RESPOSTA A LA SENTÈNCIA

El Govern frena l’intent de Torra d’apartar Buch

Consellers de JxCat i ERC blinden el conseller d’Interior en ple dispositiu

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control d’ahir al Parlament de Catalunya.
Núria Orriols / Aleix Moldes
23/10/2019
4 min

BarcelonaAhir a primera hora del matí van saltar totes les alarmes al despatx del president de la Generalitat al Parlament. Començava a córrer per les xarxes un tuit que assenyalava que els Mossos d’Esquadra havien entrat al recinte universitari de la facultat de dret de la UB per identificar alumnes del moviment estudiantil. La policia catalana, alertada pel mateix president, emetia ràpidament un comunicat negant la informació -els agents s’havien desplaçat a la universitat per un avís de danys al bar del recinte-. Tanmateix, la reacció del president, Quim Torra, ja havia estat, de manera immediata, demanar explicacions a Interior per terra, mar i aire sobre el que estava passant, cosa que va generar un altre moment de tensió amb la conselleria en presència de membres de l’executiu i dirigents dels grups parlamentaris. Aquest episodi només és una de les moltes escenes de crisi que s’han viscut l’última setmana en un govern que, davant els dubtes del president, ha tancat files amb el conseller Miquel Buch.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses fonts consultades -dels dos socis de l’executiu- coincideixen que el president s’ha mostrat “incòmode” en reunions -tant informals com en els gabinets de crisi- amb l’actuació dels Mossos. Una incomoditat que dissabte al matí va arribar a un moment àlgid després de la nit d’aldarulls més llarga i amb més incidents a Via Laietana. En la reunió de primera hora del matí, amb la presència del conseller Miquel Buch, Torra va criticar obertament diverses actuacions de la policia catalana i, malgrat que no va verbalitzar la voluntat de cessar el conseller, les fonts consultades apunten la voluntat del president de “forçar” Buch a dimitir. Ara bé, el conseller té el suport de la resta del Govern, tal com ha traslladat al president.

Tant els consellers de JxCat com els d’ERC que han pilotat la crisi -Pere Aragonès, Damià Calvet, Ester Capella i Meritxell Budó- han frenat les intencions de Torra, sobretot ara que encara hi ha el dispositiu policial obert. Aquest ha estat el posicionament dels membres de l’executiu, tot i que tant Esquerra com diputats de JxCat han criticat les actuacions d’Interior -en alguns casos demanant-ne la dimissió-. I és que plantejar-se un canvi al departament obliga seguidament a fer-se una altra pregunta: “Qui s’hi posa?”, apunten diverses fonts. Fins i tot els que reclamen el cap del conseller admeten la dificultat de respondre a la qüestió. “No és un problema de Buch”, afirmen, i remarquen la dificultat del moment. Qualsevol que es posés ara a dirigir el departament -opinen- en sortiria “escaldat”. A més, els partidaris de mantenir el conseller asseguren que és també un dic de contenció contra la Llei de Seguretat Nacional.

La comissió d’investigació

La incomoditat de Torra amb les actuacions de la policia es va fer evident ahir durant la sessió de control al Parlament, després que la CUP li reclamés que fes fora Buch. “Per omissió dona suport a les pràctiques dels Mossos”, va etzibar al president el cupaire Vidal Aragonés. “¿Creu que m’han agradat moltes de les imatges i actuacions que s’han produït aquests dies? [...] Estaré especialment atent a les investigacions sobre els Mossos i a la depuració de responsabilitats”, va respondre el president, uns minuts més tard que Buch hagués defensat, també des de l’hemicicle, la “confiança absoluta” en la policia. El conseller havia assenyalat prèviament que el departament té els seus propis procediments per depurar responsabilitats i que, al llarg dels últims anys, s’han sancionat 514 agents. Un procés, però, que no és suficient per al president.

Torra va insistir ahir que hi haurà una comissió d’investigació al Parlament sobre el que ha passat els últims dies, amb el Síndic de Greuges. Ara bé, d’acord amb el reglament de la cambra, el president no pot impulsar una comissió d’investigació sinó que qui ho pot fer és el Govern, dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats. L’executiu, reunit dimarts, no va plasmar l’impuls d’aquesta comissió en cap acord de govern. Per tant és un anunci que, arribat el cas, haurien d’assumir els grups parlamentaris. En aquest sentit, ahir el líder del PSC, Miquel Iceta, va destacar un punt feble, a parer seu, d’aquesta proposta del president. “En les comissions d’investigació s’escateixen responsabilitats polítiques, i no poden estar més clares: el conseller d’Interior i vostè mateix”, va concloure. Per al líder socialista, els Mossos es mereixen “presumpció de professionalitat” i Torra els hauria d’estar defensant.

El diàleg, un punt a favor

Tot i la dificultat entre Presidència i Interior, totes les fonts coincideixen que, des del cap de setmana passat, hi ha un “tomb” a favor de la Generalitat. Les peticions reiterades de diàleg a Pedro Sánchez i la seva actitud de no voler parlar amb Torra ni per telèfon, ni tampoc veure’s durant la seva visita a Barcelona, han donat aire a l’executiu. Però la setmana passada les crítiques dins el Govern volaven contra Torra per la seva negativa a parlar públicament, cosa que convertia de facto la resposta a la sentència en un diàleg sobre ordre públic -i no sobre política- entre el ministre i el conseller d’Interior. “Assegui’s i parli, Pedro Sánchez”, va insistir ahir Torra, instal·lat en la nova estratègia i qualificant d’“irresponsable” el “menyspreu” que ha protagonitzat el socialista cap a la Generalitat.

El cap policial dels Mossos defensa el cos

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, va enviar ahir una carta als agents en què va defensar que les actuacions, que “no sempre han estat enteses ni compartides per tothom”, s’han fet “amb la mateixa professionalitat de sempre”. Segons el cap policial, “mai abans s’havien enfrontat a una protesta amb tanta violència al carrer”. Després de les queixes dels sindicats per falta de suport polític al cos, Sallent va fer arribar a la plantilla “l’agraïment de moltes institucions, entitats i particulars”.

stats