El Govern i els indultats es conjuren per seguir treballant per l'autodeterminació i l'amnistia

Forcadell defensa que al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot: "No hi deixeu entrar la censura"

Després de més de mil dies a la presó, el Govern de la Generalitat ha rebut amb tota la transcendència institucional els nou líders independentistes indultats dimarts passat per part del govern espanyol. Quan passaven pocs minuts de les quatre de la tarda, els exconsellers del Govern, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han arribat junts a la plaça Sant Jaume per escenificar el seu retorn a la vida pública després de més de tres anys de privació de llibertat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els esperaven el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, que els han acompanyat a dins del Palau per reproduir una imatge simbòlica: tot el Govern actual en bloc, amb els representants independentistes de la mesa del Parlament i la seva presidenta, Laura Borràs, assegut a una banda de la galeria Gòtica enfront del que va ser l'anterior executiu de l'1 d'Octubre, juntament amb Cuixart, Sànchez i Forcadell. "Ben tornats a casa vostra, avui fem un acte de justícia", ha començat el vicepresident Puigneró.

Cargando
No hay anuncios

El president Aragonès, en la mateixa línia, ha volgut fer un acte de reconeixement als fins ara empresonats i també als exiliats -deixant una filera de cadires buides posant de manifest la seva absència- per haver liderat el referèndum de l'1-O. Ha assegurat que, enfilant el seu camí, seguirà reclamant l'autodeterminació i l'amnistia a l'Estat perquè segueixen "entossudits en fer possible la independència de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

Per a Puigneró, els expresos no han de donar les gràcies al govern espanyol pels indults ni han de demanar perdó pel Procés: a parer seu serà l'Estat que, algun dia, haurà de demanar disculpes per la seva actuació davant de l'independentisme els últims anys. Així s'ha reafirmat en que el sobiranisme ho "tornarà a fer" malgrat que ha admès que exercir l'autodeterminació no serà "senzill": "Nosaltres estem disposats a persistir, la qüestió és si l'Estat està disposat a renunciar a la repressió".

Cargando
No hay anuncios

A banda de l'absència dels exiliats i la seva situació judicial, una de les causes pendents més presents en la rebuda institucional dels indultats han estat les del Tribunal de Comptes. Sense referències a la reunió que té prevista demà amb el president espanyol, Pedro Sánchez, el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, ha preferit fer la pinzellada d'actualitat sobre una altra cita prevista: la declaració de 42 excàrrecs de la Generalitat, entre els quals els expresidents Carles Puigdemont, Artur Mas i l'exvicepresident Oriol Junqueras, per les despeses d'acció exterior de la Generalitat i l'1 d'Octubre demà i dimecres a Madrid. El president ha demanat posar fi a la "persecució" i ha denunciat que part dels exconsellers indultats que s'han assegut aquest dilluns a la galeria Gòtica encara es poden trobar a partir d'aquesta setmana amb tots els seus bens embargats per fer front a la fiança milionària que demani el Tribunal de Comptes a l'espera del judici. "Reclamem l'amnistia", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Forcadell, representant dels presos

Si bé la representació institucional del Govern se l'han quedat el president i vicepresident, com a representant dels presos ha parlat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Primer, al Govern, on s'ha conjurat per seguir treballant per l'amnistia de tots els encausats i el retorn dels exiliats i, després, al Parlament, on tot l'executiu i els indultats s'han dirigit en cotxe després de la recepció al Palau de la Generalitat. Allà els esperaven diputats i presidents de grup independentistes i sobiranistes, així com treballadors de la cambra, que els han volgut acompanyar en la seva tornada a la institució representativa ja en llibertat.

Cargando
No hay anuncios

Entre somriures i abraçades als passadissos del Parlament -els indultats s'han retrobat amb persones que feia molt temps que no veien-, Borràs els ha rebut al despatx d'audiències i després han presidit un acte a l'auditori. Allà és on Carme Forcadell ha recuperat el protagonisme: "Aquesta és la casa de la paraula (...). No hi deixeu entrar la censura", ha proclamat. L'expresidenta del Parlament, que ha reconegut que s'ha emocionat quan ha entrat altre cop recordant els moments "difícils" que va viure a l'hemicicle, ha fet una defensa de la llibertat d'expressió en el seu discurs, situant el seu únic límit en el respecte als drets humans. "S'hi ha de poder parlar de tot" al ple, s'ha reafirmat, després de ser condemnada per sedició per haver permès el debat de les lleis de desconnexió al Parlament i la proclamació de la república.

Per acabar, Forcadell ha volgut donar un darrer missatge als diputats "encoratjant-los" per treballar pel "benestar" del país i per "respectar" el Parlament com a "casa de tot el poble de Catalunya". Un poble que ha descrit com a "divers", "plural" i amb "diferents opinions" que han de ser representades a la cambra.

Cargando
No hay anuncios

Per a Borràs, que ha pres la paraula abans i després de Forcadell, els indults són una "reparació de la injustícia" que han patit els empresonats i que "no els retornarà a ningú". Un pas només, ha dit, en el camí per acabar amb la "repressió" i aconseguir també el retorn dels exiliats. Ara bé, l'actual presidenta del Parlament també ha volgut fixar rumb polític: a més de reclamar l'amnistia i la independència, ha instat Pedro Sánchez a tenir un "diàleg franc" i una "negociació real" amb la Generalitat en què el límit no sigui la Constitució sinó la "democràcia".

Cargando
No hay anuncios

Amb els presos polítics ja en llibertat, comença una nova etapa en la política catalana.