El Govern i el PSC també desbloquegen el Consell de Garanties i la Sindicatura de Comptes
Queda pendent anunciar la composició de la Comissió de Garantia de Dret d'Accés a la Informació Pública
BarcelonaDesprés d'anunciar dimecres els noms per rellevar el síndic de greuges, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Consell Audiovisual de Catalunya, aquest dijous Esquerra, Junts i el PSC han anunciat els perfils que aterraran al Consell de Garanties Estatutàries i a la Sindicatura de Comptes a partir del mes de gener, després de fer els tràmits necessaris al Parlament. Segons un comunicat emès per les tres formacions, els juristes Eduard Roig, Mercè Barceló, Francesc Esteve, Laura Díez Bueso, Montse Rosell i Enoch Albertí ocuparan les places caducades del Consell de Garanties. A la Sindicatura de Comptes promouen Miquel Salazar com a síndic major, a més de Llum Rodríguez, Ferran Roquer, Maria Àngels Cabasés, Josep Viñas, Manel Rodríguez i Anna Tarrach com a membres de l'ens.
Així com els noms proposats per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Consell Audiovisual de Catalunya eren perfils més polítics, en aquest cas els partits han optat per persones de caràcter més tècnic. En el cas del Consell de Garanties, els republicans han posat sobre la taula els noms dels catedràtics de dret constitucional Mercè Barceló i Enoch Albertí, i Junts impulsa el fins ara cap del gabinet dels serveis jurídics de la Generalitat, Francesc Esteve, i l'advocada Montserrat Rosell. El PSC, al seu torn, proposa Laura Díez Bueso, que també prové del dret constitucional i havia estat adjunta al síndic de greuges, així com el constitucionalista Eduard Roig. La presidència d'aquest organisme, encarregat de vetllar per l'encaix de les normes a l'Estatut i a la Constitució, s'escollirà entre els membres del Consell –els nous integrants se sumaran a tres més que encara no tenen el mandat caducat–, però d'acord amb les negociacions aquest lloc li pertocaria a un conseller impulsat pels republicans. És a dir, Albertí, Barceló o Joan Vintró, que ja és membre del Consell i que segons Nació Digital és l'escollit.
En canvi, la presidència de la Sindicatura de Comptes, que fiscalitza les actuacions del Govern en termes econòmics, li pertocarà a una persona impulsada pel PSC: Miquel Salazar, economista i membre de l'òrgan des del 2013, serà el nou síndic major. L'acompanyaran dos membres més proposats per Esquerra –Anna Tarrach, actual directora general dels Pressupostos de la Generalitat, i Josep Viñas, professor a la Universitat de Girona– i tres promoguts per Junts: l'actual secretari general de la Sindicatura, Manel Rodríguez; el diputat Ferran Roquer, i l'exdiputada d'ERC Maria Àngels Cabasés. El PSC també hi ha situat Llum Rodríguez, que actualment és gerent de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona.
El fet que Tarrach vingui del Govern i Rodríguez de la Diputació de Barcelona podria, d'entrada, generar dubtes per ser membres de la Sindicatura. Rodríguez ja va ser un dels noms que els socialistes van proposar per formar part del Tribunal de Comptes en la recent renovació pactada pel PSOE i el PP, però finalment va acabar fora. Tanmateix, fonts coneixedores de les negociacions expliquen que no incorre en cap incompatibilitat en el cas de la Sindicatura de Comptes perquè la llei només veta determinats excàrrecs de la Generalitat. I en el cas de Tarrach, que ara és directora general a Economia? Segons les mateixes fonts, encara que vingui de l'executiu és compatible amb ser part de la nova Sindicatura perquè actualment no és membre del consell executiu, ni secretària general de departament, interventora o alt càrrec responsable de l'ordenació de pagaments i tresoreria de la Generalitat –les incompatibilitats que marca la norma–, sinó que s'encarrega de la "preparació" dels pressupostos. En tot cas, tots els membres proposats per formar part dels nous organismes passaran per un hiring al Parlament per valorar la seva idoneïtat.
Després d'aquest segon anunci, només queda pendent de conèixer els membres que formaran part de la Comissió de Garantia de Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), que els partits preveuen anunciar en les pròximes hores.
Un cop desbloquejats els nomenaments a través del pacte polític, hauran de ser escollits pel ple per una majoria de tres cinquenes parts. Uns vots que estan garantits pel pacte entre el PSC, Esquerra i Junts.