El Govern frena la votació d'un decret al Parlament per no tornar a quedar en minoria
L'oposició ho veu com un símptoma de "fragilitat", mentre que l'executiu assegura que s'aprovarà més endavant
BarcelonaD'aquí a finals d'any el Govern s'enfrontarà al Parlament a almenys cinc votacions clau que permetran mesurar la seva fortalesa ara que ERC mana en solitari. La primera havia de ser dimecres vinent sobre un decret per contribuir a reduir la temporalitat dels funcionaris. Doncs bé, segons ha pogut saber l'ARA, l'executiu català ha decidit finalment no sotmetre'l encara a votació. No tenia garantits els suports per tirar endavant i, per tant, es podia convertir en una altra derrota parlamentària com la que va viure al ple del 19 d'octubre amb la llei d'estadística, que va quedar rebutjada.
Quan el Govern aprova un decret, entra en vigor de manera immediata un cop es publica oficialment, però en el termini de 30 dies hàbils ha de ser convalidat pel Parlament. El termini d'aquest decret per ser avalat per la cambra s'acabava l'11 de novembre i, per tant, s'havia de votar a tot estirar en el ple dels dies 9 i 10 d'aquest mes. Finalment, però, el decret no se sotmetrà a votació i, per tant, no tirarà endavant. Aquest dimecres s'ha celebrat una reunió de la junta de portaveus del Parlament i no s'ha inclòs en l'ordre del dia del pròxim ple. No s'ha fet a petició pròpia del representant del Govern a la trobada.
Fins aquí els fets, a partir dels quals cadascú fa la seva interpretació. Per a l'oposició, el fet que el decret no s'acabi votant aquest dimecres és un símptoma més de la "fragilitat" de l'executiu "en minoria" de Pere Aragonès, que des que es va divorciar de Junts només té el suport de 33 dels 135 diputats del Parlament. La portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero, ha acusat l'executiu de no haver negociat prou ni amb els agents socials ni amb els grups: "Aquest Govern continua fracassant, ara amb els servidors públics". Segons diverses fonts parlamentàries, la votació ha quedat posposada per estalviar-se una altra derrota. "Han vist que no guanyarien i no volien rebre un pal com el de l'altre dia", explica un diputat de l'oposició en al·lusió a la llei d'estadística.
Des del Palau de la Generalitat en fan una altra lectura. Admeten que la norma no tenia els suports garantits, però argumenten que si s'ha frenat és precisament per introduir-hi unes "modificacions" que faran que sí que prosperi quan la norma es refaci i es porti de nou a votació, que serà unes setmanes més enllà i no dimecres vinent com estava previst inicialment. Unes modificacions, asseguren les mateixes fonts, que s'han introduït després de negociar millores amb els sindicats i amb alguns grups.
El nou paradigma
Al marge de quina de les dues parts té més o menys raó, l'episodi ratifica de nou el paradigma que de mica en mica s'està instal·lant al Parlament: com que el govern d'Aragonès està en franca minoria, l'oposició intenta que hagi de suar tant com pugui l'aprovació de cada llei i cada decret. El primer capítol d'aquest serial es va viure fa dues setmanes, quan l'oposició va tombar la primera llei que es portava a votació d'ençà que ERC mana en solitari.
La pregunta és si aquest estira-i-arronsa és sostenible durant molt temps. El Govern no pot dedicar-se a perdre votacions sistemàticament perquè evidenciaria debilitat, però els grups de l'oposició tampoc poden tombar tots els projectes perquè entregarien a l'executiu el relat que s'està fent una oposició irresponsable. El desenllaç és incert i, de moment, el balanç és una llei tombada i un decret ajornat.