El govern espanyol assegura que a les 18 h va demanar a la Generalitat que enviés l'alerta als mòbils

L'executiu valencià assegura que no es va plantejar fins passades les vuit del vespre

Salomé Pradas, consellera valenciana de Justícia i Interior, amb el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica Ángel Víctor Torres al Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI) el 4 de novembre.

Barcelona / MadridEl govern espanyol va demanar a la Generalitat Valenciana que enviés l'alerta massiva per SMS durant la reunió del Centre de Cooperació Operatiu Integrat (Cecopi) que es va celebrar el dimarts 29 d'octubre a la tarda. Fonts de l'executiu estatal asseguren que va ser pocs minuts després de les sis de la tarda (entre les 18.03 h i les 18.10 h), davant la preocupant informació que va traslladar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que alertava de l'enorme crescuda del cabal. En una entrevista aquest divendres a l'ARA, el secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, confirma la petició però no l'hora exacta en què es va sol·licitar. "Els membres de l'administració general de l'Estat presents a la reunió del Cecopi traslladen al llarg de la tarda a la coordinadora, en aquest cas a la consellera [responsable d'emergències, Salomé Pradas], la petició que es llanci l'alerta al conjunt dels ciutadans. Tinc constància que això va ser així", afirma.

L'alerta als mòbils no es va llançar fins a les 20.12 h. La versió de la Generalitat, un cop més, contrasta amb la de l'executiu espanyol. La consellera d'Interior va explicar aquest dijous que no va ser fins passades les 20 h que un tècnic la va informar que existia la possibilitat d'alertar els mòbils de la ciutadania a través del sistema Es-Alert. Una confessió que li va generar moltes crítiques pel desconeixement de les eines d'emergències al seu abast (que ella va intentar negar hores més tard). De fet, Pradas va explicar que el motiu per llançar l'alerta va ser la conversa telefònica que va mantenir precisament amb el secretari d'estat de Medi Ambient, en la qual la va informar que la presa de Forata corria el risc de trencar-se. Una versió, però, que ja es va veure qüestionada pels àudios que va publicar aquest dijous la Cadena SER i que evidenciaven que ja es parlava de l'Es-Alert des d'almenys les 19.15 h.

Les reunions del Cecopi acostumen a tenir una durada curta, en què es debat el problema i la solució. En canvi, aquella, que va començar a les cinc de la tarda, va durar hores. "Hi havia desgavell, entraven i sortien de la reunió. Dubtaven... Només començar la reunió van demanar un parèntesi de mitja hora, i així tota l'estona", detallen les fonts del govern espanyol. Segons l'executiu estatal, es van fer fins a tres recessos i el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, no va arribar fins a les 19.30 h. "Els tècnics hi eren. Qui no hi era era el president", insisteixen.

stats