El govern espanyol salva el decret del complement de maternitat de les pensions gràcies a JxCat

ERC adverteix a Sánchez que està "tensant la corda" aprovant decrets sense negociar i barrejant-hi temes diferents

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, avui a la comissió del Pacte de Toledo del Congrés.
18/02/2021
2 min

L'ús excessiu per part del govern espanyol de reials decrets per aprovar canvis legals sense negociar-los està a punt d'acabar amb la paciència dels partits que van facilitar la investidura de Pedro Sánchez. El Congrés de Diputats ha convalidat aquest dijous el decret del nou complement de maternitat de les pensions, però ho ha fet per la mínima i gràcies als vots de JxCat. Fins a última hora la convalidació del decret penjava d'un fil perquè no comptava amb el suport ni dels principals partits de l'oposició –PP, Voc i Ciutadans– ni de formacions que sovint són clau per aprovar decrets en aquesta legislatura com ERC, Bildu i el PNB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Finalment, el decret ha resultat convalidat per un ajustat resultat: 168 vots a favor, 163 en contra i 16 abstencions (hi han donat suport el PSOE, Unides Podem, Més País, Compromís i JxCat). Els vots del partit de Carles Puigdemont han permès respirar al ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que per moments ha temut una desfeta. "Hi hem votat a favor perquè es tramitarà com a projecte de llei i hi podrem fer esmenes", expliquen fonts de JxCat, que asseguren que no han negociat res amb el PSOE.

Ja és habitual al Congrés que els partits de la coalició de govern, el PSOE i Unides Podem, arribin a la convalidació de decrets sense tenir els suports necessaris garantits. El decret sobre la gestió dels fons europeus, una de les grans prioritats de l'executiu, va estar a punt de no passar el tràmit parlamentari. Només l'abstenció per sorpresa de Vox va salvar el decret.

Els partits estan visiblement molestos per la manera de treballar de l'executiu espanyol. No només governa a cop de decret, sinó que impulsa canvis legislatius que no tenen res a veure entre si en un sol decret. "És una mescla de temes sense precedents. I això no és una bona tècnica legislativa per a la seguretat jurídica", advertia el diputat del PDECat Genís Boadella durant el debat aquest dijous del decret del complement per maternitat. Com a exemple d'aquesta amalgama, la mateixa norma també inclou la flexibilització dels criteris per accedir a l'ingrés mínim vital, un canvi normatiu per permetre treballar sanitaris jubilats i el reconeixement del covid-19 com a malaltia professional per als sanitaris.

ERC ha acusat obertament el govern espanyol de jugar-s'ho tot "als penals" i ha advertit dels perills de legislar d'aquesta manera. "Amb aquesta manera de treballar estan tensant molt la corda, que es pot trencar més aviat que tard", ha assegurat el diputat republicà Jordi Salvador.

El decret convalidat modifica el complement de maternitat de les pensions i l'amplia a pensionistes que només tenen un fill. Fins ara només hi tenien dret les pensionistes amb dos o més fills. El canvi, però, suposa una retallada del complement per a mares de dos i més fills amb pensions mitjanes o elevades, un fet que ha estat àmpliament criticat pels partits que no han donat suport a la convalidació del decret.

stats