El Govern i el PSC ultimen un acord imminent per als pressupostos
Junts segueix negociant, però està lluny de l'executiu en qüestions clau com la fiscalitat
BarcelonaEl Govern defensa que és "urgent" disposar de nous pressupostos i el PSC veu viable arribar a un acord després de Reis. Les dues parts han entrat en la recta final de la negociació i assumeixen que els comptes del 2023 sortiran del forn amb un preacord a tres bandes que també vincularà els comuns. Els socialistes van apujar la pressió el 28 de desembre publicant un document amb les seves condicions per facilitar la tramitació dels comptes i aquest dilluns s'han reunit amb el Govern. Hi haurà noves trobades dimecres i dijous amb la vista fixada en el dimarts 10 de gener: en una setmana podria desbloquejar-se el projecte i iniciar-se'n la tramitació al Parlament, segons expliquen fonts de les dues bandes. Ara bé, les versions sobre l'estat de les negociacions difereixen considerablement.
Un dels elements que generen discòrdia és que el PSC insisteix en situar com a fonamentals l'impuls del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i la B-40. En canvi, el Govern s'ha enrocat en defensar que són projectes que no formen part dels comptes, i fonts de l'executiu defensen que es tracta d'operacions d'impacte que s'han de treballar amb el consens del territori, que en aquests moments es troba pocs mesos abans d'unes eleccions municipals que poden fer canviar governs. No obstant això, fonts socialistes assenyalen que en els pressupostos "el Govern defineix quines són les seves polítiques i prioritats d'acció" i que, per tant, també s'hi poden negociar qüestions polítiques encara que no afectin partides concretes. De fet, el Govern de coalició d'ERC i JxCat va aconseguir aprovar els pressupostos del 2021 amb el suport als comuns a canvi que els republicans facilitessin la tramitació dels comptes de l'alcaldessa Ada Colau a Barcelona.
La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha tornat a evitar aquest dilluns parlar de línies vermelles, però en declaracions als mitjans ha insistit que totes les propostes del document són "importants" per als socialistes. En aquest sentit, ha assegurat que espera que el Govern pugui "encaixar" aquestes propostes al document de pressupostos i ha recordat que no se senten interpel·lats per l'acord subscrit amb els comuns. El seu grup està "en disposició de signar com més aviat millor", ha remarcat. En la reunió mantinguda aquest matí amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la d'Economia, Natàlia Mas, l'executiu ha fet el retorn de les propostes socialistes, però fonts del PSC assenyalen que en aquesta trobada no hi ha hagut nous intercanvis d'informació. Els de Salvador Illa treballen amb la idea que aquesta setmana es puguin acostar postures i recorden que al Parlament es va habilitar a partir del dia 9 de gener per poder fer comissions l'espai en què els consellers hauran de passar a explicar les partides de cada departament.
"Encarrilem la recta final d'aquesta aprovació [dels pressupostos]", ha explicat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en declaracions recollides per l'ACN. Fonts del Govern asseguren que 147 dels punts de la proposta del PSC ja estan acordats, fins i tot abans que els socialistes fessin públiques les seves propostes: segons els seus càlculs, el 87%, la majoria referits a salut, energia, drets socials, educació, mobilitat i gestió de l'aigua, encara que no concreten les mesures. Les mateixes fonts apunten que el preacord amb els socialistes arriba als 5.386 milions d'euros i que encara hi ha disputes sobre 5.000 milions més, 3.000 dels quals vinculats directament als pressupostos del 2023. L'executiu argumenta que per encaixar aquestes demandes s'hauria d'inflar artificialment la previsió d'ingressos o desplaçar el compromís de despesa a anys futurs.
No obstant això, els socialistes no comparteixen aquests càlculs. "No es poden sumar tots els imports a l'engròs, la xifra no és acurada", diu una veu del partit, que destaca que en les seves propostes es plantegen moltes iniciatives a anys vista. A més, les mateixes veus veuen discrepàncies rellevants referides a Salut i Infraestructures, que són algunes de les àrees que mouen més diners. Per exemple, en matèria de Salut, els socialistes reclamen acabar amb la "despesa desplaçada" del departament: cada any es gasten aproximadament 2.000 milions més dels previstos al pressupost, que no s'incorporen al document que aprova el Parlament.
Junts, encara lluny
La intensitat amb què el Govern negocia amb el PSC no és la mateixa que amb Junts. Es mantenen els contactes amb els exsocis de govern, però les parts encara estan lluny d'arribar a un acord. Els de Laura Borràs van presentar un decàleg amb les seves condicions per aprovar els comptes i ara per ara l'executiu no s'ha avingut a acceptar qüestions clau per als de JxCat com la fiscalitat: demana deflactar l'IRPF en tots els trams per pal·liar els efectes de la inflació, així com rebaixar l'impost de successions. També hi ha distància, segons va explicitar la portaveu de Junts, Mònica Sales, en una entrevista a Efe, en destinar més recursos a l'escola concertada o ajudes concretes a empreses, alhora que fonts de Junts lamenten —com en el cas del PSC— que el Govern no es comprometi a accelerar el macroprojecte com el Hard Rock o la B-40.
En el que sí que ha arribat a un pacte Junts amb l'executiu és en el català. La mateixa Sales va anunciar un preacord per destinar 80 milions d'euros al foment i la protecció de la llengua catalana. "Si tanquem un acord de pressupostos, serà per negociació i no per adhesió", va dir. Sales considera que la "pressió" i la "responsabilitat" d'aprovar uns comptes recauen en el president, Pere Aragonès.
En aquest sentit, fonts de Junts recelen que l'executiu d'Aragonès digui que compra la majoria de mesures del PSC i recorden que el document dels socialistes incorporava, entre altres coses, no obrir cap més delegació a l'exterior el 2023. "Retallar les relacions exteriors de Catalunya perjudica els interessos de tots. Ens cal via directa i veu pròpia. El president i Esquerra no poden acceptar tallar les ales a Catalunya per una necessitat partidista", va denunciar l'exconsellera d'Exteriors Victòria Alsina abans d'acabar l'any. "No donarem suport a uns pressupostos que no siguin independentistes", conclouen des del partit, que també remarquen que entre les seves condicions hi ha destinar més recursos a l'Agència Tributària de Catalunya per guanyar "sobirania". És per això que descarten, en aquesta línia, poder arribar a un acord que inclogui el PSC, els comuns i Junts perquè ara per ara sembla que les seves condicions no acaben de ser compatibles.