Política 19/05/2016

El Govern tanca files amb Homs davant la "persecució judicial" pel 9-N

Junts pel Sí i la CUP recorren a la ironia per criticar la decisió del Suprem, mentre que el PP i Ciutadans celebren la causa contra l'exconseller, a qui titllen de "xulo"

Laia Vicens
2 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, amb una imatge seva a la pantalla, en una roda de premsa

BarcelonaEl Govern ha tancat files amb l'exconseller de Presidència i exportaveu Francesc Homs, contra qui el Tribunal Suprem ha obert avui una causa pel seu paper en l'organització de la consulta del 9-N. La seva successora, Neus Munté, ha expressat "tot el suport" de l'executiu de Carles Puigdemont a Homs davant la "persecució judicial" que pateixen els organitzadors de la consulta independentista. "Aquesta causa no hauria de tenir cap recorregut perquè les coses es van fer bé", ha defensat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des dels partits independentistes també s'ha donat suport a Homs. El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha optat per la ironia en animar l'Estat a mantenir aquesta "intensitat" en els seus "atemptats a la democràcia" perquè així augmenten els suports independentistes. "Aquest cap de setmana haurem guanyat 100.000 independentistes", ha dit, també en relació a la prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rei.

Qui també ha recorregut al sarcasme ha estat la CUP. El diputat Albert Botran ha dit que els cupaires estaran "al costat" dels consellers imputats "amb el somriure que ell ens va retreure" i amb una actitud "poc masculina però molt contudent". Botran feia referència així als retrets d'Homs a la CUP, a qui va acusar de "trencar el somriure independentista" i tenir una actitud "de mascle alfa".

PP i C's aplaudeixen la decisió

Des del flanc unionista, la decisió del Suprem s'ha interpretat diferent. El president del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, ha afirmat que Homs va ser "más chulo que un ocho" durant els preparatius de la consulta i que ara ha d'assumir les conseqüències. "Si ara li toca pagar les conseqüències, a mi em sembla no bé sinó rebé", ha sentenciat.

També Ciutadans ha aplaudit la causa contra Homs. El portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, ha dit que "cap polític por estar per sobre de la llei, els jutges i els tribunals".

En canvi, des del PSC asseguren que respecten la decisió judicial però no la comparteixen. El diputat Ferran Pedret ha reclamat una "solució política" al plet català. "Respectem la presumpció d'innocència i les decisions judicials, però també volem evitar la judicialització de la vida política catalana", ha dit des del Parlament.

stats