El govern espanyol intenta reconnectar el rei amb Catalunya

Felip VI viatjarà dos cops més a Barcelona en ple debat sobre els indults

Crema d'una foto gegant de Felip VI de cap per avall a prop de l'hotel W en contra de la presència del rei en les jornades del Cercle d'Economia.

MadridAmb l’arribada d’ERC a la presidència de la Generalitat, la Moncloa ha iniciat una nova operació de la mà de la campanya per a la concessió dels indults: un intent de reconnectar Felip VI amb Catalunya després del trencament del discurs del 3-O i la polèmica decisió de rebutjar que assistís al lliurament dels despatxos judicials a Barcelona al setembre. Des de llavors Pedro Sánchez ha intentat reconduir la situació amb la Zarzuela. Però és en plena recta final per la mesura de gràcia que el rei torna a desembarcar a Barcelona. La cita d’aquest dimecres és només la primera: hi serà també aquest cap de setmana per la inauguració del Mobile Word Congress –després de la cancel·lació de l’any passat pel coronavirus– i està previst que l’1 de juliol també lliuri els Premis Princesa de Girona a la Ciutat Comtal, un cop ja previsiblement s’hauran concedit els indults als líders independentistes.

“El rei estarà fent agenda catalana sempre que es necessiti i es requereixi amb total normalitat, i això és important”, han destacat aquest dimecres fonts del govern espanyol, que han volgut treure ferro al fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no assisteixi al sopar organitzat pel Cercle d’Economia i han assenyalat que l’important és que hi hagi representació de l’executiu català després d’anys de trencament. Celebren que els republicans a poc a poc es vagin “emmotllant” a la nova situació i que s’estigui recuperant, al seu parer, cert respecte institucional. De fet, emfatitzen que, malgrat tot, Aragonès i el monarca sí que hagin coincidit en una reunió “privada” amb una delegació d’empresaris coreans i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, abans del sopar.

Un desgel complicat

Les visites de Felip VI a Catalunya arriben en un moment en què el PP està situant la Zarzuela en una posició difícil després que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, posés en dubte que el monarca firmés els indults malgrat haver-ho de fer per imperatiu constitucional, ja que no pot fer política partidista. El rei tampoc ha fet gaire últimament per acostar-se a Catalunya. Les visites s’han anunciat a última hora, en espais blindats a les protestes o fins i tot en reunions privades i no anunciades prèviament. Des del 2017 que sempre ha estat contestat amb concentracions de rebuig que durant l’últim any –en un context de pandèmia– han anat a menys.

Sigui com sigui, la Moncloa considera un punt d’inflexió la salutació al Cercle d’Economia després que Aragonès assegurés tot just al desembre que no aniria a cap acte que “blanquegés” la monarquia. El govern de Pedro Sánchez, però, tampoc ha volgut donar gaire altaveu al tema. Dimarts la ministra portaveu, María Jesús Montero, va dir que entenien perfectament que el president de la Generalitat no anés al sopar atenent el seu “ideari” i que calia tenir en compte que l’important és que hi hagués representació institucional del Govern. Aquest dimecres, Sánchez s’ha limitat a dir que era “desitjable” que en actes importants a Catalunya amb l’assistència del rei, també hi fos la Generalitat.

Després del xoc de fa nou mesos, quan el rei es va alinear amb el Poder Judicial pel veto a l’acte a Barcelona, el president espanyol porta temps mimant la casa reial. Sobretot protegint-la dels escàndols de Joan Carles I –l'últim, un compte a Andorra–. De moment ha deixat en un calaix la llei de la Corona perquè considera que acabar amb la inviolabilitat seria un meló complicat. Sí que el PSOE va unir-se per sorpresa dimarts a una proposta de llei de Podem al Congrés per acabar amb les injúries a la Corona al Codi Penal. Un pas més també per intentar reconnectar amb Catalunya, tot i que la iniciativa tot just és a les beceroles al Congrés.

stats