El Govern mira Escòcia amb “interès” després de la victòria dels independentistes de l'SNP
Al mateix temps, també es fixa amb els nacionalistes quebequesos, que s'han ensorrat a les eleccions. Contraposa l'actitud democràtica del govern conservador de la Gran Bretanya -que no s'oposarà al referèndum d'Alex Salmond- amb la del govern d'Espanya.
BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha contraposat aquest dimarts l'actitud de Gran Bretanya amb la de l'Estat espanyol pel que fa als referèndums. En roda de premsa, ha subratllat que quan Escòcia anuncia que farà un referèndum, la reacció del govern britànic és dir que hi estan en contra però que no ho impediran, mentre que a Espanya, PP i PSOE "es passen pel clatell" el referèndum sobre l'Estatut. "La reacció contrasta", ha assenyalat. Homs ha dit que l'executiu català observa "amb interès" el que passa a Escòcia, però també la pèrdua de suport independentista al Quebec, "perquè d'exemples i de situacions al món n'hi ha moltes", informa l'ACN.
Homs ha contrastat l'actuació del govern britànic amb el que va passar amb el Tribunal Constitucional quan es va pronunciar sobre l'Estatut després d'un referèndum a Catalunya o amb "quina és l'actitud de PP i PSOE respecte a plantejaments que arriben des de Catalunya". L'executiu de Gran Bretanya, ha remarcat, diu que està en contra d'un referèndum però no ho impedeix. En canvi, quan es fa un referèndum a Catalunya sobre l'Estatut "després s'ho passen pel clatell uns i altres. La reacció contrasta", ha apuntat.
De tota manera, el portaveu del Govern ha indicat que l'executiu observa amb interès el que passa a Escòcia, però també altres exemples que es produeixen en altres parts del món, com al Quebec, on ha disminuït el suport al partit independentista. Així, el cas d'Escòcia és una "cosa interessant a analitzar" igual que el del Quebec, "per veure allà on hi ha coses que val la pena ser copiades i coses que no". De fet, ha preguntat què hauria passat si Catalunya hagués imitat l'exemple quebequès i hagués celebrat un referèndum malgrat no tenir assegurada la victòria.