El Govern obre el ball dels pressupostos sense un aliat clar
Els comuns i el PSC s'ofereixen a negociar davant l'oposició de la CUP al rumb de l'executiu
BarcelonaAmb la candidatura dels Jocs d'Hivern agonitzant i el diàleg amb l'Estat a les beceroles, si una cosa pot exhibir el Govern d'Aragonès en el seu primer any és haver aprovat els pressupostos quan tocava. Per primer cop en dotze anys, l'executiu va aconseguir tenir-los en vigor l'1 de gener d'aquest any, sense pròrrogues ni retards. Però ara ja toca pensar en els comptes de l'any que ve, i aquest dimecres el conseller d'Economia, Jaume Giró, va iniciar una ronda de contactes amb tots els partits –menys Vox– per trobar un soci. L'executiu té ara mateix dos grans problemes: un de caràcter econòmic, com és la incertesa que genera la guerra d'Ucraïna –hiperinflació–, i l'altre de caràcter polític, que és que ja fa temps que no té un soci estable al Parlament.
El Parlament ha sigut l'escenari dels primers contactes, aprofitant que hi havia ple. Per part d'Economia hi han sigut presents el conseller, Jaume Giró, i el seu número dos, Jordi Cabrafiga. De moment no es marquen un soci prioritari, malgrat que admeten que s'intentarà parlar amb la CUP per rearticular la majoria independentista. Tanmateix, fonts de la conselleria reconeixen que aconseguir el seu suport és complicat. Des de Presidència també pensen amb els cupaires i afegeixen els comuns a l'equació, dos grups que veuen com a "socis principals". A més, donen senyals clars de voler estalviar-se un pacte amb el PSC. "Com l'any passat. Vam negociar amb la CUP i pactar amb els comuns", resumeixen.
Malgrat aquest plantejament inicial, el Govern difícilment podrà comptar amb la CUP. Els cupaires van ser decisius per investir Pere Aragonès, però des de llavors s'han anat distanciant de l'executiu. "Estem molt lluny", expliquen a l'ARA fonts dels anticapitalistes. La fractura és tan gran que fins i tot es plantegen no entrar en una negociació formal, a diferència de l'intent real d'arribar a un acord que sí que hi va haver fa un any: "En la situació actual i sense cap canvi en les prioritats –del Govern– no té sentit que negociem el mateix que vam fer per als del 2022 i que no va sortir", afegeixen les mateixes fonts.
Amb aquestes coordenades, els comuns tornen a aparèixer com el soci més factible. Fonts del partit asseguren que el portaveu econòmic del grup, Joan Carles Gallego, ha traslladat a Giró la disposició a parlar, però advertint que volen començar a negociar abans que el Govern presenti formalment el projecte, ja que si no és més difícil canviar les partides entre departaments i, per tant, fer canvis substancials. Els comuns reclamaran uns comptes expansius i incrementar els ingressos públics a través de la fiscalitat. I hi ha un últim factor en joc: també volen analitzar primer "el grau de compliment" del pacte actual abans de firmar un nou acord. Ho faran la setmana que ve.
Amb el PSC la situació és diferent. Els socialistes, que aposten per reforçar als comptes les ajudes a famílies i empreses que estan patint la crisi, tornen a oferir-se per negociar els comptes i així l'hi van fer saber aquest dimecres al conseller. "Allarguem la mà al Govern", expressa una veu autoritzada dels socialistes, però sabent que no són la primera opció de l'executiu d'Aragonès. ERC i Junts pacten sovint amb els socialistes, però encara els incomoda fer-ho. Aquest dimecres representants del PSC van veure's amb Giró en una trobada "cordial, amable i correcte" i asseguren que se'ls va comunicar que comptaven amb ells, però a la vegada admetent les dificultats reals d'un pacte per les estratègies de fons d'ERC i Junts.
Una primera reunió clau
Encara estan lluny, però, els dies calents de la negociació. Ara el primer pas es troba a Madrid i és la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on l'Estat marcarà el dèficit i les bestretes amb què comptarà la Generalitat. Això servirà a Giró per tenir una idea global dels ingressos amb què podrà comptar, que d'entrada ja tem que seran insuficients: està previst que l'Estat fixi un dèficit de 0,1%, la qual cosa vol dir disposar de 1.200 milions menys en un context de dificultat econòmica. El conseller d'Economia, com aquest any, tornarà a reclamar més ingressos a la Moncloa.