Debat de política general

El Govern perd més de la meitat de les votacions al Parlament

L'oposició s'alia per assenyalar la "manca de confiança" en el president Aragonès

BarcelonaEl debat de política general no només ha constatat la distància entre els independentistes i els socialistes de cara a la investidura de Pedro Sánchez, sinó que també ha posat en evidència la solitud del Govern. El grup parlamentari d'ERC, que sosté l'executiu liderat per Pere Aragonès, ha perdut més de la meitat de les votacions que ha portat al ple sobre les seves propostes de resolució: un 60%. En concret, 25 vegades ha hagut de sentir que el rebuig s'imposava mentre que en només 16 ha tingut el suport de la majoria de la cambra. Aquest càstig a l'executiu ha afectat la majoria dels àmbits sectorials, sobretot Educació –on han perdut totes les votacions–, i fins i tot ha hagut de veure com han prosperat les proposicions de socialistes, juntaires i comuns que critiquen la seva gestió a la Generalitat. Els tres partits s'han trobat en diverses resolucions per assenyalar la "manca de confiança" del Parlament en l'executiu, ressaltant que Pere Aragonès governa només amb 33 diputats i que no té una majoria estable, fins i tot sense "rumb". En canvi, els triomfs principals dels republicans s'han vist en les proposicions sobre la defensa de la llengua catalana, el traspàs de Rodalies i la cultura.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord independentista per a l'amnistia i l'autodeterminació ha estat una excepció, ja que la majoria d'Esquerra, Junts i la CUP no s'ha mantingut en la resta de votacions. Les resolucions que criticaven l'executiu obertament han assolit la majoria absoluta. En quins àmbits ha perdut les votacions el Govern? Des de la demanda de negociar un pacte fiscal fins a la fixació dels límits a les rendes de lloguer, propostes sobre ciència, el pla de barris, el pla nacional de la joventut o polítiques d'ocupació. També en habitatge, promoció econòmica i fins i tot la política de l'aigua han perdut votacions. Si bé el cos diplomàtic d'Acció Exterior ha rebut el vistiplau del Parlament, no ha estat avalada la política de delegacions del Govern, que no ha arribat a la majoria.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, també s'han aprovat propostes impulsades per l'oposició: un dels casos paradigmàtics ha estat el suport al torneig de golf Ryder Cup, promogut per JxCat, però també la supressió del pla pilot de la renda bàsica universal; a proposta dels socialistes. De fet, la cambra ja s'havia posicionat a favor d'eliminar aquest pla, però l'executiu català havia decidit deixar oberta l'oficina que l'havia de promoure.

Les conseqüències

Durant el ple, la portaveu juntaire, Mònica Sales, ha titllat de "desori" l’executiu i ha remarcat que si "no hi ha un canvi" de tarannà –per a ells la via és refer la majoria independentista–, els de Carles Puigdemont continuaran fent una oposició dura. Per la seva banda, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha estat contundent: "No podem fer de comparsa del Govern", ha dit. A més, ha afegit que l'executiu "no té rumb ni està orientat" i que "no decideix": ha denunciat que en les propostes de resolució presentades per Esquerra no hi ha cap dotació econòmica i que, fins i tot, algunes d'elles ja han estat aprovades a la cambra catalana. En Comú Podem, al seu torn, també ha volgut llançar un "avís" al president de la Generalitat, Pere Aragonès: s’han abstingut en totes les propostes sectorials dels republicans perquè lamenten que siguin "de tràmit, sense ambició i sense lideratge", segons el seu portaveu, David Cid.

Cargando
No hay anuncios

I què hi diu el Govern? Fonts d'Esquerra admeten que la situació no és còmoda, però també remarquen que no hi ha una majoria per fer caure el Govern. Recorden que, malgrat que l'executiu perdi votacions, no existeix un acord per presentar una moció de censura, l'únic instrument parlamentari que té a l'abast l'oposició per desbancar Pere Aragonès de la presidència. I és que Junts i els socialistes s'han aliat en temes sectorials i per evidenciar la solitud d'ERC, però no està previst que es posin d'acord per construir una majoria alternativa i escollir un nou president. D'aquesta manera, Esquerra preveu continuar amb la dinàmica actual: governar en solitari i geometria variable al Parlament.