FINANCES PÚBLIQUES
Política20/02/2014

El Govern garanteix una Hisenda catalana dins l’“estricta legalitat”

La Generalitat i les diputacions estrenen una finestreta única tributària

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaÉs possiblement l’estructura més transcendental per garantir la viabilitat d’un estat propi i, alhora, la més delicada de construir, pels obstacles que poden imposar-hi les institucions espanyoles. El procés per bastir la futura Hisenda catalana avança amb moltes cauteles, procurant no fer passos en fals que puguin ser fàcilment torpedinats pel govern de Mariano Rajoy. Els plans de la Generalitat passen -com ahir explicava l’ARA- per fer possible que l’Agència Tributària de Catalunya comenci a recopilar informació fiscal de ciutadans i empreses catalans abans de l’estiu. Pot posar-hi traves l’Estat?

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, es va afanyar a aclarir que no hi ha motius per impugnar cap dels moviments que es preparen per desplegar la Hisenda pròpia. “Tot el que es faci és i serà estrictament legal”, va assegurar en una conferència a la Cambra de Comerç de Barcelona. L’objectiu del Govern és anar enfortint l’Agència Tributària de Catalunya -un ens encara raquític, amb 325 funcionaris i que només recapta el 6% dels impostos no locals- perquè en un termini raonable estigui en disposició de recaptar tots els impostos que es generen a Catalunya. Mas-Colell va recordar que la legalitat vigent permet un “ampli marge d’aprofundiment” en aquesta direcció.

Cargando
No hay anuncios

Sense anar més lluny, l’article 204.2 de l’Estatut aprovat el 2006 estableix que “en un termini de dos anys” s’havia de constituir un “consorci” amb una participació paritària de l’administració estatal i de l’agència catalana. L’Estatut preveu fins i tot que aquest consorci esdevingui directament “l’administració tributària a Catalunya”.

Govern i diputacions fan pinya

Cargando
No hay anuncios

El que sí que comença a prendre forma és l’aliança de gestió tributària entre la Generalitat i les quatre diputacions catalanes. El 19 de setembre del 2012 l’Agència Tributària de Catalunya va signar amb les diputacions un conveni de col·laboració i avui, gairebé un any i mig després, se n’escenificarà el primer fruit: un servei de finestreta única tributària per a tot Catalunya.

Tributs de Catalunyaés el nom oficial amb què ha estat batejada aquesta xarxa unificada d’oficines d’atenció al contribuent. S’hi gestionaran de manera coordinada els tributs locals que controlen les diputacions, així com els impostos propis de la Generalitat i els cedits per l’Estat. Per solemnitzar-ne la posada en funcionament, el Palau de la Generalitat acull avui l’acte de presentació del projecte. I, per donar més relleu a l’esdeveniment, hi intervindran el president de la Generalitat, Artur Mas, i els presidents de les quatre diputacions, tots de CiU: Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona), Joan Reñé (Lleida) i Joan Giraut (Girona). També hi participarà el director de l’Agència Tributària catalana, Lluís Franco. L’acte servirà també per presentar la web que enllaça els portals informàtics dels organismes amb funcions tributàries a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de simplificar les gestions dels contribuents, el simbolisme de l’anunci d’avui és que representa un dels passos a fer camí de l’administració tributària de l’estat propi. L’agència catalana podrà aprofitar aquesta col·laboració amb les diputacions per anar recopilant informació fiscal. Dins de les tasques a desenvolupar en els mesos vinents també hi figura l’activació d’un programa informàtic per poder processar totes aquestes dades dels contribuents.

Més fons del pla de proveïdors

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, el ministeri d’Hisenda va abonar ahir un nou pagament del pla de proveïdors. Als proveïdors catalans els corresponien aquest cop 2.308,5 milions d’euros, per pagar factures anteriors al maig del 2013. Més concretament, 2.276,5 dels milions abonats per l’Estat van destinats a pagar proveïdors de la Generalitat, mentre que 32 milions serviran per pagar deutes dels consells comarcals. Els pagaments a Catalunya representen el 28,8% del total del pla estatal. Al País Valencià li toca el 27,8%.