La nova legislatura catalana

El Govern evita concretar si el nou finançament per a Catalunya serà un concert econòmic

El govern de Salvador Illa es reuneix per primera vegada i posa en marxa un comissionat per la llei de barris

Barcelona¿El model de "finançament singular" pactat entre Esquerra i el PSC és un concert econòmic? En la roda de premsa després de la primera reunió del consell executiu, la portaveu i consellera Sílvia Paneque ha evitat concretar-ho. Els republicans consideren que l'acord tancat amb els socialistes suposa que Catalunya surti del règim comú, però l'executiu de Salvador Illa es posa de perfil i assegura que ja hi haurà temps d'estudiar els detalls del nou model que haurà de negociar la nova consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero. "Ningú esperava que en 24 hores resoldríem una qüestió tan complexa", ha dit Paneque aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense entrar en detalls del nou model, la portaveu ha reiterat el compromís del Govern amb l'acord d'investidura amb Esquerra, que preveu que l'Agència Tributària de Catalunya passi a recaptar, gestionar, liquidar i inspeccionar el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya. Quan es va fer públic d'acord, el PSC no va convocar cap roda de premsa per aclarir-ne els detalls i, de fet, la de Paneque és la primera intervenció d'un dirigent socialista sobre l'acord amb preguntes obertes a la premsa. A la pregunta de si se senten còmodes amb la denominació de concert econòmic, la portaveu i consellera ha contestat: "Ens sentim còmodes amb la millora del finançament per a Catalunya i la quota de solidaritat".

Cargando
No hay anuncios

La possibilitat que Catalunya surti del règim comú del finançament ha generat incomoditat dins dels barons socialistes, i ara caldrà veure quina és la proposta que el Govern posarà sobre la taula del ministeri d'Hisenda. En tot cas, l'acord d'investidura sí que matisa que el "finançament singular necessita un model bilateral de relació amb l'Estat compatible amb la participació en òrgans multilaterals quan la naturalesa o l'àmbit dels acords així ho exigeixi".

Cargando
No hay anuncios

Primera reunió

En la seva primera reunió, el Govern ha aprovat dues mesures: ratificar Pere Macias al capdavant del comissionat del traspàs de Rodalies i crear el nou comissionat per la llei de barris, que comandarà l'exregidor i exsenador socialista Carles Martí. Mobilitat i habitatge són dues àrees en què l'executiu de Salvador Illa vol marcar perfil i en què també haurà de donar compliment als acords d'investidura amb Esquerra i els comuns. Segons ha explicat la portaveu, en els pròxims mesos el Govern desplegarà altres de les mesures que va prometre en campanya, com el decret òmnibus de 3.500 milions per fer front a la sequera, l'auditoria dels serveis públics o el comissionat de l'autogovern.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les qüestions que el Govern abordarà pròximament són els pressupostos de la Generalitat. Segons ha explicat Paneque, Salvador Illa ha encarregat a Romero que el 27 d'agost –la setmana vinent no hi haurà consell executiu– presenti al Govern un informe sobre com es presenta l'horitzó de les finances públiques catalanes per al pròxim curs polític. L'executiu podria optar per rescatar el projecte de pressupostos pactat amb Esquerra i refer-lo de cara a l'any vinent o començar des de zero. En tot cas, fonts del Govern descarten intentar aprovar els comptes del 2024 en el que queda d'any.

De nou, Tarradellas

Els consellers de Salvador Illa han començat el seu primer dia de feina amb un paquet al despatx: el president els ha enviat una carta, una còpia del seu discurs d'investidura i una altra del de la presa de possessió de l'expresident Josep Tarradellas. A la missiva, Salvador Illa els avisa que els catalans "esperen molt" del Govern i els exigiran a tots que compleixin davant els "problemes reals que hi ha a la societat".

Cargando
No hay anuncios

L'encàrrec és que governin "sense dogmatismes ni exclusions, amb generositat i mà estesa", davant d'una legislatura que arrenca amb un Govern transversal, més enllà de les sigles del PSC, però també amb el compromís de pactar prioritàriament les seves lleis amb Esquerra i els comuns. En les pròximes hores el president citarà els consellers per encarregar-los el pla de treball de cada conselleria i al setembre el Govern al complet farà una "trobada i reflexió" sobre les línies estratègiques de la seva acció de govern al monestir de Poblet, segons ha explicat Paneque. Al monestir de Poblet hi ha l'Arxiu Tarradellas.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el sottogoverno del Govern va prenent forma. No es preveu una allau de nomenaments imminent, però sí que s'han fet públics els noms dels nous secretaris generals de Territori, Drets Socials i Treball, tres dirigents socialistes directament aterrats des del govern alternatiu de Salvador Illa la legislatura passada: són l'exdiputat Jordi Terrades, el diputat Raúl Moreno i el diputat Pol Gibert, respectivament.