El govern es planteja suprimir els consells comarcals
La vicepresidenta Joana Ortega escriu, en una carta a 'La Vanguardia', que el model d'administració local és insostenible i demana una simplificació per guanyar eficàcia i eficiència
BarcelonaLa vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, escriu aquest dilluns un article a La Vanguardia en què explica la voluntat del Govern de regular les funcions de les administracions locals del país i obre la possibilitat d'eliminar els consells comarcals. Ortega creu que cal "definir amb rigor el model d'administracions catalanes, reduir-lo a la seva dimensió justa i finançar-lo correctament", i explica que la situació actual és "insostenible.
La vicepresidenta destaca que avui en dia, els ajuntaments destinen "entre el 25% i el 30% del seu pressupost" a finançar serveis que no els són propis i que "haurien de ser prestats –i pagats– per la Generalitat o l'Estat". Ortega diu que durant molt de temps s'han anat carregant els ajuntaments amb més obligacions fins a arribar a la situació actual, en la qual hi ha alcaldes que demanen ajuda per poder fer front a despeses corrents i es troben al llindar de la fallida.
"S'han de prendre mesures i hem de repensar tota l'administració local", assegura. Per això, la setmana passada es va constituir una comissió que haurà de redactar l'avantprojecte de llei de governs locals i hisendes locals "amb la voluntat d'aconseguir la màxima eficiència amb la mínima burocràcia", diu, i afegeix que "amb la nova llei haurem de concretar l'estructura políticoadministrativa dels ens locals de Catalunya". Ortega també destaca que els partits polítics i entitats municipals coincidiran en la necessitat "d'afinar estructures administratives del nostre país" i "professionalitzar determinats llocs de comandament perquè no depenguin de diversos resultats electorals".
Abans de l'estiu, la comissió nombrada pel Govern, diu la vicepresidenta, haurà d'haver debatut i elaborat un document "en què s'estableixi si tots els consellers comarcals han de prestar o no els mateixos serveis; si tots han d'existir amb les mateixes estructures d'ara o si no seria millor, per exemple, que fossin substituïdes per un consell d'alcaldes que fixés els serveis a prestar i establís criteris per a una gestió professional". "Això no pot ser. Són massa administracions. Hem de simplificar per guanyar en eficàcia i en eficiència. Segur que guanyaríem molts recursos i els podríem dedicar a finançar correctament inversions i servei", conclou Ortega.