BarcelonaEl debat sobre la conveniència que el president de la Generalitat i els consellers participessin en la manifestació independentista de la Diada es va acabar el 2016. A partir d’aleshores, Carles Puigdemont, Quim Torra i la gran majoria dels seus consellers hi han anat sense que cap procés de reflexió els ho impedís, a diferència, per exemple, de l’actitud per la que havia optat abans que ells Artur Mas mentre va ser el cap de l’executiu. Enguany, però, la pandèmia del covid-19 havia generat molts dubtes respecte a la mobilització que organitza l’ANC, malgrat que l’entitat sobiranista hagi remarcat insistentment que garantirà que es compleixen totes les mesures sanitàries i que en cap cas promourà concentracions multitudinàries com les habituals cada Onze de Setembre des del 2012. En aquest context, però, el Govern ha decidit que cap dels seus membres participaran enguany de la mobilització. Per tant, no hi haurà el president. Els motius són substancialment diferents als que esgrimia Mas, però el resultat serà el mateix.
“Recomanem evitar al màxim els contactes socials”, va dir aquest dimarts la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, que va subratllar que el Govern té el deure de garantir el dret a la manifestació sempre que se segueixin totes les mesures de seguretat exigides a l’organització per prevenir els contagis. Part de l’oposició fa dies que esmola les ungles davant del que considera un nínxol de possibles contagis. El PP i Cs fins i tot han recordat les manifestacions del 8-M, multitudinàries, tot just una setmana abans de la declaració de l’estat d’alarma.
Sant Boi suspèn l’homenatge a Casanova
Els membres del Govern, amb Torra al capdavant, sí que seran a la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, situat al centre de Barcelona, que es mantindrà tot i la necessitat d’extremar les precaucions.
El que ha quedat suspès ha estat, en canvi, l’acte institucional que cada Onze de Setembre se celebra a Sant Boi de Llobregat, davant la tomba de qui va ser conseller en cap de Barcelona durant la Guerra de Successió. L’ajuntament de la ciutat farà l’ofrena, però no s’hi permetrà l’assistència de públic, que, això sí, podrà visitar individualment la tomba entre les 10 h i les 14 h.