Taula de diàleg

El govern espanyol portarà sis ministres a la reunió de la taula de diàleg

Manté la incògnita de si Sánchez viatjarà a Barcelona

BarcelonaUna de les moltes incògnites que planen sobre la taula de diàleg ha quedat parcialment resolta aquest diumenge. El govern espanyol ja sap amb quina alineació viatjarà a Barcelona: els seus representants seran el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; el de Cultura, Miquel Iceta; la de Transports, Raquel Sánchez; la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el ministre d'Universitats, Manuel Castells. Ho ha explicat el mateix Bolaños en una entrevista a Eldiario.es en què, malgrat tot, ha mantingut el dubte principal: no ha aclarit si el president de l'executiu, Pedro Sánchez, serà a la trobada.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La delegació espanyola registra nombrosos canvis respecte a la primera i única reunió que ha tingut la taula de diàleg fins ara, que va ser el febrer del 2020 a Madrid. Només s'hi manté Castells, i també ho faria Sánchez si finalment hi va. Cauen tota la resta. Pablo Iglesias –que de totes maneres es va perdre la primera cita per malaltia–, Carmen Calvo, Salvador Illa i José Luis Ábalos perquè ja no formen part del gabinet. Tampoc hi seran María Jesús Montero i Carolina Darias, malgrat que encara en formen part.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa entrevista, Bolaños ha assegurat que el "retrobament" amb Catalunya continua sent una prioritat del seu executiu per fer d'aquest territori "un lloc més habitable on es recuperin els afectes". Un diagnòstic que segur que no comparteix el Govern, que considera que el que hi ha és un conflicte polític i no una fractura social. Sigui com sigui, el ministre sí que ha compartit amb la Generalitat que la taula no és un lloc per abordar la polèmica de l'aeroport, que s'ha de tractar en altres fòrums.

Algunes pistes

L'alineació del govern espanyol dona algunes pistes sobre com podria ser la delegació catalana. Un dels pactes entre els dos executius és que sempre hi hagi els mateixos membres a una banda i l'altra. Si l'Estat en porta sis, a l'espera que es pronunciï Sánchez, la Generalitat també hauria de portar els mateixos representants, és a dir, sis o set. El Govern comptava fins ara que seria una delegació de sis, tres d'ERC i tres de JxCat. Els republicans, amb tota probabilitat, hi aniran amb Aragonès, Laura Vilagrà i Roger Torrent. JxCat vol esperar a conèixer la decisió de Sánchez abans de prendre una decisió final. Si finalment hi anés Sánchez –el Govern compta que finalment hi anirà–, haurien de guanyar una setena persona, que desquadraria la paritat entre Esquerra i Junts.

Cargando
No hay anuncios

Bolaños, un dels membres més pròxims al president espanyol, no ha volgut donar pistes sobre la presència o no de Sánchez amb l'argument que el més important "no és qui hi hagi", sinó que es comenci a donar una sortida al diàleg amb Catalunya. El que sí que té clar el govern espanyol és que la celebració d'un referèndum no forma part de la seva carpeta d'ofertes. "El referèndum no és la solució", ha reiterat, malgrat ser una de les demandes clau de la Generalitat juntament amb l'amnistia.

Precisament Iceta, en aquest cas a La Vanguardia, ha dit que el Govern té "plena legitimitat" per plantejar el que consideri convenient, però ha avisat que l'Estat no està d'acord en aquests dos punts. El líder del PSC ha explicat que portaran a la reunió "l'agenda per al retrobament" que ja fa temps que promou Sánchez, que conté mencions al conflicte polític, però també altres plantejaments econòmics i socials per a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios