El Govern activa la web per saber on votar l'1-O
La llista de punts de votació inclou equipaments municipals de Barcelona i diversos CAP
BarcelonaMalgrat l'ofensiva policial, el Govern continua endavant amb el referèndum, fins al punt que aquest dijous ha penjat una nova web perquè els ciutadans puguin localitzar el col·legi i la mesa electoral on podran votar el proper 1 d'octubre. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat al seu perfil de Twitter que a la web referendum.cat s'hi ha afegit una nova pestanya que serveix per trobar el col·legi electoral de cada ciutadà per a l'1-O. Segons ha pogut comprovar l'ARA, la llista de col·legis a Barcelona inclou també equipaments municipals. El Govern, però, ha decidit no facilitar la llista completa dels col·legis electorals i cada persona només pot consultar el seu, per a la qual cosa haurà d'introduir dades personals per identificar-se.
La web, que és idèntica a la del referèndum que ha sigut anul·lada reiteradament per la justícia espanyola, inclou aquest cop un apartat a la part inferior que diu "On votar". Clicant-hi a sobre s'arriba a un formulari en què s'ha de posar el DNI, el codi postal i la data de naixement. A partir d'aquí, a la web hi apareix el col·legi on el ciutadà està cridat a votar.
Amb aquest gest, el Govern vol llançar el missatge que no renuncia a l'1-O malgrat la pressió judicial i el fet que la Guàrdia Civil hagi interceptat bona part del material necessari per dur a terme el referèndum. Tot i admetre que el referèndum ha quedat "tocat", l'objectiu del Govern és seguir treballant per fer-lo possible fins a l'últim minut.
CAP i Serveis Territorials de Salut també són punts de votació
La impossibilitat d'aconseguir que tots els ajuntaments cedissin espais municipals ha obligat el Govern a buscar alternatives. Així, segons ha pogut saber l'ARA, en municipis com Mataró o Lleida s'han activat punts de votació a centres d'atenció primària i als Serveis Territorials de Salut.
Fonts de l'executiu expliquen que, dels aproximadament 2.000 col·legis electorals que estan previstos per a l'1-O, només entre el 3 i el 4% seran centres de titularitat del departament de Salut, entre ells CAP, com el de Sanllehí del barri de Gràcia de Barcelona. L'executiu explica que la gran majoria de centres sanitaris escollits no obren els diumenges i, en els casos on sí hi hagi activitat l'1 d'octubre s'habilitaran portes d'entrada diferents i els punts de votació no afectaran a la tasca de metges i infermeres.
Segons fonts de la conselleria, no és excepcional que es facin servir CAP i consultoris locals en les eleccions, especialment a municipis petits de les comarques centrals i de Lleida. Per exemple, aquest 1 d'octubre el CAP Igualada Urbà serà un dels punts de votació com havia estat en el passat.
Tan bon punt s'ha fet pública la web, les xarxes socials s'han omplert de gent difonent el lloc on haurà d'anar a votar l'1-O. La difusió ha permès saber que alguns catalans podran anar a votar al mateix col·legi electoral de sempre però que d'altres hauran de desplaçar-se a llocs alternatius, especialment en aquells municipis on l'alcalde s'hagi negat a cedir locals municipals.
Barcelona no exposarà els funcionaris
A Barcelona, la Generalitat ha previst com a punts de votació diferents equipaments municipals, tot i que seran menys que en unes eleccions habituals, segons expliquen fonts de les dues administracions. Els col·legis de primària que formin part del Consorci d'Educació de la ciutat i també els instituts públics formen part de la llista, a més de diferents centres cívics. Fonts del consistori barceloní remarquen que no es posarà en perill a cap funcionari, una de les màximes que sempre ha defensat l'alcaldessa, Ada Colau.
Colau va arribar a un acord la setmana passada amb el Govern a través del qual a Barcelona es garantiria que els ciutadans podrien "votar" l'1-O. Un acord que es manté en secret, tot i que aquest dijous ja s'ha fet evident que, entre els col·legis electorals, n'hi haurà que són de titularitat municipal. Ara bé, cap funcionari de l'Ajuntament serà l'encarregat d'obrir la biblioteca, el centre cívic o l'escola que farà de punt de votació. "La logística és cosa del Govern", recorden des del consistori.
El Govern no demana permís als privats
A Barcelona i arreu del territori, la Generalitat cobrirà amb espais propis o de privats aquells col·legis electorals municipals que no podrà fer servir. Per exemple a la Casa Llotja de Mar, que en algunes ocasions havia fet de col·legi electoral, però ja fa molts anys que no ho feia. Segons ha confirmat l'ARA, el Govern no s'ha posat en contacte amb la Cambra de Comerç, propietària de l'edifici.
Tampoc han rebut cap notificació per part de la Generalitat diversos col·legis concertats de Barcelona, com les Escoles Pia i els Jesuites.
Els primers errors: adreces equivocades i gent que no hi surt
La posada en marxa de la web ha fet aflorar també els primers errors, que caldrà resoldre. Per exemple, en el cas de Montcada i Reixac, on hi ha gent cridada a votar a l'escola Mas Rampinyo, l'adreça que hi diu no és la del col·legi: en lloc de dirigir els ciutadans al carrer de Joan Miró se'ls adreça al dels Països Catalans.
Segons expliquen a l'ARA diversos testimonis afectats, també ha passat que hi ha ciutadans que han canviat de domicili en l'últim any i que quan posen a la web el seu domicili -tant el nou com l'antic- no apareixen en el registre. Totes aquestes qüestions haurien de ser resoltes per la Sindicatura Electoral (i les sindicatures territorials), tot i que encara no se sap si seguiran desenvolupant el paper que els hi reserva la llei del referèndum.
Els seus membres estan advertits pel Tribunal Constitucional, que aquest dijous ha imposat 12.000 euros de multa per cada dia que no renunciïn al càrrec. Dos dels membres de la Sindicatura han explicat, però, que ni tan sols han estat notificats per comparèixer davant el TC.