El Govern dóna instruccions als ajuntaments per evitar un ciberatac la nit electoral del 27-S
Els representants de l'administració hauran de trucar a un número de telèfon que no sabran fins poques hores abans de començar la votació i hauran de transmetre les dades electorals per telèfon i no per PDA, com es feia fins ara
BarcelonaEl Govern ha donat instruccions als ajuntaments catalans per intentar minimitzar el risc d'un ciberatac que afecti la jornada electoral del 27 de setembre a Catalunya, segons han indicat a l'agència Efe fonts de la Generalitat.
Una de les instruccions difoses als consistoris planteja que els representants de l'administració encarregats de transmetre dades electorals al Govern hauran de fer-ho per "via telefònica" i no "via 'smartphone' o PDA", a diferència de convocatòries recents. És una manera de "minimitzar riscos" davant un hipotètic atac informàtic contra els canals pels quals transitaran les dades de l'escrutini de les eleccions catalanes, han explicat fonts de l'executiu català.
La mesura també pretén evitar situacions de col·lapse telemàtic a l'hora de processar el recompte de vots la nit electoral, ja que en els comicis municipals del 24 de maig es van produir problemes de fluïdesa en alguns punts de l'Estat, com per exemple a Sevilla, han assenyalat les mateixes fonts.
Per transmetre les dades, els representants de l'administració hauran de trucar a un número de telèfon 900, gratuït, però la Generalitat no els concretarà quin és aquest número fins la "tarda-nit del dissabte 26 de setembre", és a dir, la mateixa vigília de les eleccions, segons consta en les instruccions que ha transmès per carta als ajuntaments i a les quals ha tingut accés l'agència Efe.
El 12 de setembre, a més, es farà un "simulacre" de la jornada electoral en el qual hauran de participar els representants de l'administració, als quals el dia abans, via missatge SMS, s'informarà del número de telèfon al qual hauran de trucar per donar compte de les dades electorals simulades.
El fet que el flux de dades es faci aquesta vegada per via telefònica i s'exclogui la transmissió a través de 'smartphones' o PDAs, segons fonts municipals, pot implicar que l'escrutini es prolongui per un temps superior a l'habitual.
Una de les raons que han portat el Govern a prendre aquest tipus de mesures de precaució és l'experiència del procés participatiu del 9 de novembre, quan un ciberatac contra els sistemes informàtics de la Generalitat –que no va arribar a aclarir-ne l'origen– va deixar inhabilitats per unes hores la seva pàgina web, l'accés del Sistema d'Emergències Mèdiques als historials clínics dels pacients i altres serveis informatitzats de l'administració catalana.