Política01/06/2020

ERC reclama a Torra que "respecti" el seu acord amb el PSOE

Vilalta afirma que la "bunquerització" és "més còmoda" però no és "útil" per a la ciutadania

Núria Orriols / Carla Fajardo
i Núria Orriols / Carla Fajardo

BarcelonaDesprés del pacte d'ERC i el PSOE per prorrogar un cop més l'estat d'alarma i que el president de la Generalitat, Quim Torra, hi hagi discrepat públicament, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat "respecte" per a la seva formació política. No ha fet aquesta petició a l'oposició, sinó al seu soci de Govern, JxCat, que ha criticat obertament el pacte perquè considera que és "insuficient".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La bunquerització pot semblar més fàcil o més còmoda, però no dona resultats útils per a la gent", ha afirmat Vilalta, lloant les coses positives que, segons el seu parer, conté l'acord. Ha assegurat que permet recuperar la "interlocució" amb el govern espanyol i "estirar el PSOE" a tornar a la majoria de les forces d'investidura. També s'ha mostrat convençuda que Torra no renunciarà a gestionar les competències a partir de la fase 3, com indica un dels punts del pacte amb el PSOE. De fet, ha posat en valor que el PSOE estigui disposat també a reunir un altre cop la taula de diàleg a partir de mes de juliol, i ha instat el president de la Generalitat a acordar la data amb el cap de l'executiu espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Per a Vilalta, Esquerra ha negociat i ha pres una decisió que és "positiva" per "avançar" en la resolució de conflicte i també per fer polítiques progressistes, i si JxCat no hi està d'acord, té la seva capacitat de votar que no. "Nosaltres no compartim gesticulacions ni segons quines crítiquies, però respectem les decisions d'altres formacions". Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, també ha defensat aquest dimarts el pacte. En una entrevista a la SER ha dit que el govern de Pedro Sánchez ha mostrat "més voluntat" de diàleg i ha recordat que l'alternativa és "una extrema dreta envalentida". També s'ha mostrat sorprès per "la bel·ligerància" de JxCat davant el pacte amb l'Estat per la votació de la nova pròrroga de l'estat d'alarma, i ha tret pit dels seus 13 diputats. "No som als 90, les coses han canviat, ERC guanya eleccions i vol liderar, i això té un cost", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Budó minimitza les discrepàncies

Aquest dilluns la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una entrevista a Els matins de TV3 ha tret valor a l'acord dels republicans amb el PSOE i ha minimitzat les discrepàncies entre els socis de Govern, titllant de "normal" que votin diferent a Madrid. Al seu torn, la cap de files al Congrés Laura Borràs, en una entrevista al Planta baixa de TV3, ha tornat a qualificar l'acord amb el PSOE d'"insuficient", tot i que ella mateixa ha mostrat "respecte" per la decisió dels republicans. Segons Borràs, si es fes una negociació conjunta d'ERC i JxCat amb el PSOE s'aconseguirien més coses. Ara, ha insistit, es donen com a "guanys" qüestions que ja es donen per fet.

Cargando
No hay anuncios

La tensió actual del Govern pot provocar un final de la legislatura? Fonts de Presidència asseguren que no. De fet, mantenen que no és el primer cop que JxCat i ERC voten diferent a Madrid i que "respecten" la decisió dels republicans malgrat que la consideren errònia. En aquest sentit, es fixen com a objectiu gestionar la crisi del coronavirus i descarten eleccions a curt termini. Per a Junts la prioritat és modificar el pressupost del 2020 i presentar el 2021 abans de l'octubre -tal com preveu la llei de finances públiques, malgrat ser un precepte que no s'ha complert en els darrers anys-.

La crisi també ha generat la intervenció de l'expresident Carles Puigdemont, que fins ara s'ha mantingut en un segon pla durant l'estat d'alarma. A través d'una publicació a l'Instagram recollida per l'ACN, Puigdemont ha instat ERC a explicar com vol fer la independència si no és a través de la "unitat" del moviment. Ha reflexionat que no es pot prescindir de cap força i ha subratllat que “ens fem falta tots”.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont també ha convidat a “deixar d’atacar-nos a nosaltres mateixos” per passar a “atacar qui no vol que sobrevisquem com a nació”. I alerta: “Si no ens reconeixem capaços d’anar junts, hem d’explicar a la gent que no serem independents”.

La discrepància per les eleccions

A les diferències sobre l'estratègia a Madrid també s'hi suma la discrepància sobre quan han de ser les eleccions a Catalunya. Rufián ha tornat a retreure als seus socis a la Generalitat que no hagin convocat eleccions, perquè creu que és la manera de reforçar les institucions, a més d'apostar per una aliança més enllà de l'independentisme que també inclogui els comuns. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha sumat a la petició i, en roda de premsa, també ha demanat que s'avancin.

Cargando
No hay anuncios

Marta Vilalta, preguntada per la qüestió, ha matisat que el que reclamen els republicans és pactar la data dels comicis amb JxCat, perquè així consideren que "arribarien més forts" a la cita a les urnes. Tanmateix, la portaveu d'Esquerra ja ha fixat quin és el seu posicionament: s'han de convocar eleccions abans que es pronunciï el Suprem. Malgrat que Vilalta ha assegurat que confia en la "innocència" de Torra, també ha recordat que s'ha de tenir en compte l'historial de l'alt tribunal amb l'independentisme.

Fonts de Presidència, però, ho veuen molt diferent. Consideren que avançar eleccions per un eventual pronunciament del Suprem és, precisament, deixar que el tribunal interfereixi en l'agenda política de Catalunya. "La manera que no interfereixi és escollir un altre president al Parlament si el president Torra és inhabilitat", assegura una de les veus. De fet, aquesta á la tesi que va defensar aquest cap de setmana la mateixa consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista a La Vanguardia.

Cargando
No hay anuncios

Si bé el 29 de gener el president de la Generalitat va donar per acabada la legislatura, ara la crisi del coronavirus ha capgirat tots els escenaris, segons ha dit la consellera de la Presidència aquest dilluns a TV3. Com que ara "Catalunya necessita un Govern fort", ha dit, creu que no és el moment de tenir un executiu en funcions i una convocatòria d'eleccions en marxa. En aquest sentit, reconeix que hi ha diferències entre els dos socis de govern, però assegura que són diferències legítimes en una coalició. El president de la Generalitat és qui té la potestat de convocar eleccions i, per tant, si res no canvia la data dels nous comicis haurà d'esperar.