PSOE i Unides Podem pacten com negociar la reforma laboral però no el seu contingut

Sánchez convoca Calviño i Díaz a una cimera dimarts per fixar la posició de fons

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, en una intervenció al Congrés de Diputats
27/10/2021
3 min

MadridEl govern espanyol pacta una fórmula per negociar la reforma laboral amb la resta d'actors socials i evidencia que hi ha debat sobre el seu contingut. El número 2 de Yolanda Díaz, el secretari d'estat Joaquín Pérez Rey, seguirà liderant les converses, però hi haurà presència de directors generals d'altres ministeris. Per abordar el fons de la reforma, el president, Pedro Sánchez, ha convocat dimarts vinent les vicepresidentes Calviño i Díaz per fixar la posició de l'executiu. En aquesta cimera del dia 2 de novembre també hi acudiran representants d'Hisenda, Seguretat Social, Educació i Formació Professional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volíem una taula de coordinació de continguts i Sánchez l'ha convocat, tal com Díaz li ha demanat al mateix president", celebren des de l'equip de la vicepresidenta segona. "Estem molt satisfets perquè s'aclarirà la qüestió dels continguts i tot seguirà igual perquè la liderarà Joaquín Pérez Rey", insisteixen. Dono les gràcies als equips negociadors perquè fixarem de nou l'abast de la reforma més important per al país. El president ens permetrà parlar de continguts de la reforma laboral, el pla més ambiciós per acabar amb la precarietat", ha celebrat la mateixa ministra de Treball en declaracions als mitjans.

El pacte no l'han desencallat Sánchez i Díaz, sinó els equips negociadors formats pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per part del PSOE; i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la pròpia Díaz, informen fonts de Moncloa. A la part socialista de l'executiu celebren que hi hagi altres ministeris implicats, inclòs el de Calviño, i perquè s'aconsegueix una "plena coordinació abans, durant i després de la taula de negociació".

La portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha destacat la voluntat que surti "la millor" reforma i, per això, ha considerat la importància que hi hagi el "suport de tothom". En declaracions als mitjans, ha insistit que no hi ha diferències sobre el contingut en el si del govern, però ha remarcat que el debat ha de ser "viu" per arribar a un acord amb tots els agents socials. La clau és que el PSOE no vol que la patronal es quedi fora d'aquest consens, a diferència del que va passar amb l'última pujada del salari mínim interprofessional.

Les reunions amb la patronal i els sindicats són els dimecres al matí i cada dimarts a les cinc de la tarda hi haurà una reunió de l'executiu per preparar-la. Hi acudiran el secretari d'estat de Treball, el d'Economia, el de Seguretat Social i Pensions i, en funció dels temes a tractar, hi podran acudir altres representants de ministeris afectats. Aquestes mateixes persones es tornaran a trobar el dimecres a la tarda per analitzar el desenvolupament de la taula i coordinar el treball de preparació de la següent taula de diàleg social. A més, quan sigui necessari per la "importància o complexitat política dels temes, es produiran reunions a nivell de vicepresidentes i ministres", diu el comunicat pactat entre la Moncloa i la vicepresidència segona.

Díaz: "Què ha passat ara?"

Rodríguez ha anat reiterant les últimes hores que no hi havia discrepàncies sobre el contingut. Aquestes paraules van ser rebatudes per Díaz, que va assegurar que no hi havia un problema "de metodologia", sinó discrepàncies en el contingut que el PSOE havia d'aclarir. La convocatòria de dimarts, però, posa de manifest que encara s'ha de tancar una posició unànime dins del govern. El comunicat de la Moncloa especifica que la posició a la taula de diàleg social serà "en els termes de l'acord del govern de coalició". Tot i que Díaz ha insistit que no hi havia problemes de "metodologia", sí que hi ha canvis en la representació del govern a la taula de diàleg social: a partir d'ara hi haurà directors generals d'altres ministeris.

Abans de l'anunci, Díaz mostrava la seva "sorpresa" aquest matí des de Roma. "El que em pregunto és: què ha passat ara?", ha afirmat, després d'assenyalar que la taula de diàleg social havia arribat a dotze acords aquesta legislatura i que el govern espanyol els havia assumit amb normalitat com a seus. Ara, però, la part del PSOE ha reclamat participar-hi. La fórmula pactada satisfà els dos socis de la coalició, per bé que la prova de foc serà dimarts vinent en la reunió al més alt nivell entre Sánchez, Calviño i Díaz.

Des d'Unides Podem atribueixen a la vicepresidenta primera les reticències amb el pla de reformes impulsat per Díaz, i confien que s'imposi el convenciment de Sánchez per derogar la reforma laboral, tal com va prometre el líder socialista en la clausura del 40è congrés del partit fa dos caps de setmana a València. De fet, Díaz li ha demanat aquest matí que es mulli.

stats