El català a les aules

El Govern es querella contra Casado per les seves declaracions contra la immersió

Presenta la denúncia davant del Tribunal Suprem per un delicte de calúmnies, injúries i incitació a l'odi

Barcelona"¿Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo nens perquè parlen en castellà?" De tot l'espiral d'exageracions i mentides que la triple dreta ha llençat en el debat sobre la immersió lingüística, aquesta frase de divendres passat del líder del PP, Pablo Casado, va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència de la Generalitat. Així, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat aquest dimarts que l'executiu català ja ha presentat una querella contra el líder popular. És la segona iniciativa d'aquestes característiques que es dona a conèixer en pocs dies. Junts, un dels dos socis de l'executiu, dissabte ja va presentar una querella pròpia pel seu compte.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Plaja ha explicat que la denúncia s'ha presentat davant del Tribunal Suprem per la condició d'aforat de Pablo Casado –és diputat al Congrés–, i se li imputen tres delictes: injúries, calúmnies i incitació a l'odi. La tesi de l'executiu català és que el popular va fer aquelles declaracions sent plenament conscient que eren "absolutament falses" i amb l'única voluntat d'atacar els professors de les escoles catalanes. "Hi ha línies vermelles que no es poden traspassar", ha dit Plaja.

Cargando
No hay anuncios

Per què ara sí que el Govern s'ha decidit a actuar? Doncs perquè la Generalitat creu que aquest cop, amb aquestes paraules concretes, Casado ha superat tots els límits i ha acusat directament els mestres de "delictes contra la integritat moral" i de "coaccionar menors". En definitiva, que tot plegat constitueix una incitació de la violència a Catalunya que, aquest cop, no s'ha volgut deixar passar.

Segons figura en la querella, a la qual ha tingut accés l'ARA, les expressions de Casado tenen com a única finalitat "menysprear públicament la dignitat dels mestres" així com del sistema educatiu català. Els serveis jurídics de la Generalitat afegeixen, a més, que resulta "obvi" que mai, en cap cas, hi ha hagut aquesta mena de conductes per part dels mestres catalans. El text presentat inclou jurisprudència del Constitucional a través de sentències que recullen que "l'exercici de la llibertat d'expressió no pot justificar la utilització d'expressions o apel·latius insultants, injuriosos o vexatoris". A més, el Govern veu un factor agreujant en tot plegat: que Casado no va fer les declaracions com un simple ciutadà, sinó exercint de cap de l'oposició de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

El PP no ha trigat a reaccionar a l'anunci del Govern. Ho ha fet per boca de la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, que ha carregat contra l'executiu català per haver presentat una querella als tribunals per les paraules de Casado i que, en canvi, no "compleixin" la sentència del 25% en castellà a les aules. "És el món al revés", ha criticat Gamarra en roda de premsa, des d'on ha aprofitat per tornar a instar el Govern a complir el veredicte del Tribunal Suprem. "A nosaltres ningú ens farà callar", ha afegit. El missatge ha estat replicat també pel PP a Catalunya en un tuit.

Cargando
No hay anuncios
Canvis en el discurs nadalenc

Des que ERC va posar els peus al Palau de la Generalitat ha volgut introduir nombrosos canvis en el funcionament de la Presidència. Els més evidents, els comunicatius. Va impulsar la figura del portaveu professional –Patrícia Plaja– i va canviar el color corporatiu de la Generalitat –del blau al blanc–. Aquest Nadal també hi haurà una novetat. El tradicional discurs que fa cada any el president de la Generalitat en aquestes dates no serà el 30 de desembre, com era habitual, sinó per Sant Esteve. Canvia el dia però no l'hora. Seguirà sent a les 21 hores. Des del Palau de la Generalitat s'explica que aquest canvi es deu al fet que volen diferenciar-se de la data en què fan aquest discurs la majoria de presidents de les altres comunitats i també perquè Sant Esteve és una data singular per als Països Catalans.