El Govern evita el debat sobre la unilateralitat i defensa el "diàleg permanent"

Aragonès es reunirà a partir de la setmana vinent amb tots els líders dels grups parlamentaris excepte Vox

3 min
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha debutat aquest dimarts.

BarcelonaDebut en sala de premsa de la nova portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Per primera vegada des que fa una setmana va ser anunciada en el càrrec, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per explicar els acords del consell executiu. Un dels primers temes candents que s'ha trobat damunt la taula és la carta que aquest dilluns va publicar a l'ARA el president d'ERC, Oriol Junqueras, en què avalava els indults i qüestionava la via unilateral. L'escrit ha revifat amb força el debat sobre fins a quin punt el Govern preveu o descarta la via unilateral aquesta legislatura com uns dels mecanismes per intentar aconseguir la independència. Plaja ha evitat encendre el debat i ha dit que l'aposta de l'executiu passa per "l'amnistia i l'autodeterminació" i per consolidar una etapa de "diàleg permanent" entre la Generalitat i l'Estat.

La posició expressada per Junqueras sobre la unilateralitat no suposa un gran canvi sobre el que havia expressat ERC en els últims temps. El problema és que, vinculat amb la qüestió dels indults als presos polítics, ha generat un gran impacte tant en el panorama polític català com en l'espanyol. Una de les arestes de la controvèrsia és que els dos partits amb els quals ERC va pactar la investidura de Pere Aragonès, JxCat i ERC, ja han protestat per la posició expressada per Junqueras. Especialment imporant és la posició de la CUP, perquè els seus vots són claus al Parlament perquè l'executiu tingui estabilitat, i que aquest dimarts ja han carregat contra el líder republicà: "No podem renunciar a la unilateralitat".

¿Tem l'executiu que tot plegat comprometi l'acord d'estabilitat amb la CUP? Plaja s'ha mostrat convençuda que això no passarà. "No ha canviat res respecte a ahir i respecte a les setmanes anteriors", ha assegurat, donant per ben viu l'acord d'investidura. Plaja ha insistit que la proa del Govern està orientada a reclamar l'amnistia i l'autodeterminació al govern espanyol i per obrir una etapa de "diàleg" per intentar resoldre el conflicte polític. Per a l'executiu, el minut i resultat del Procés passa perquè ara mateix "no s'ha entrat en una etapa de normalització política" perquè encara hi ha repressió, però sí en una "etapa de negociació" per buscar solucions. El diàleg es començarà a concretar, ha recordat, amb la reunió que Aragonès i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tenen previst celebrar abans que s'acabi el mes.

Ronda de reunions

A la compareixença de Plaja també hi ha hagut anuncis. Un dels més destacats és que a partir de la setmana que ve el president de la Generalitat, Pere Aragonès, obrirà una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris excepte Vox. Començarà amb els partits que li van donar suport a la investidura. Es veurà amb ERC i JxCat dilluns i amb la CUP dimarts al matí. Amb el PSC i els comuns s'hi reunirà dimarts a la tarda i Cs i el PP encara no tenen data.

L'objectiu de les reunions serà prendre el pols de l'oposició en aquest inici de mandat. Alguns partits, com el PSC, ja han advertit que no donaran els cent dies de gràcia al Govern i faran oposició des del primer moment. Diumenge passat el líder socialista, Salvador Illa, va presentar el govern a l'ombra –"govern alternatiu", segons l'etiqueta del PSC– que fiscalitzarà la nova Generalitat. Sobre aquesta iniciativa, Plaja ha assegurat que l'executiu la respectava sempre que no pretengui "envair les funcions de les institucions del país", i ha reclamat a Illa "una oposició responsable i a l'altura del moment".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts.

Taula de treball sobre el Prat

Aragonès ja ha donat més d'un senyal que no vol que la legislatura giri només al voltant del conflicte polític, perquè considera que el país té altres reptes plantejats. Així, un dels primers temes que vol abordar és el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat que promou l'Estat i que no genera consens a Catalunya. El president ha convocat per dilluns que ve la taula de treball que va anunciar la setmana passada perquè totes les administracions i agents implicats debatin sobre la qüestió. L'objectiu serà buscar un "consens" entre tots els implicats i evitar que la qüestió s'instal·li en la controvèrsia permanent.

stats