El govern espanyol rebutja que la Comunitat de Madrid passi a la fase 1 de desconfinament
Sanitat aposta per esperar a "garantir el sistema de detecció" per part de l'atenció primària
MadridEl govern espanyol ha rebutjat que la Comunitat de Madrid passi a la fase 1 del desconfinament, segons han informat fonts del govern regional. Els motius que ha donat el ministeri de Sanitat és que prefereix esperar per tal que es pugui "garantir el sistema de detecció" del coronavirus per part de l'atenció primària, que és un dels indicadors que s'analitzen per avançar en la desescalada. Segons fonts del govern d'Isabel Díaz Ayuso, el ministeri sí que hauria avalat, en canvi, la capacitat assistencial hospitalària de la Comunitat. El govern madrileny tornarà a demanar el pas a la fase 1 la setmana vinent per entrar-hi dilluns 18 de maig i està convençut que Sanitat ho autoritzarà.
Aquest matí el vicepresident segon, Pablo Iglesias, ja s'havia posicionat en aquest sentit. "No cal ser un gran expert per arribar a la conclusió que potser és raonable que sigui un dels territoris on la desescalada vagi a ritmes més lents", ha assenyalat el líder de Podem en una entrevista a Radiocable. Aquest divendres Sanitat ha informat de 48 morts noves a Madrid, amb 145 hospitalitzacions i 148 contagis detectats.
Les discrepàncies internes al govern regional per superar l'etapa han provocat un terratrèmol, amb la dimissió de la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, aquest dijous, i ha evidenciat la improvisació. A última hora de dijous el conseller de Salut madrileny, Enrique Ruiz Escudero, va entregar la documentació tècnica al ministeri de Sanitat després que en una primera reunió Salvador Illa l'emplacés a una nova trobada aquest divendres per abordar la situació amb els papers sobre la taula. Uns informes que, evidentment, no comptaven amb la firma de Fuentes. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha escudat, però, en el fet que la màxima autoritat és el conseller. Posteriorment, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol, Fernando Simón, ha reconegut que l'opinió de Salut Pública és la que té "més pes" a l'hora d'elaborar els informes i prendre la decisió sobre si es pertinent passar a la següent fase.
Fuentes va escriure en la seva carta de dimissió que "no es complien els criteris sanitaris" per avançar a la fase 1, i així ho reflecteix l'informe al qual ha tingut accés la Ser. Ayuso ha admès en algunes entrevistes televisives aquest matí que la màxima responsable tècnica de la conselleria no avalava canviar de fase. De fet, la mateixa presidenta tenia "reticències" a passar a la següent etapa, però que va canviar d'opinió després de parlar amb sectors econòmics. "Hi ha famílies vulnerables que no ingressen ni un sol euro des de fa setmanes", ha assegurat en declaracions a TVE. A més, també ha assegurat que la capacitat de llits UCI -un dels principals requisits és tenir-ne 2 per cada 10.000 habitants- és suficient. Les discrepàncies, però, les hauria expressat fins i tot el mateix conseller Ruiz Escudero, que, segons El Mundo, apostava per esperar com a mínim una setmana.
Les divergències sobre la desescalada també han coincidit amb la voluntat d'Ayuso de nomenar viceconseller de Sanitat, al capdavant de la gestió del covid-19 i el desconfinament, Antonio Zapatero, que va ser el director de l'hospital de campanya d'Ifema. La presidenta ha anotat que Fuentes desconeixia que ja "feia dies que volia reestructurar la conselleria", i s'ha mostrat convençuda que en cas d'haver-ho sabut "s'hauria mantingut en el càrrec". Ayuso ha afirmat que Zapatero és partidari d'avançar cap a la fase 1 de la desescalada.
Caldrà veure si hi ha conseqüències polítiques derivades del no del ministeri de Sanitat. Iglesias ha assenyalat que la gent "està escandalitzada que alguns pretenguin guanyar posicions polítiques jugant amb salvar vides". Ayuso ha criticat les paraules del vicepresident segon i l'ha acusat de no preocupar-se de la situació de la capital espanyola, i ha defensat que està actuant sota els paràmetres de la "cautela".
Casado, debilitat
Madrid és un dels principals bastions del PP de Pablo Casado, qüestionat per la seva intenció de posar en perill la pròrroga de l'estat d'alarma amb l'amenaça de votar-hi en contra, tot i que finalment es va abstenir. La seva oposició va propiciar l'acord entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i la líder de Cs, Inés Arrimadas. Precisament, a la capital espanyola les desavinences s'han produït entre Ayuso i el vicepresident, Ignacio Aguado, que des de l'inici apostava per passar a la fase 1 i va acabar guanyant el pols a la presidenta. El no a canviar d'etapa pot debilitar encara més el PP de Casado en una setmana complicada per al partit.