El govern espanyol amenaça Forcadell i Puigdemont perquè aturin la desconnexió
Soraya Sáenz de Santamaría activa el TC, que es reunirà d'urgència el dilluns, perquè els inhabiliti o sancioni si fan qualsevol pas. Avisa que la presidenta del Parlament "podria haver delinquit ja"
MadridUn pas més en el xoc institucional entre el govern espanyol i el Parlament. El consell de ministres ha acordat aquest divendres presentar davant el Tribunal Constitucional (TC) un incident d'execució contra la resolució de la cambra catalana d'aprovar les conclusions del procés constituent, que obren una via unilateral cap a la independència. El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ja va donar instruccions dimecres a l'Advocacia de l'Estat perquè actués i es va posar en contacte amb la resta de líders polítics per informar-los dels passos del seu executiu. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha informat que han aprovat un incident d'execució de sentència on demanem una sèrie de coses: que sigui nul·la la resolució aprovada al ple perquè "contravé la sentència de desembre de 2015" contra la declaració de sobirania del 9-N, la seva suspensió immediata i, en tercer lloc, mesures per fer efectiu el compliment d'acord amb les competències de què es va dotar fa uns mesos el TC.
Es requerirà a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, als membres de la mesa i al secretari general que s'abstinguin a donar compliment a la resolució i que se'ls imposi la prohibició expressa per debatre o votar qualsevol cosa que hi tingui relació.
Així, també reclamen al president Carles Puigdemont i al seu consell de govern la prohibició de "tramitar qualsevol mesura legislativa que pugui donar compliment a les resolucions i el seu desplegament" en relació amb les lleis de desconnexió. Sáenz de Santamaría ha demanat que es recordin les "multes i la suspensió de funcions durant el temps que calgui". "Exigirem responsabilitat penal per incomplir les interlocutòries", ha avisat. Però és que segons la vicepresidenta, al marge del que pugui fer a partir d'ara la presidenta del Parlament, ja podria haver delinquit. S'ha demanat al TC que informi la Fiscalia que donant tràmit a la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent s'hauria vulnerat la sentència de la declaració de sobirania i també l'acte de la setmana passada que advertia contra la tramitació. "Ha pogut incórrer ja en un delicte, i per això demanem al TC que ho aclareixi", ha dit la vicepresidenta per justificar la petició. L'escrit del govern espanyol ha estat entrat al migdia, just després del consell de ministres, al TC per part de l'advocat de l'Estat. El ple del tribunal es reunirà de forma extraordinària dilluns a dos quarts d'una per avaluar les advertències que fa a Forcadell i Puigdemont i si cal sancionar ja d'alguna manera la presidenta de la cambra catalana.
La vicepresidenta ha considerat que l'actuació del seu govern "és proporcionada", en resposta al "desafiament constitucional" català, i que només es tracta que el TC sigui exigent en l'exercici de les seves competències. L'actitud vigilant del govern central es farà extensiva, ha dit, a altres àmbits, com ara el de l'agència tributària, "on ja hi ha sentències favorables".
El govern espanyol considera que el Parlament ha "vulnerat radicalment" la sentència del TC que anul·lava la declaració de ruptura del 9-N, així com la interlocutòria que avisava el Parlament i la mesa que havia d'"impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que ignori un mandat del tribunal. Les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent inclouen un "mecanisme unilateral" d'exercici democràtic.