El Govern ja reforça la plantilla de la Hisenda pròpia tot i el TC
Inicia tràmits per crear les primeres 20 places d’inspector tributari
Barcelona“Continuarem fent els passos per ampliar el personal de la Hisenda pròpia”. Ho va avisar la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, el 15 de setembre, l’endemà que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués en plena campanya del 27-S part de la reforma de la llei de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que servia per crear i ordenar nous cossos tributaris i obrir la porta a fitxar professionals experimentats de la Hisenda espanyola. L’alt tribunal va actuar arran del recurs del govern estatal, però el veto no ha frenat els plans de la Generalitat i, tal com va avançar Munté, han continuat endavant els plans per reforçar la principal estructura d’estat pendent. Ho demostra la convocatòria del procés selectiu per crear les primeres 20 places d’inspector tributari de la Hisenda pròpia, que va aprovar el departament d’Economia fa una setmana i que ahir va fer pública el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
¿El Govern ha desobeït la suspensió del TC? Fonts de l’executiu i de JxSí ho neguen i, en la línia de l’estratègia que volen aplicar d’ara endavant, al·leguen que han actuat basant-se en una escletxa legal. Així, la suspensió només afecta dos apartats de l’únic article que l’executiu central va recórrer. Era, però, el que fixava precisament els procediments pels quals els funcionaris que operessin a Catalunya en tasques de gestors tributaris o d’inspectors tributaris de l’agència tributària espanyola es podien integrar voluntàriament als cossos anàlegs de la Hisenda pròpia. Segons defensa el recurs, el fet de prioritzar els empleats públics que treballen a Catalunya vulnera la igualtat d’oportunitats dels funcionaris per aspirar a incorporar-se a l’agència catalana. El TC no s’ha pronunciat respecte d’altres articles com els que es refereixen a l’entrada a través de sistemes d’oposició i promoció interna, com és el cas.
Fitxar a través d’oposicions
En concret, hi ha 10 places previstes per a torn lliure i 10 més per a promoció interna, a les quals es poden presentar interventors i advocats de la Generalitat, tècnics tributaris de l’agència tributària catalana, gestors tributaris de la Generalitat o funcionaris amb tasques similars a gestors tributaris de l’administració local o també de l’estatal. Així, el Govern per ara no pugna directament per fitxar inspectors tributaris de l’agència espanyola, com li impedia la suspensió. I, malgrat que no és un requisit que les noves incorporacions treballin a Catalunya, sí que els reclamen un nivell de català equivalent al C1. “El procés no es pot recórrer perquè és ordinari”, sostenen fonts governamentals, que assenyalen que és el primer concurs d’aquest tipus que es fa des de l’any 2007, el mateix en què es va crear l’ATC durant el govern del segon tripartit.
Durant el 2014 l’ATC va recaptar 2.294 milions d’euros amb una plantilla de 324 treballadors. Per què necessiten guanyar mà d’obra? Hi ha dos motius essencials. El primer és el camí sobiranista, que obliga a estructurar una Hisenda pròpia que es vehicularà a través d’una llei específica inclosa dins la declaració d’inici del procés que van presentar dimarts JxSí i la CUP. La segona raó és que, durant els últims anys, la Generalitat ha creat nous impostos -mediambientals, sobre les estades en establiments turístics i sobre el sector audiovisual, que està recorregut al Constitucional-, i això obliga a tenir més personal a l’ATC.
A més, segons recalquen fonts governamentals, la Generalitat també ha assumit competències que fins ara no havia exercit, com és el cas de la recaptació executiva dels deutes derivats de tributs propis. Això, en essència, vol dir que és l’administració catalana qui s’encarrega de perseguir el pagament dels impostos que no s’hagin dut a terme en el període legal marcat. Abans, aquesta feina la derivava a l’agència espanyola a través de convenis. En un discurs al Parlament del 18 de febrer, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va defensar que el nou personal de l’ATC -incorporat “voluntàriament”, si calia, d’altres administracions- hauria d’aportar experiència en “matèries que els funcionaris de l’agència catalana no han desenvolupat” fins ara.
“Més feina i més tributs indiquen que cal més gent”, resumeixen al Govern, on es projecta un model d’estil escandinau en cas que Catalunya es converteixi en un estat. La Hisenda pròpia és un dels pilars del full de ruta independentista i haurà d’accelerar la seva confecció per assumir cada cop més funcions.