Política05/02/2020

Torra i Sánchez reprenen amb recels el camí del diàleg

La Moncloa condiciona ara el diàleg a l'aprovació dels pressupostos estatals

Mariona Ferrer I Fornells / Quim Bertomeu
i Mariona Ferrer I Fornells / Quim Bertomeu

Madrid / BarcelonaDesprés de setmanes d’estira-i-arronsa, Pedro Sánchez trepitjarà aquest dijous el Palau de la Generalitat. Ha plogut molt des de la reunió de fa poc més d'un any a Pedralbes i hi ha poques expectatives d'acord en la retrobada. El president del govern espanyol i el de la Generalitat hi arriben en posicions a les “antípodes”, com fa dies que recorden des de l’equip de Sánchez. El primer, obligat a tirar endavant el diàleg amb l’independentisme –especialment amb Esquerra– perquè la legislatura espanyola no se’n vagi en orris mentre la triple dreta incrementa la pressió i recorre als tribunals. I el segon, en ple clima preelectoral després d’haver perdut la condició de diputat al Parlament i amb una nova causa oberta per desobediència.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El clima d'escepticisme és total. I fa dies que els dos gabinets posen condicions a l’avenç del diàleg Estat-Generalitat. A més de diluir la reunió amb una agenda atapeïda de trobades a Barcelona entre aquest dijous i divendres, la Moncloa ja ha refredat qualsevol expectativa d’acord i ha condicionat els resultats de la taula de diàleg pactada amb ERC a l’aprovació dels nous pressupostos generals de l’Estat, que vol tenir llestos "pels volts de l'estiu". “Evidentment, per permetre el diàleg el govern [espanyol] ha de tenir estabilitat, i per tenir estabilitat s’han de tenir pressupostos”, resumia aquest dimecres la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en una entrevista a Antena 3.

Cargando
No hay anuncios

Referèndum i amnistia

Des de Presidència de la Generalitat, en canvi, insisteixen que la reunió ha de servir per posar sobre la taula qüestions com l’autodeterminació i l’amnistia dels presos, i per sortir-ne amb una data marcada a l’agenda per a l’inici de la taula de diàleg, que Sánchez ja volia deixar per a després de les eleccions anticipades a Catalunya i que podria celebrar-se les pròximes setmanes. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont assenyalava aquest dimecres que l’independentisme “no ha de renunciar a res”. De fet, ha reclamat a Sánchez que es comprometi a “un referèndum d’autodeterminació”. Una opció que a la Moncloa, on es tem que Torra vulgui torpedinar la taula de diàleg, està del tot descartada. També descarten recuperar la figura del relator, que ja va fer saltar pels aires l’acord de mínims de Pedralbes.

Cargando
No hay anuncios

La tercera part en joc és la d’Esquerra, que aquest dijous no serà a la foto a Palau però que fa setmanes que manté contactes discrets amb la Moncloa per afiançar el diàleg. El govern espanyol ja ha deixat clar que negociarà amb els republicans i no pas amb Torra, de Junts per Catalunya, la posada en marxa de la taula de diàleg, on espera que s’abordi realment la solució del conflicte català. Montero, però, ja advertia dimarts després del consell de ministres que qualsevol solució va per llarg i apuntava que no preveuen un acord fins que hi hagi un nou executiu a Catalunya.

El gran problema és que la tesi que ha exposat avui Montero és la contrària a la que té el partit de Junqueras. ERC està disposada a negociar els comptes estatals, sí, però només si la taula de diàleg avança i dona fruits. Per tant, el govern espanyol vol uns pressupostos per garantir que la taula avanci i doni resultat, mentre que ERC vol primer resultats i, després, ja es parlarà de diners. Els pressupostos estatals del 2019 van fracassar precisament perquè ni ERC ni JxCat s'hi van sumar, i tot plegat va derivar en eleccions generals anticipades.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, ERC, en la línia del govern espanyol, també es mostrava avui poc optimista pel que fa la reunió entre Sánchez i Torra. El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló (ERC), ha dit que la trobada pot ser un primer pas per trobar una solució, però ha afegit que no se n’ha d’esperar molt. “Són tantes coses les que ens separen, són tants els passos a donar”, ha reflexionat. També ha considerat prescindible per ara que en el diàleg entre la Generalitat i l’Estat hi hagi la figura d’un relator, però ha contemplat la possibilitat que sí que sigui necessària més endavant si cal “prendre decisions definitives”.

Cargando
No hay anuncios

La quarta part en joc és la de la resposta de la triple dreta. El líder del PP, Pablo Casado, ha convocat una reunió amb el seu grup parlamentari al Congrés per reaccionar en directe a la trobada. El govern espanyol porta setmanes fent pedagogia arreu de l’Estat per intentar explicar el perquè de la trobada amb el president de la Generalitat. Per activa i per passiva, la Moncloa ha defensat el paper de Torra com a interlocutor i la seva vigència com a president de la Generalitat malgrat la retirada de l’escó per ordre de la Junta Electoral Central. “És el president legítim i amb qui s’ha de reunir el govern, perquè no hi ha un altre president”, ha dit aquest dimecres Montero. El PP, en canvi, ha interposat una querella contra Torra per usurpació de funcions davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El líder dels populars, Pablo Casado, ha tornat a exigir a Sánchez que cancel·lés la trobada.

Cargando
No hay anuncios

Trobada amb els agents socials

A més de reunir-se a les 12 h amb Torra, Sánchez té previst veure’s aquest dijous a la tarda amb la Delegació del govern espanyol a Catalunya, amb els responsables de Pimec, CCOO, UGT i l’organització Barcelona Global, a més de la direcció del PSC. La seva agenda, però, no acabarà aquí. Divendres es veurà amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.