Guerra al Pròxim Orient

El vaixell amb armes que ha obert una crisi al govern espanyol no atraca finalment a Cartagena

Exteriors havia denegat l'escala d'una altra nau que porta material militar a Israel

MadridEls socis del govern espanyol protagonitzen una crisi pel Borkum, un vaixell carregat amb material militar que Sumar sospita que acabarà a Israel i que el PSOE sosté que és per a l'exèrcit de la República Txeca. Aquesta nau ha renunciat a fer escala aquesta matinada a Cartagena, tal com tenia previst, després que organitzacions propalestines, Sumar i Podem havien sol·licitat que no se'l deixés atracar perquè, asseguraven, duia armes que serien utilitzades per Tel-Aviv contra Gaza. El partit de Yolanda Díaz i la formació lila han posat pressió als socialistes, que subratllen que s'estan confonent amb un altre vaixell, el Marianne Danica, que també va sortir de l'Índia carregat de motors per a coets militars, pretenia atracar a Cartagena dimarts vinent i, aquest sí, té com a destinació el port de Haifa. El ministeri d'Exteriors va rebutjar aquest dijous que el Marianne Danica atraqués a Cartagena.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La del mar Mediterrani s'ha convertit en una ruta alternativa a la del mar Roig, tallada arran de la inestabilitat a la regió. I ara molts vaixells fan escala a Espanya. El ministeri d'Exteriors, encarregat de donar aquestes autoritzacions, ha fet extensiva la prohibició d'atracar en ports de l'Estat a vaixells que duguin armes a Israel a qualsevol altra embarcació que tingui aquest mateix objectiu. El Borkum porta material militar, però el ministre de Transports, Óscar Puente, explicava dijous a través d'X que aquest vaixell va camí d'Eslovènia i que el material és per a la República Txeca. A més, incorpora un document del ministeri de Defensa txec conforme l'ús de l'armament és per al seu propi exèrcit. Ara bé, el fet que hagi decidit finalment no atracar a Cartagena l'han utilitzat Sumar i Podem per alimentar les suspicàcies que, en realitat, la destinació final del material sigui Israel.

Cargando
No hay anuncios

Podem i Sumar no es creuen la versió del PSOE. El dirigent de la formació lila Javier Sánchez Serna es va desplaçar dijous fins a prop del port per escenificar la seva queixa. Podem, a més, va presentar una denúncia a l'Audiència Nacional aquest dimecres que el jutge ha inadmès. Des de Sumar, també es van adreçar a la Fiscalia. Alerten que hi ha una vintena de contenidors del Borkum dels quals no s'ha identificat el material que porten i ha exigit "informació i transparència". El portaveu parlamentari, Íñigo Errejón, s'ha queixat que Puente despatxi els fets amb piulades a Twitter en lloc de donar explicacions oficials.

Cargando
No hay anuncios

La pressió del bloc occidental contra el govern de Benjamin Netanyahu ha crescut en les últimes setmanes, tot i que això no s'ha traduït en una interrupció del suport militar. Els Estats Units i la Unió Europea han demanat explícitament a Tel-Aviv que aturi la seva operació contra Rafah, la ciutat on moltes famílies palestines s'havien refugiat provinents d'altres punts de la Franja encara més atacats per les tropes israelianes. Netanyahu, que ha rebut fins i tot amenaces de Washington –tot i que Biden ja mobilitza més armament per a Israel–, ha assegurat en diverses ocasions que el seu exèrcit culminarà l'operació contra Rafah.