Govern i Parlament homenatjaran els presos polítics i exiliats en els actes institucionals de la Diada

'Tornarem' és el lema que també inclou referències a les migracions i la resistència col·lectiva

Govern i Parlament homenatjaran a presos polítics i exiliats en els actes institucionals de la Diada
Quim Bertomeu
02/09/2019
2 min

BarcelonaPresos polítics i exiliats, migracions i resistència col·lectiva. L’acte institucional de la Diada que organitza el Govern pivotarà aquest any sobre aquests tres grans eixos i tindrà com a lema 'Tornarem'. No és exactament 'Ho tornarem a fer' que va començar a popularitzar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i que subscriuen els partits i les entitats independentistes -un lema que encara han de dotar de contingut precís-, però sí que vol reivindicar els drets i les llibertats civils de la mateixa manera. "Tornarem a denunciar la repressió que estem vivint i que hem viscut", ha resumit la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Així, l’acte institucional del Govern serà de nou a la plaça Sant Jaume, a les 22 hores de la nit del dia 10 i sota la direcció artística de Lluís Danés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acte tindrà quatre blocs: el primer sobre la Vaga de la Canadenca i el naixement del poeta Joan Brossa; el segon sobre el 80é aniversari de l’exili republicà després de la Guerra Civil; després, s’homenatjarà "els migrants i refugiats de tots els temps" i, finalment, s’acabarà amb un "paper especial" per a tots els presos polítics i exiliats. Serà, doncs, una reivindicació dels dirigents polítics catalans encausats a les portes de la sentència del Tribunal Suprem que, segons ha insistit Budó, serà "injusta" si no es absolutòria.

Com cada any, l’acte institucional -al que Cs i el PP ja han anunciat que no hi assistiran- té el seu propi cartell que, en aquest cas, són les quatre barres de la senyera difuminades per simbolitzar que "no es poden dibuixar en la seva plenitud si no hi som tots". De nou, en al·lusió a presos polítics i exiliats.

No serà l’únic acte institucional. Dues hores abans, el Parlament, tal i com va decidir el mes de juliol, concedirà la seva medalla d’or al director de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, i a la capitana del vaixell de l’ONG alemanya Sea-Watch, Carola Rackete. Els dos, símbols de la lluita al Mediterrani en defensa del refugiats i que ara la cambra catalana, tal i com ha explicat el seu vicepresident primer Josep Costa, vol reconèixer per la seva "perseverança en la defensa dels drets humans".

Acte a Madrid i manifestació

El Govern també ha previst actes a les seves delegacions i, com és habitual, en farà un a la de Madrid: serà el dia 12 al Cercle de Belles Arts amb la presència de Budó, del delegat Gorka Knörr i amb una conferència-glossa a càrrec del periodista de l’ARA Antoni Bassas.

Al marge dels actes institucionals, Budó ha volgut deixar clar que una "representació important" del Govern anirà a la manifestació de la tarda de la Diada que organitza l’ANC, tot i que encara no han anunciat quins consellers hi seran.

stats