Política12/11/2019

El Govern proposa el pla de treball de la comissió d'investigació sobre les protestes per la sentència

Demana que analitzi l'impacte del veredicte judicial i l'actuació dels cossos de seguretat

Núria Orriols

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts la proposta de pla de treball per portar a la comissió d'investigació del Parlament sobre les protestes postsentència del Tribunal Suprem. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha explicat que han traslladat a la cambra catalana que pretenen que la comissió giri entorn de dues qüestions: d'una banda, l'impacte de la sentència de l'1-O en els drets fonamentals i, de altra, l'actuació dels cossos de seguretat.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La comissió analitzarà la possible vulneració de drets fonamentals dels ciutadans, de la seva llibertat d'expressió, manifestació i reunió, així com si es van respectar les garanties processals i judicials de les detencions efectuades", afirma el comunicat sobre aquesta decisió. Tanmateix, la portaveu de l'executiu ha dit que des del Govern no proposen compareixences concretes i que això correspon fer-ho als grups parlamentaris.

Cargando
No hay anuncios

L'executiu va anunciar el 29 d'octubre, arran d'una proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, que hi hagués una investigació sobre el paper dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. La tensió entre el cap de l'executiu i el conseller d'Interior es va fer evident durant les protestes, ja que Torra es va mostrar incòmode amb algunes imatges de la policia catalana. De fet, se li ha retret la falta de suport al cos i, fins i tot, s'ha parlat entre bastidors de la possibilitat de cessar Buch.

Tanmateix, aquest dimarts el Parlament ha rebutjat cessar o reprovar Buch amb els vots de JxCat i ERC per la gestió dels aldarulls, una qüestió que havien posat sobre la taula la CUP i els comuns. "Tots els consellers tenen la meva confiança", ha afirmat Torra a primera hora del matí en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

Budó preveu aprovar els pressupostos abans d'acabar l'any

D'altra banda, pel que fa als pressupostos de l'any que ve, Budó s'ha mostrat confiada que es podran aprovar abans d'acabar l'any. Ha afirmat que aviat hi ha previstes diferents reunions per intentar-los aprovar "com més aviat millor". Tot i això, tampoc descarta una altra pròrroga "tècnica" abans no es completi el tràmit del Parlament. "En principi hi ha temps material", ha afirmat Budó, sobre aprovar-los abans del mes de gener.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat ha assenyalat els possibles socis, els comuns i la CUP, tot i que no tenen garantit cap suport encara.