Política12/02/2013

El Govern impulsa el Pacte pel Dret a Decidir i crea en paral·lel el Consell Assessor de Transició Nacional

Amb el nom i l'orientació que se li dóna al primer espai de treball, que tindrà una base parlamentària, es pretén atreure-hi el PSC

R. Mateos / O. March
i R. Mateos / O. March

BarcelonaEl Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts la creació del Consell Assessor per a la Transició Nacional, de caràcter tècnic, per assistir jurídicament l'executiu en el procés sobiranista, que funcionarà en paral·lel al Pacte Català pel Dret a Decidir, un espai de treball de base parlamentària. Així ho ha explicat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en sortir de la reunió de Govern.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ja va avançar l'ARA dissabte passat, l'anomenat Consell Català per a la Transició Nacional que havien acordat constituir CiU i ERC a principis de la legislatura es reconvertirà en dos espais paral·lels, però amb un protagonisme principal del que es coneixerà com Pacte Català (o Nacional) pel Dret a Decidir. A més dels grups parlamentaris, hi podran participar representants del Govern, de la societat civil i de les entitats municipalistes de Catalunya, que contribuiran a definir els camins per fer efectiva una consulta d'autodeterminació en els propers temps.

Cargando
No hay anuncios

La proposta de constituir aquest Pacte pel Dret a Decidir la fa el Govern després de les converses que ha mantingut amb ERC i ICV-EUiA, les dues forces que van donar ple suport a la declaració de sobirania el passat 23 de gener. El fet de batejar-lo amb el terme "dret a decidir" -prescindint, per tant, del concepte 'transició nacional'- pretén atreure els socialistes, perquè s'impliquin també en la preparació d'una consulta legal. La voluntat d'aquest canvi de denominació, segons ha remarcat Homs, és "estendre la mà al PSC".

En aquest Pacte pel Dret a Decidir, que funcionarà com una taula de diàleg i de propostes per orientar el rumb del procés cap a la consulta, hi podran participar no només els grups parlamentaris, sinó també representants del Govern, de la societat civil i de les entitats municipalistes. La voluntat dels promotors d'aquesta iniciativa és "anar per feina" en la preparació d'una consulta, no fer-se una simple "foto".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al Consell Assessor de Transició Nacional, es tractarà d'un òrgan col·legiat format per persones de reconegut prestigi en el camp acadèmic i jurídic que donarà assistència al Govern en el procés sobiranista. Concretament, les seves funcions seran analitzar totes les alternatives jurídiques sobre la transició nacional, assessorar el Govern sobre la identificació de les estructures d'estat estratègiques i impulsar la difusió del procés entre la comunitat internacional.

L'organisme s'adscriu al departament de la Presidència i estarà integrat per un president, un vicepresident, un secretari i entre sis i dotze vocals, tots ells nomenats pel president de la Generalitat, Artur Mas. La seva participació no comportarà cap mena de retribució.