El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, també ha insistit que "més aviat que tard" el consell de ministres aprovarà la reforma del delicte de sedició, inclosa en una de més àmplia del Codi Penal. Preguntat per l'assumpte, ha assenyalat que "són lleis que necessiten repòs" i que cal comparar prèviament què diuen la resta d'estat europeus, la jurisprudència també europea i la doctrina espanyola.
El govern espanyol retira la polèmica reforma per rebaixar les majories per escollir el CGPJ
Brussel·les celebra la decisió però urgeix a renovar l'òrgan i a treballar perquè en el futur el 50% dels vocals els triïn els propis jutges
MadridEl govern espanyol mou peça per demostrar bona voluntat a Brussel·les en la seva lluita particular per intentar desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ja porta més de dos anys en funcions. Després que el front conservador a l'òrgan de govern del poder judicial obligués a debatre dijous que ve si porta a Europa o no la reforma per limitar-ne les funcions mentre no es renovi, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha anunciat aquest dimarts que el govern espanyol instarà tant el PSOE com Unides Podem a retirar l'altra reforma per canviar les majories d'elecció del CGPJ, que està congelada des de l'any passat.
El moviment ha estat ben rebut a la capital europea, però no és suficient. El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha urgit les formacions polítiques a desbloquejar la situació i renovar d'una vegada per totes el CGPJ, i a més llarg termini, ha demanat una "reforma estructural" del sistema d'elecció dels vocals. "Cal que la negociació entre totes les forces polítiques permeti tenir una reforma completa del CGPJ perquè el Consell s'adequï a les normes europees, és a dir que hi hagi la meitat dels membres escollits pels propis jutges" , ha dit Reynders en una roda de premsa després de reunir-se amb tots els responsables d'Afers Europeus de la UE. El comissari belga ha assegurat que diversos ministres del ram han demanat a Espanya que s'encamini en aquesta direcció.
Cal tenir en compte que fins ara el govern espanyol ha impulsat dues reformes per intentar driblar el bloqueig dels populars. La primera, el president espanyol, Pedro Sánchez, va decidir congelar-la després de despertar recels a la Unió Europea i en gairebé totes les associacions de jutges. Tenia com a objectiu que, en lloc de necessitar tres cinquenes parts de les Corts per renovar el CGPJ, n'hi hagués prou amb la majoria absoluta en una segona votació. Malgrat que els socialistes l'han minimitzat des de llavors, Unides Podem ha continuat defensant que era la millor solució. De fet, el president del grup parlamentari confederal al Congrés, Jaume Asens, s'ha oposat inicialment aquest dimarts a retirar la proposta fins que no hi hagi una alternativa o bé es desbloquegi la renovació. Però poques hores després, fonts del seu equip han puntualitzat que es tractava d'un "malentès" sobre l'anunci de Campo i han assegurat que la proposta "està retirada des de fa dies" i que Asens feia referència al "malestar davant de la situació de bloqueig per renovar el CGPJ".
La segona reforma, en canvi, va publicar-se fa poques setmanes al Butlletí Oficial de l'Estat i ja està en vigor, tot i que el president en funcions del CGPJ, Carlos Lesmes, ha demanat una informe tècnic per estudiar com desenvolupar-la. L'objectiu és bloquejar el nomenament de jutjats de pes, com els del Tribunal Suprem, els Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats i l'Audiència Nacional.
En aquest sentit, Campo ha fet una nova crida al PP per negociar i entendre's després de les eleccions madrilenyes del 4 de maig. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha explicat que dilluns va parlar per primer cop amb la vicepresidenta de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová, que li va traslladar que la reforma actual del CGPJ està "totalment d'acord amb l'estat de dret" i que no hi tenia "res a objectar". De fet, Jourová va detallar dilluns mateix que la reforma estava "en línia" amb la normativa vigent. Fonts diplomàtiques espanyoles asseguren que l'ofensiva de la dreta judicial no té res a fer amb l'actual reforma i que ha quedat clar a Brussel·les que la prioritat és resoldre la situació d'interinitat al CGPJ, informa Júlia Manresa Nogueras.
Per al govern espanyol, l'essencial és intentar arribar a un acord amb el PP. Ara bé, en cap cas Campo s'ha compromès a acceptar el veto dels populars als magistrats progressistes Victoria Rosell i José Ricardo de Prada que va fer naufragar les anteriors negociacions. "Tinc la sensació que sempre apareix una nova excusa per al PP i arriba un moment que al calaix ja no n'hi caben més. Ha de seure a parlar perquè és la seva obligació constitucional", ha assenyalat, i s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'arribar a un acord "més aviat que tard".
Casado manté les condicions
El líder del PP, Pablo Casado, ha respost gairebé immediatament que manté les exigències per a la renovació: que el PSOE "accepti reforçar la independència judicial". Però el cas és que el cap de l'oposició ha anat modulant els últims dos anys les condicions per renovar el CGPJ, i en aquest cas ja no parla de vetar les propostes d'Unides Podem. Pel que fa Ciutadans, que no té ni veu ni vot en la negociació, la seva líder, Inés Arrimadas, ha celebrat que el govern espanyol "no s'hagi sortit amb la seva" i "s'hagi vist obligat a retirar la infàmia". Ha advertit que l'arribada dels fons europeus "està condicionada al respecte de l'estat de dret" i que amb això "no s'hi pot jugar". Un cop queda descartada aquesta reforma, Arrimadas ha demanat al PSOE i el PP que s'avinguin a despolititzar la justícia i a deixar de "repartir-se" el CGPJ, informa Ot Serra.