Un Govern paritari d'advocats i politòlegs amb 47,5 anys de mitjana d'edat
Tot i la joventut d'alguns consellers, acumulen més de 100 anys d'experiència en política
BarcelonaLa composició d'un nou Govern és també una declaració d'intencions de cara als següents quatre anys. Per això, cada detall compta. Per exemple, que només repeteixin dos dels tretze consellers de la legislatura passada, tres comptant el president (Pere Aragonès, Teresa Jordà i Jordi Puigneró). ERC i JxCat han escollit un executiu, el primer que tindrà una conselleria de Feminismes, format majoritàriament per dones (8 a 7) i jove, amb una edat mitjana de 47,5 anys: a banda del president més jove des de la restauració de la democràcia (38), la consellera més jove serà Victòria Alsina (37) i hi ha quatre membres més que no arriben als 45 anys (Roger Torrent, Gemma Geis, Tània Verge i Laura Vilagrà). El més veterà és Josep Maria Argimon (63), seguit de Jaume Giró (57).
Aquest també és un executiu que es reivindica com a tècnic, amb fins a cinc fitxatges independents –Tània Verge i Joan Ignasi Elena (ERC) i Josep Maria Argimon, Jaume Giró i Victòria Alsina (JxCat)–, farcit d'advocats (5) i politòlegs (4), i en què tots els membres tenen estudis universitaris –alguns fins i tot són doctors–: hi ha un metge epidemiòleg, una llicenciada en filologia hispànica, un enginyer de telecomunicacions, un periodista (amb estudis també en administració i direcció d'empreses), un enginyer industrial i una historiadora. La majoria (8) van néixer a la demarcació de Barcelona (tres d'ells a la capital, dos a Sant Cugat del Vallès, un a Badalona, una a Santpedor i un a Pineda de Mar); però n'hi ha tres de Girona (una de la capital, una de Ripoll i un de Sarrià de Ter), dos de Tarragona (totes dues de Reus, tot i que una ha fet vida a Sabadell) i dos més nascuts a la capital lleidatana.
Malgrat que la prioritat d'aquest Govern per resoldre el conflicte polític amb l'Estat sigui el diàleg i aparqui, de moment, la unilateralitat, la rèmora del passat recent persegueix alguns dels nous titulars. Hi ha quatre consellers amb causes judicials obertes, tres de les quals directament relacionades amb el Procés. Natàlia Garriga és una de la trentena d'alts càrrecs de la Generalitat investigats al jutjat 13 de Barcelona per la seva relació amb el referèndum del 2017; Tània Verge va ser absolta recentment per haver format part de la sindicatura electoral de l'1-O, tot i que la Fiscalia ha presentat recurs, i Roger Torrent va acabar el seu periple com a president del Parlament amb una querella de la Fiscalia per haver permès que la cambra votés resolucions sobre l'autodeterminació i sobre la monarquia. Per la seva banda, a Josep González-Cambray se l'investiga en el marc de l'operació Volhov.
Més de 100 anys d'experiència acumulada
El canvi de cares ha estat profund i la joventut d'algunes de les incorporacions podria fer pensar que a aquest govern li faltarà experiència en la gestió. Res més lluny de la realitat. A excepció dels consellers novells en política institucional (Tània Verge, Victòria Alsina, Jaume Giró i Josep Maria Argimon, tot i que el fins ara secretari de Salut Pública ha ocupat diversos càrrecs tècnics però de designació política) la majoria acumula llargues carreres polítiques. A dalt de tot hi ha Roger Torrent i Teresa Jordà, que sumen més de dues dècades dedicant-se a la política: 21 anys cadascun.
L'expresident del Parlament va entrar en política per primera vegada el 1999 com a regidor de Sarrià de Ter –acabaria sent alcalde–, i el 2012 va accedir al Parlament com a diputat. Pel que fa a Jordà, que repeteix com a consellera en aquest mandat, va iniciar la seva trajectòria com a regidora de Ripoll, també el 1999, i des de llavors ha estat alcaldessa i diputada al Congrés. Els segueixen amb 18 anys el vicepresident, Jordi Puigneró, que el 2003 va iniciar la seva etapa fent de cap de cap de gabinet de l'aleshores alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder; Joan Ignasi Elena, que va ser diputat del Parlament ja al 1992, i Laura Vilagrà, l'alcaldessa més jove de Catalunya el 2003, però que ja havia començat de regidora quatre anys abans, i va seguir ocupant càrrecs de rellevància política fins a finals del 2017. El president Aragonès va començar a fer de diputat al Parlament l'any 2006 i ja acumula 15 anys d'experiència a les institucions. També Lourdes Ciuró (15 anys), Violant Cervera (6 anys), Gemma Geis (4 anys). González-Cambray i Natàlia Garriga no han estat diputats ni regidors, però sí que tenen una àmplia experiència en càrrecs polítics a la Generalitat.
El Govern Aragonès tot just comença a caminar aquest dimecres amb la sortida de la crisi econòmica i social derivada del covid-19 com a principal prioritat. Als nous executius se'ls acostuma a donar 100 dies de gràcia, però el president és conscient que les exigències tant de l'oposició com dels seus propis socis no trigaran tant a arribar.