Tots els detalls de la reestructuració del Govern impulsada per Puigdemont, Junqueras i Romeva
Presidència, Vicepresidència i Afers Exteriors són els tres àmbits que més canvis experimenten respecte de l'anterior legislatura
BarcelonaEl Govern ha celebrat aquest dimarts la seva primera reunió ordinària després de la seva constitució. L'executiu de coalició, presidit per Carles Puigdemont i que té l'encàrrec de comandar el país en un període aproximat de divuit mesos de transició cap a l'estat propi, presenta canvis respecte de l'estructura exhibida en l'època de governs de CiU i, posteriorment, de Convergència en solitari. Els àmbits més afectats pels canvis són els de Presidència, Vicepresidència –conselleria d'Economia inclosa– i Afers Exteriors. Així és com queda el sudoku governamental després dels decrets de reestructuració i els nomenaments que ha aprovat l'executiu presidit per Carles Puigdemont. Encara no queda clar, però, quina serà la coordinació entre els tres caps –Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva– de les tres comissions delegades que formen part de l'executiu.
Presidència
Munté incorpora el Cesicat
Neus Munté és un dels noms que guanyen pes en aquest executiu respecte de l'anterior. Com a consellera de la Presidència, encarregada de la comissió delegada centrada en l'estat del benestar i portaveu serà una de les principals veus governamentals. Una de les novetats que presenta el seu departament és la creació de la secretaria per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que integrarà el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), anteriorment a Empresa i Ocupació sota el mandat de Felip Puig. De Presidència també en penjarà l'Institut Català de les Dones, que depenia de Governació en l'anterior legislatura.
Un dels puntals de la conselleria de Munté és la part comunicativa del Govern, que es dividirà en dues àrees. La primera és la secretaria de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, que s'encarrega de definir l'estratègia comunicativa de l'executiu i coordinar les actuacions del gabinet de premsa del president. La segona és la secretaria de Difusió i Atenció Ciutadana, que entre altres funcions s'encarregarà de la publicitat institucional. Jordi Vilajoana, secretari general de la Presidència en l'última legislatura, s'hi posarà al capdavant.
Del departament de la Presidència en depèn el gabinet jurídic de la Generalitat, la direcció general d'Anàlisi i Prospectiva –seguirà en mans de Víctor Cullell, un dels homes d'Artur Mas a Palau i que en l'anterior legislatura va coordinar el Consell Assessor per a la Transició Nacional– i la Delegació de la Generalitat a Madrid. Els organismes que dependran de Munté, a banda de l'Institut Català de les Dones anteriorment esmentat, seran el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Consell Català de l'Esport i el Centre d'Alt Rendiment Esportiu (CAR) de Catalunya.
Vicepresidència i Economia
Junqueras es queda els delegats territorials
El decret de reestructuració del Govern determina que el departament de Vicepresidència i Economia s'estructura en cinc àrees: la secretaria general –en mans de Josep Maria Jové–, la secretaria d'Economia –Pere Aragonès–, la secretaria d'Hisenda –Lluís Salvadó–, la intervenció general i les delegacions territorials del Govern, a excepció de la de Madrid, que es manté sota el paraigua de Presidència. L'executiu va nomenar ahir Òscar Peris com a delegat a Tarragona; Laura Vilagrà a la Catalunya Central; i Miquel Àngel Escobar, excap de llista de Democràcia i Llibertat al Senat i dirigent de la UGT, com a representant governamental a Barcelona. Ramon Farré –Lleida–, Xavier Pallarès –Terres de l'Ebre– i Eudald Casadesús –Girona–, tots tres de Convergència, seguiran als seus llocs.
Els organismes que depenien de l'anterior departament d'Economia i Coneixement comandat per Andreu Mas-Colell segueixen, en bona mesura, a lloc. És el cas d'Infraestructures de la Generalitat, l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA), l'Institut Català de Finances (ICF) i l'Autoritat Catalana de la Competència. Per primer cop es crea l'oficina del vicepresident, que coordinarà les relacions externes del conseller, la comunicació del departament i la relació amb el Parlament.
