El Govern proposa un Consell d'Alcaldes del Lluçanès a canvi de la comarca pròpia

L'alcalde de Prats del Lluçanès se n'ha assabentat per la premsa i segueix reclamant que s'apliqui el resultat de la consulta del 2015: el 70% dels veïns van votar a favor de crear el consell comarcal

La consulta al Lluçanès ja té data / ACN
Ara
14/06/2017
2 min

BarcelonaQuasi dos anys després de la consulta per la creació de la comarca del Lluçanès (26 de juliol de 2015), encara no se n'ha aplicat el resultat. Malgrat el 70% de vots totals a favor de la comarca pròpia, el resultat parcial a 5 dels 13 municipis va ser negatiu. Això ha complicat la creació del Consell Comarcal del Lluçanès, que està encallat a la ponència del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres el departament de Governació ha lliurat al Parlament, a través del grup parlamentari de Junts pel Sí, una proposta de resolució per trobar el desllorigador. El Govern, com a prova pilot, proposa la creació d'un Consell d'Alcaldes, que es crearia a partir de l'adscripció voluntària dels 13 municipis en un termini de fins a tres mesos. Mentre que el Consell d'Alcaldes seria l'òrgan de govern, el Consorci del Lluçanès –que funciona des de fa molts anys– actuaria com a òrgan executor. Per tant, seria el Consell qui definiria les línies estratègiques i els plans de treball que caldria dur a terme en els propers anys, i Governació prendria el compromís de garantir-ne el finançament.

Els alcaldes implicats, però, sembla que no en sabien res d'aquesta proposta: "Jo me n'he assabentat per la premsa, i aquesta tarda hem estat reunits els 13 alcaldes i no ho hem pogut valorar perquè tothom s'ho volia llegir abans", afirma l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire.

Peraire, un dels impulsors de la comarca pròpia, explica que l'actual consorci ja està dirigit executivament pels alcaldes, però valora positivament que Governació faci propostes. "Aquest Consell podria ser complementari, però igualment cal que s'apliquin els resultats de la consulta", que és la creació del Consell Comarcal del Lluçanès, recorda.

Tot i que 5 dels 13 municipis van votar en contra de la comarca, Peraire recorda que van complir tots els requisits pactats: participació mínima, que votessin a favor la meitat dels veïns o tres quartes parts dels 13 municipis, que serien 8,5.

Pel que fa al finançament, la proposta del Govern implica la creació d'una taula conjunta entre el Consell d'Alcaldes i la Secretaria d'Administració Locals, que serà qui avaluarà les propostes per preservar els criteris d'eficiència, evitar les duplicitats i garantir-ne la sostenibilitat. La prova pilot ha de permetre als 13 municipis poder seguir treballant amb els consells comarcals del Bages, Berguedà i Osona, i fins i tot hauria de permetre fer-ho amb altres municipis que no formen part del Lluçanès.

Les poblacions que van votar 'sí' van ser Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats del Lluçanès, Sant Martí d'Albars i Sobremunt. I les comarques on es va imposar el 'no' van ser municipis limítrofes com Sant Bartomeu del Grau, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès.

Governació també es compromet a reconèixer l'àmbit comarcal del Lluçanès i incloure'l dins els documents del procés de debat per a futures lleis dels governs locals.

stats