Política31/08/2016

Andorra nega pressions del govern espanyol per filtrar informació bancària de Pujol

L'executiu andorrà assegura que si es demostressin coaccions es tractaria d'una "mala pràctica" en les relacions entre els dos estats

Acn
i Acn

El govern d'Andorra ha negat haver rebut "cap pressió" del govern espanyol o d'"emissaris de cap mena" per filtrar informacions bancàries sobre Pujol. En aquest sentit, el ministre portaveu del govern andorrà, Jordi Cinca, assegura que l'executiu no va tenir coneixement dels suposats fets fins a "finals de març o principis d'abril" a través, inicialment, d'"insinuacions" de l'advocat dels germans Cierco.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern espanyol, quan s'adreça al govern d'Andorra, ho fa per vies diplomàtiques i seguint els esquemes de funcionament establerts en els convenis internacionals", ha insistit, i s'ha mostrat confiat que la justícia instruirà la causa "amb la mateixa diligència" amb què ho ha fet fins ara". En cas que es demostressin les coaccions, l'executiu andorrà manifestaria la seva "preocupació i disgust" a través de vies diplomàtiques per una "mala pràctica" en les relacions entre els dos estats.

Cargando
No hay anuncios

Ahir va transcendir que el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, hauria mediat per treure informació dels alts càrrecs de la Banca Privada d'Andorra per tal de conèixer el patrimoni dels expresidents Jordi Pujol i Artur Mas i també de l'actual vicepresident, Oriol Junqueras.

Moragas, en el laberint de la seva operació CatalunyaSegons va publicar el digital Público, Moragas va aprofitar la trobada diplomàtica entre Rajoy i el primer ministre andorrà a principis del 2015 per tancar les negociacions amb els banquers –i obtenir la informació sobre els Pujol– a canvi que frenessin les investigacions sobre blanqueig de capital de la Banca Privada d'Andorra.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el ministre portaveu andorrà també ha assegurat que la primera notícia que van tenir sobre les presumptes amenaces va ser després de la nota emesa pel FinCEN –un organisme d'intel·ligència financera que depèn del Tresor nord-americà–, quan el banc ja estava intervingut i el conseller delegat de la BPA havia estat empresonat.

A partir d'aquí, i de manera "progressiva", ha explicat que es van anar introduint elements en aquest sentit. Així mateix, ha esgrimit que no corresponia presentar-los al govern andorrà sinó davant els tribunals i, en tot cas, ho ha desvinculat de la nota emesa pel FinCEN.