Política 05/10/2021

El Govern relleva els tres membres de l'ICF que van dimitir per la polèmica dels avals

També aprova el primer tràmit dels pressupostos: un sostre de despesa no financera de 29.326 milions

3 min
La seu de l’Institut Català de Finances, que depèn del departament d’Economia de la Generalitat.

BarcelonaL'Institut Català de Finances (ICF) va estar a l'ull de l'huracà aquest juliol pel seu paper d'avalador de les fiances dels excàrrecs de la Generalitat que estan sent investigats pel Tribunal de Comptes pel paper que van desenvolupar en l'acció exterior del Govern. Aquella polèmica es va saldar amb tres dimissions a la junta de govern de l'ICF. Van plegar Francesc Casas, Virgínia Verger i Mercedes Domingo, que no estaven d'acord que l'organisme fes aquest paper d'avalador. Una mica més de dos mesos més tard, la Generalitat ja els ha designat substituts: seran Joan Casas Onteniente, Xavier Puig Pla i Pilar Soldevila García. També s'han produït dos relleus més de dos membres que no van dimitir: Meritxell Masó i Lluís Juncà deixen el seu lloc a Jordi Cabrafiga –secretari general d'Economia i Hisenda– i Núria Cuenca –secretària general de Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La junta de govern de l'ICF està formada per membres dominicals –designats per representar l'administració i, per tant, amb vincles polítics– i per membres independents. El dia que es va votar el paper de l'ICF com a avalador dels 5,4 milions d'euros que reclamava el Tribunal de Comptes, els tres representants de l'administració que van votar ho van fer a favor, tres dels independents ho van fer en contra i el quart, el conseller delegat de l'ens, Víctor Guardiola, es va abstenir. Els tres dimissionaris, també independents, van plegar abans de la votació. Així, es va registrar un empat a tres i el vot de qualitat del president de la junta de govern, Albert Castellanos, va decantar la balança. Aquella votació, com va avançar l'ARA, va activar posteriorment una investigació de la Fiscalia.

Els canvis a la junta de govern de l'ICF que ha aprovat aquest dimarts el consell executiu no afecten cap dels dos principals noms de la junta. Castellanos, que va ser clau en la votació, segueix en el càrrec -deixarà la presidència però es mantindrà a la junta-. També ho fa Guardiola, malgrat que, pocs dies després dels fets i en una entrevista amb l'ARA, el conseller d'Economia, Jaume Giró, no garantia la seva continuïtat. En la roda de premsa posterior al consell executiu en què s'han aprovat els nous nomenaments, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, no ha volgut valorar els canvis argumentant que corresponia fer-ho a la conselleria d'Economia, la responsable de la decisió. Fonts del departament consultades per l'ARA emmarquen els canvis dins de la normalitat d'un òrgan que calia renovar després de les eleccions del 14-F i perquè els tres dimissionaris tenien, a més, el mandat caducat. Les mateixes fonts també asseguren que no s'ha plantejat el relleu de Guardiola.

Pressupostos en marxa

Més en enllà de l'afer de l'ICF, el departament de Giró també ha fet un altre moviment important. Ha aprovat el primer tràmit dels pressupostos de la Generalitat del 2022: que tinguin un sostre de despesa no financera de 29.326 milions d'euros, cosa que suposa un augment de 1.813 milions respecte als comptes vigents actualment, que són els del 2020. El següent pas de l'executiu ja hauria de ser aprovar el conjunt del pressupost en un pròxim consell executiu i després registrar-lo al Parlament per començar tot el procés de tramitació parlamentària. Com va explicar l'ARA diumenge, té previst fer-ho la segona setmana d'octubre.

El càlcul del sostre de despesa s’obté a partir de l’estimació dels ingressos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2022, que inclou les bestretes del ministeri d’Hisenda a les comunitats i la compensació per la pèrdua de recursos que ha suposat el canvi del Sistema Immediat d’Informació (SII) de l'IVA. Aquesta última xifra encara no ha estat comunicada oficialment i és per això que la Generalitat encara podria incloure canvis d'última hora en el càlcul d'aquest sostre de despesa. Aquests 29.326 milions d'euros també podrien canviar en funció de si hi ha grans canvis en els ingressos tributaris de la Generalitat, però la intenció del Govern és no fer gaires modificacions en matèria de fiscalitat.

Pendent de conèixer els principals detalls dels comptes, la gran incògnita continua sent quins suports tindran al Parlament per prosperar, ja que ERC i JxCat no tenen prou vots per aprovar-los per ells mateixos. Plaja ha assegurat que la CUP continua sent el "soci prioritari" per arribar a un acord, malgrat la trencadissa que hi va haver entre el Govern i els cupaires en el debat de política general de la setmana passada.

stats