Finançament

ERC i el Govern d'Illa topen per la prioritat del finançament singular

Romero aposta per no tocar els impostos i vol que Catalunya recuperi el lideratge econòmic davant Madrid

BarcelonaEl finançament singular és la patata calenta de la legislatura de la conselleria d'Economia i Finances. Des de la signatura del pacte amb Esquerra, el PSC l'ha defensat sense embuts, però ara, a les portes de la negociació dels pressupostos del 2025, els republicans pressionen el Govern de Salvador Illa perquè vagi fent passos en aquesta carpeta. La portaveu de l'executiu i consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha assegurat aquest dilluns a RTVE que primer ha de venir la negociació sobre els comptes i, després, caldrà obrir la del finançament singular. Això ha fet aixecar la cella als diputats d'Esquerra, que han aprofitat la compareixença de la titular d'Economia, Alícia Romero, en comissió parlamentària aquest dilluns per llançar-li un avís: "Endarrerir el finançament singular és endarrerir els pressupostos", ha advertit el diputat Albert Salvadó.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número 2 del PSC, Lluïsa Moret, havia matisat que el partit abordarà les dues negociacions "en paral·lel", però Romero ha optat per esquivar el tema malgrat les preguntes d'Esquerra a la comissió, en el primer i en el segon torn de rèpliques. Ara bé, ha advertit que el model de finançament singular suposa un repte "gegantí" –especialment pel que fa a l'adaptació de l'Agència Tributària de Catalunya– que no es materialitzarà d'un dia per l'altre. Això sí, ha assumit el calendari pactat amb els republicans, que preveu que la Generalitat ja recapti l'IRPF el 2026, i s'ha compromès a treballar-hi "tossudament".

Cargando
No hay anuncios

Per tant, posposarà el nou Govern la negociació del finançament? La tesi del departament d'Economia és que articular el nou model portarà temps i que, per una qüestió de calendari, ve primer la tramitació dels comptes: l'executiu vol que entrin en vigor l'1 de gener del 2025, per la qual cosa els ha d'aprovar, a tot estirar, al novembre. En aquesta mateixa línia, Paneque havia dit hores abans que la negociació del finançament serà "necessàriament més llarga" que la dels pressupostos.

Per complir amb el calendari, les negociacions dels pressupostos amb Esquerra i els comuns, socis prioritaris del Govern, hauran d'estar ja madures a l'octubre. L'executiu es mostra tranquil davant d'aquestes converses i recorda que, precisament, els comptes són el vehicle per donar compliment a alguns dels acords d'investidura: per exemple, la reversió legislativa del privilegi fiscal al Hard Rock, que s'inclourà a la llei d'acompanyament dels comptes. El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha avalat aquest dilluns centrar-se primer en aquesta negociació.

Cargando
No hay anuncios

La "predisposició" de Sánchez

Malgrat les crítiques de barons del PSOE i del PP pel finançament singular, el Govern dona per feta la "predisposició" de Pedro Sánchez a empènyer perquè Catalunya pugui recaptar tots els impostos i contribuir a la solidaritat interterritorial amb un fons separat. Amb el congrés del PSOE a l'horitzó, Romero ha aprofitat per intentar calmar els barons (i les bases) socialistes reticents amb el pacte PSC-ERC: "Quan a Catalunya li va bé, a Espanya li va bé", ha dit. També ha allargat la mà a la resta de comunitats autònomes perquè se sumin a la negociació del nou model del finançament que, segons ha defensat, la Generalitat vol liderar de nou, com ja va fer el 2009. Tant el PP com Junts li han retret que no aclareixi encara si el model serà o no un concert, o si suposarà la sortida de Catalunya del règim comú.

Cargando
No hay anuncios

La qüestió del finançament també ha aparegut en la primera de les compareixences al Parlament dels nous consellers del Govern de Salvador Illa. Ha estat en la del titular de Presidència, Albert Dalmau, que ha defensat l'acord amb els republicans i s'ha compromès un cop més a complir-lo. "Complirem els acords que tenim signats", ha dit davant la comissió d'Afers Institucionals. El conseller s'ha compromès també a fer efectius els traspassos de l'ingrés mínim vital i de Rodalies acordats amb els republicans i ha anunciat que el Govern preveu reunir les comissions bilaterals abans del mes de març del 2025: la bilateral Estat-Generalitat, que no es reuneix des del mes de febrer, i la mixta d'afers econòmics, que es va reunir aquest mes de juliol.

Tret de sortida als comptes

Un mes després de la investidura de Salvador Illa, el Govern donarà el tret de sortida a la tramitació dels seus primers pressupostos amb l'aprovació del sostre de despesa per al 2025: Romero no n'ha avançat els números, però ha confirmat que continuarà "creixent" a causa de la bona conjuntura econòmica i de l'estat de les finances de la Generalitat –que, segons ha dit, podria tornar als mercats el 2025 gràcies a la condonació d'una part del deute.

Cargando
No hay anuncios

No hi haurà rebaixes fiscals ni s'eliminaran impostos propis: "Cal que el pes de la fiscalitat recaigui en qui més té, guanya, hereta o contamina", ha dit la consellera, davant les crítiques de Junts, el PP i Vox. Romero també ha assegurat que el Govern treballarà perquè l'Institut Català de Finances (ICF) tingui a la fi la fitxa de banca pública –una reivindicació històrica de l'organisme que va abandonar el 2023– i ha apostat perquè Catalunya recuperi el lideratge econòmic per davant del Madrid d'Isabel Díaz Ayuso amb un model econòmic que no faci dúmping fiscal.

Pla per "transformar" el sector públic

El Govern també ha desgranat les seves prioritats per al departament de Presidència. En la seva compareixença, Dalmau ha volgut destacar el pla que preveu tirar endavant per "transformar" el sector públic. Per fer-ho, preveu crear una comissió d'experts que abordi les 12 prioritats que ha establert per modernitzar aquest sector i que passen, entre d'altres, per simplificar els processos administratius, digitalitzar tots els processos sense que això vagi en detriment de l'atenció presencial de la ciutadania o posar fi a la precarietat del sector. En les pròximes setmanes, Dalmau preveu començar converses amb els sindicats.