte d'organitzar aquestes oposicions sense suport extern. El dia 1 de juliol estaran cridats a fer les proves 3.695 interins –els aspirants a agents rurals, advocacia, execució penal i personal laboral– i el 8 de juliol els altres 9.886 –els aspirants a cossos de personal funcionari–. Aquestes oposicions s'emmarcaven en l'objectiu de reduir el nombre de treballadors públics interins fins al 8%, davant del 35% actual. Els 13.581 inscrits es disputen 1.825 places.

Repetir les oposicions no és l'única decisió de pes que ha pres la Generalitat. La segona ha sigut rescindir el contracte amb Cegos, l'empresa encarregada d'organitzar les proves. Com explicava l'ARA aquest dimecres, llei en mà hi havia diversos motius que permetien a la Generalitat fer aquest pas. "Li rescindim el contracte perquè no ha complert amb l'objectiu principal: donar suport logístic", ha explicat Vilagrà. A més, el Govern no descarta iniciar accions legals contra Cegos. Es tractava d'un contracte d'1,4 milions d'euros que la Generalitat encara no havia abonat.

Al Govern, però, no li serà fàcil materialitzar aquesta rescissió. Cegos ha parlat aquest dijous per primera vegada des de l’embolic a través d’un comunicat recollit per Europa Press. I ho ha fet per admetre que hi va haver “incidències”, però també per deixar clar que no dona la seva feina per acabada ni, encara menys, el seu vincle contractual amb la Generalitat per rescindit. De fet, ha carregat contra la consellera posant en dubte que la rescissió tingui “base jurídica” i lamentant que no se’ls hi hagi “comunicat formalment”. A més, també fa responsable la Generalitat dels problemes. En concret, considera que era responsabilitat del Govern posar a disposició "espais adequats", "assignar i distribuir els candidats a les aules" i "elaborar el material de l'examen" i que no ho va fer com tocava.

Crítiques de sindicats i oposició

Si aquest dijous Vilagrà ha comparegut davant dels mitjans, aquest divendres compareixerà davant del Parlament, en concret, a la comissió d'Afers Institucionals, i ho farà per donar explicacions sobre el problema. No serà un tràngol fàcil. Junts i el PP ja han demanat la seva dimissió i caldrà veure si la resta de grups de l'oposició es fa seva també aquesta petició. De moment, Vilagrà ha intentat donar per tancada la crisi aquest dijous, encara que sap que demà no tindrà una jornada parlamentària senzilla. La consellera ha fet autocrítica sobre els errors, però ha defensat que la Generalitat ha donat "resposta a les angoixes" generades en menys d'una setmana.

Abans d'anar aquest divendres al Parlament, la consellera ja fa bastants dies que tasta la posició dels sindicats. UGT i CCOO són crítics amb el que va passar dissabte, però valoren la reacció del Govern i no han demanat la dimissió de la consellera. En canvi, en una assemblea interna aquest mateix dijous, el sindicat IAC-CATAC sí que ha aprovat demanar la sortida de Vilagrà i també de la secretària d'Administració i Funció Pública, Alícia Corral, que era la directora general del departament quan es va prendre la decisió d'externalitzar els processos de selecció a l'empresa Cegos. "Considerem que la responsabilitat no era només de l'empresa, sinó també de l'administració, que havia d'estar vigilant tots els processos", explica la seva secretària general, Assumpta Barbens. Sigui com sigui, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha deixat entreveure cap indici de voler fer caure la seva mà dreta al Govern.

El caos, en xifres

Abans de prendre totes aquestes decisions, la Generalitat s'ha volgut carregar de raons en forma de dades per justificar-les. Segurament, són les mateixes dades que també li serviran quan porti el tema als tribunals. Així, en la bústia electrònica que va habilitar per recollir les queixes, va rebre 3.069 formularis d'opositors enfadats on s'hi exposaven un total de 10.120 queixes. La protestes més nombroses són perquè les proves van començar tard (2.936). També perquè l'espai de l'examen era inadequat (1.985), perquè es podien fer servir mòbils o dispositius electrònics (2.218) o per la falta de vigilància i sortides de l'aula descontrolades (1.714), entre d'altres.

stats