El Govern no obrirà noves delegacions a l'exterior el 2023
És una de les demandes del PSC tot i que l'executiu ho desvincula de la negociació dels pressupostos
BarcelonaEl Govern no obrirà noves delegacions a l'exterior el 2023. Els projectes expansius de la consellera Victòria Alsina han quedat superats per la nova estratègia de contenció, que preveu consolidar abans les que ja hi ha. Així ho ha assegurat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, després de la primera reunió del consell executiu de l'any, en què ha subratllat que l'acció exterior de l'executiu és "irrenunciable", malgrat que no es tradueixi d'entrada en ampliar les zones d'influència. "Prioritzem consolidar la xarxa ja existent i acabar d'engegar les creades el 2022", s'ha reafirmat la portaveu, que ha posat èmfasi en el fet que és una eina "imprescindible" i "fonamental" per "portar Catalunya al món". D'aquesta manera, l'estratègia de l'executiu coincideix amb una de les demandes que el PSC va incorporar en el document de mesures per donar suport als pressupostos del 2023: demanen no obrir cap més delegació a l’exterior i avaluar les que estan en funcionament. Aquest seria un dels 147 punts d'acord entre les dues parts, segons comptabilitza el Govern.
Tot i això, fonts socialistes neguen que es tracti d'una renúncia per part del Govern, perquè han trobat receptivitat a la proposta des del primer moment. "La nostra demanda no entrava en contradicció amb les previsions del Govern", assenyalen les mateixes fonts. Des del departament d'Exteriors també desvinculen el fet de no obrir delegacions noves de la negociació de pressupostos i recorden que des del mes d'octubre, quan la consellera Meritxell Serret va agafar el comandament del departament ja va dir que la seva prioritat era "enfortir" la xarxa existent abans que ampliar-la. De fet, ja va aturar l'obertura d'una de les delegacions més polèmiques durant el mandat d'Alsina: la d'Israel.
La política de Serret contrasta amb la de la seva predecessora, que fa un any va anunciar un pla per expandir la xarxa de delegacions durant l'any 2022. En concret, se'n van posar en marxa sis, amb presència per primera vegada de la Generalitat a l'Àsia i també reforçant l'Àfrica: es va passar de 14 a 20 delegacions. També tenia previst, segons expliquen fonts de l'anterior equip de la conselleria, obrir delegacions a la Xina i l'Índia, i noves oficines vinculades a delegacions ja existents a Escòcia, el Quebec, el Marroc, el Canadà i Eslovènia. Tot i això, fonts de l'actual departament d'Exteriors asseguren que de les noves delegacions creades per Alsina, n'hi ha que encara no tenen delegat (Japó, Andorra i Brasil) ni tampoc "estructura": posen d'exemple la delegació del Con Sud, situada a l'Argentina, que està creada des del 2019 i ja ha tingut dos delegats –David Poudevida, nomenat en època d'Alfred Bosch (ERC), i Josep Vives, representant actual, designat durant el mandat d'Alsina–, però que encara no està a ple rendiment; i també citen Corea del Sud, Sud-àfrica i el Senegal. Per a Serret, apunten fonts del seu equip, abans de desplegar més la xarxa és "prioritari" que funcioni l'actual.
La portaveu Plaja ha demanat aquest dimarts "no confondre" l'obertura de delegacions amb l'acció exterior que duu a terme la Generalitat, insistint que es manté inalterable. En aquest sentit, ha anunciat que la consellera d'Exteriors viatjarà la setmana que ve a Finlàndia, per reunir-se a Hèlsinki amb membres del govern finlandès, dirigents regionals i diputats. "El Govern no renunciarà a l'acció exterior [...] i ara, després d'una fase d'expansió, és el moment de consolidar-la", ha dit.
"Ja hi ha entesa" per als pressupostos
Pel que fa a la negociació global dels pressupostos, el Govern ha assegurat aquest dimarts que "ja hi ha entesa" amb el PSC i que per materialitzar l'acord només cal "voluntat política". Ha insistit que del document de mesures que demanen els socialistes, n'hi ha un "87%" d'acordades: el Govern, de fet, es mostra convençut que l'acord es pot desencallar la setmana que ve per iniciar la tramitació al Parlament. L'objectiu del govern de Pere Aragonès continua sent un "acord a quatre bandes", així que Plaja també ha afirmat que més enllà dels comuns –amb qui ja tenen un pacte– i el PSC, l'executiu també manté obertes les converses amb Junts. "El Govern farà tot el possible per a un acord amb JxCat", ha dit, i ha xifrat en una "cinquantena" els acords als quals han arribat en matèria pressupostària, tot i que no els ha concretat.
No obstant això, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha posat el fre a aquestes declaracions en una entrevista a El Nacional. Tot i que aquest dilluns va obrir la porta a arribar a una entesa per als comptes després de Reis, ha negat que hi hagi "cap acord" amb l'executiu: "Ni un primer, ni parcial, ni cap acord; continuem negociant". I ha advertit l'executiu de Pere Aragonès que anunciar el contrari "el que fa és trencar ponts i confiances". "No es pot sortir d’una reunió i dir això quan no hem acordat cap xifra ni cap document encara, sinó que estem en la negociació", ha sentenciat: "Una negociació acaba quan tanques l’acord, i no està tancat". En el mateix sentit, ha negat que hi hagi un 87% de les seves propostes acordades com diu el Govern i ha advertit el president que "s'han d'incorporar totes les propostes dels socialistes".
¿I en cas que no hi hagi acord la setmana que ve? Plaja ha assegurat que si es "dilaten" les converses per motius "partidistes", l'executiu iniciarà igualment la tramitació dels pressupostos al Parlament sense cap acord ni amb el PSC ni amb Junts i llavors seran els grups que ja a la cambra s'hauran de pronunciar. ¿I què passa si l'oposició tomba els comptes? Segons la portaveu, no afectaria la continuïtat de la legislatura malgrat que l'executiu seguiria només amb 33 diputats: "Els pressupostos no condicionen la durada del mandat".
Sense foto de la taula de diàleg
D'altra banda, el Govern ha descartat que es produeixi una reunió pública de la taula de diàleg tal com van acordar la Generalitat i la Moncloa a l'estiu. Plaja ha recordat que estava prevista abans d'acabar l'any, però que el govern espanyol no ha complert el seu compromís pel "soroll" que ha propiciat la reforma del Codi Penal. "No l'esperem", ha admès la portaveu. Ara bé, ha deixat clar que la taula de diàleg ja ha donat els seus fruits: "El valor són els resultats adquirits i no la foto, i els resultats són inqüestionables", ha assegurat, en al·lusió a la derogació de la sedició i la reforma de la malversació. En tot cas, ha dit que la negociació "continua" i que l'objectiu de l'executiu és acordar un referèndum sobre la independència. El Govern engega l'any amb els mateixos assumptes sobre la taula que el 2022: pressupostos i diàleg amb la Moncloa.