El Govern intentarà recaptar dos impostos vetats pel TC
Aprovarà lleis exprés per esquivar fins a quatre recursos
BarcelonaDrecera en les formes, desobediència en el fons. Aquesta és l’estratègia per la qual va optar la setmana passada la cimera d’agents polítics i socials en defensa de la llei d’emergència habitacional, aprovada per unanimitat pel Parlament i impugnada al Tribunal Constitucional (TC) pel govern espanyol. La conclusió pràctica d’aquella àmplia trobada és que el Govern i les entitats prepararan una nova llei exprés per ser aprovada abans de l’aturada estiuenca i, així, poder aplicar els articles recorreguts per l’executiu central i esquivar la previsible suspensió de l’alt tribunal. No serà, però, l’únic cas en què s’opti per aquesta estratègia. De fet, la Generalitat es prepara per impulsar tres lleis més per tramitació urgent amb els mateixos objectius que tres normatives frenades pel TC. Es tracta de les lleis d’igualtat de dones i homes i de creació de l’impost als pisos buits, suspeses el 3 de maig, i la de creació de l’impost a les nuclears, ja declarada inconstitucional el 27 d’abril. De fet, l’executiu intentarà recaptar aquests dos tributs aquest 2016.
La voluntat d’elaborar aquestes quatre lleis exprés -tres de les quals no previstes fins ara- s’explicita en una moció, a la qual ha tingut accés l’ARA, registrada al Parlament per Junts pel Sí, que la defensarà en el pròxim ple. En el text, nascut de la interpel·lació de la setmana passada sobre la judicialització de la política, la coalició sobiranista constata que l’executiu central ha recorregut més de trenta lleis i normes catalanes els últims anys, sobretot de caràcter social i de creació de figures tributàries, motiu pel qual ha utilitzat el TC “com a arma per atacar la sobirania del poble de Catalunya”.
Crida a eludir les impugnacions
Per aquest motiu, la moció constata la “instrumentalització política” de l’alt tribunal, “vindica i defensa la sobirania del poble de Catalunya representada” al Parlament i “insta el Govern a traslladar a aquesta cambra, amb caràcter urgent i prioritari, els projectes de llei que permetin fer plenament aplicables i efectives” les quatre lleis citades. A més, també insta l’executiu a fer “tots els passos i accions necessaris i el desplegament legislatiu per assegurar que els drets socials assolits [...] mitjançant les citades lleis recorregudes puguin ser garantits en qualsevol cas”, i deixar així “sense efecte pràctic la suspensió del TC”.
Fonts de Junts pel Sí expliquen que la intenció és que el Govern impulsi lleis o decrets llei que ratifiquin per via d’urgència els objectius dels articles frenats per l’alt tribunal d’unes normes “socialment emblemàtiques i transcendentals”, però també que ultimi els reglaments que les desenvolupen per poder-les aplicar amb rapidesa. Els terminis de treball encara no estan fixats, però l’executiu pretén recaptar de seguida els dos impostos vetats aquest 2016. Els pressupostos no els preveuran, però s’inclouran posteriorment per la via dels ingressos extraordinaris.
En concret, l’impost sobre les nuclears -aprovat amb el vot de CiU i ERC i les abstencions del PSC, ICV, C’s i la CUP- havia d’aportar uns 50 milions d’euros anuals a la Generalitat, mentre que l’impost als pisos buits -que va tenir el suport de CiU, ERC i C’s- va aportar 11,3 milions el 2015 a les arques públiques. Tot i això, l’objectiu del segon tribut és incentivar també el lloguer social d’edificis desocupats en mans d’entitats financeres. Des de la coalició, però, s’admet que recuperar tributs amb una recaptació prevista més gran, com el de dipòsits bancaris, és més difícil, ja que l’Estat en va crear un d’igual amb un tipus irrisori.