Afers Exteriors
Romeva crea organismes al nou departament
Quan Raül Romeva va assumir la conselleria d'Exteriors, una de les primeres declaracions que va fer va ser aquesta: "Ara ens toca crear el departament". Es dividirà en tres organismes principals: la secretaria general –amb Aleix Villatoro, estret col·laborador de Romeva durant la campanya de Junts pel Sí–, la secretaria d'Afers Exterioirs i de la Unió Europea (UE) i la secretaria de Transparència i de Govern Obert. Aquesta última àrea la comandarà Jordi Foz. Una de les principals novetats en aquest últim àmbit és que queda cessada Núria Bassols, a qui Mas va nomenar comissionada per a la Transparència –adscrita en els darrers mesos a Governació– i que ara queda fora del Govern. Bassols és la dona de l'exdirector general d'Infraestructures que va ser detingut per la trama del 3%, i ERC ja havia apuntat que no era la persona més "idònia" per comandar aquest àmbit. La direcció general de contractació pública dependrà de la secretaria de Transparència.
En l'àmbit d'exteriors, el Govern ha nomenat aquest dimarts Maria Badia, exeurodiputada del PSC, com a nova directora general de Relacions Exteriors. Carme Garcia, que va ser diputada d'ICV al Congrés i regidora a l'Ajuntament de Sabadell, és des d'avui directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament.
Pel que fa a organismes que formaran part de la conselleria de Romeva, destaquen els següents: l'Agència Catalana de Coooperació al Desenvolupament –ve de Presidència–, el Memorial Democràtic –anteriorment a Governació–, el Tribunal de Contractes del Sector Públic, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i el Centre d'Història Contemporània de Catalunya. El departament també gestionarà la relació amb l'Institut Europeu de la Mediterrània (Iemed) i l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).
Governació
Borràs incorpora Habitatge
La principal novetat a la conselleria de Governació, liderada per Meritxell Borràs, és la incorporació de la secretaria d'Habitatge i Millora Urbana, procedent de Territori i Sostenibilitat. Una altra novetat és la suma de la nova direcció general de Modernització i Innovació de l'Administració, que dependrà de la secretaria d'Administració i Funció Pública. La direcció general de Relacions Institucionals i les competències en matèria de transparència passen a Afers Exteriors. El comissionat per a la Transparència queda suprimit, mentre que la secretaria de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals passa a denominar-se secretaria d'Administracions Locals.
Salut
Comín repensa l'estructura de la conselleria
En el decret aprovat avui pel Govern s'inclou la nova estructura del departament de Salut, que gestiona Toni Comín. Aquesta conselleria incorpora dues direccions generals –Planificació en Salut i Ordenació Professional i Regulació Sanitària– que han de servir per millorar el funcionament d'un àmbit al qual correspon el 40% del pressupost de la Generalitat. Un dels punts clau de la conselleria serà la direcció general de Recerca i Innovació en Salut, mentre que la secretaria de Participació Social i Local en Salut passa a anomenar-se secretaria d'Atenció Sanitària i Participació. David Elvira ha estat nomenat aquest dimarts director del Servei Català de la Salut.
Treball, Afers Socials i Famílies
Bassa tindrà quatre apartats destacats
La conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies comandada per Dolors Bassa s'estructurarà en quatre òrgans: la secretaria general, la secretaria d'Afers Socials i Famílies –en mans de Cesc Iglésies, nomenat aquest dimarts–, la secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania –que recaurà en Oriol Amorós, segons va avançar l'ARA dissabte– i la direcció general de Protecció Social, que liderarà Joan Ramon Ruiz. Queden adscrits al departament organismes com l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció –en mans d'Agnès Rusiñol, exdiputada d'ERC–, el Consell Nacional de la Joventut i el Servei d'Ocupació de Catalunya.
Empresa i Coneixement
Dos àmbits temàtics per a Baiget
Jordi Baiget, nou conseller d'Empresa i Coneixement, tindrà dos grans àmbits temàtics sota el seu lideratge: la secretaria d'Empresa i Competitivitat i la secretaria d'Universitats i Recerca, que en l'anterior legislatura depenia d'Economia sota les ordres d'Antoni Castellà. Arcadi Navarro ha estat la persona triada per comandar l'àmbit universitari en aquesta nova legislatura. La conselleria de Baiget, exsecretari del Govern i proper a Mas, tindrà aquests organismes adscrits: l'Agència Catalana de Turisme, l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ), l'Institut Català de l'Energia (Icaen), el Consorci de Comerç, Artesania i Noda (CCAM), l'Agència Catalana del Consum (ACC) i el Consorci de Formació Professional de la Formació. Abans depenien del departament d'Empresa i Ocupació que gestionava Felip Puig.