El Govern entra en una espiral de bloqueig sense horitzó d'acord
L'última reunió ERC-Junts, lluny d'acostar posicions, tensa encara més la relació entre socis
BarcelonaERC i Junts, els dos socis del Govern, han entrat en una espiral de bloqueig de conseqüències imprevisibles. Això és el que es pot constatar aquest dijous un cop ja païda la reunió que els dos partits van celebrar dimecres al Palau de Pedralbes. Una reunió que va durar des de l'hora de dinar fins a les nou del vespre i que, segons diverses fonts consultades per l'ARA, no va servir per acostar posicions. Junts va posar sobre la taula les seves tres condicions que surten a l'acord de legislatura per no deixar el Govern i ERC, lluny d'acceptar-les, va exigir uns requisits previs abans d'entrar en qualsevol negociació.
La reunió va començar amb una exposició inicial del president, Pere Aragonès. Poc procliu en públic a ventilar les discrepàncies de l'executiu, dimecres, en privat, sí que va entrar en el detall. Segons fonts republicanes, Esquerra exigeix a Junts "honestedat" i "lleialtat". Honestedat per explicar clarament quina és la seva estratègia per encarar el Procés. S'exemplifica amb una seqüència que va passar després de l'últim consell executiu: el conseller Jaume Giró, al matí, va valorar el PSC com un dels potencials socis per aprovar els pressupostos del 2023, mentre que a la tarda el vicepresident Jordi Puigneró assegurava que calia "escoltar" i "valorar" la proposta de l'ANC de fer la independència el 2023.
En termes de lleialtat, els republicans reclamen a Junts evitar episodis com, per exemple, el de dimarts, quan el vicepresident es va reunir per la seva banda amb l'ANC i va desautoritzar el rebuig de la consellera Laura Vilagrà sobre la proposta de l'entitat. Sense reconstruir aquests ponts, els republicans asseguren que no estan en disposició d'entrar a fons en les propostes de Junts per no sortir del Govern, com la de refer un estat major del Procés per teixir una estratègia independentista unitària. "No estem en aquest punt. Primer hem d'establir confiances", diu una veu republicana autoritzada.
Des de Junts neguen la major i asseguren que el problema és que Esquerra "no compleix l'acord de govern". Insisteixen en les tres condicions que han posat sobre la taula: crear una nova direcció estratègica del Procés, coordinar-se al Congrés de Diputats i que la taula de diàleg serveixi per negociar "l'autodeterminació i l'amnistia". "La pilota està a la teulada d'ERC", afirmen des de Junts. Si bé els republicans es queixen de la reunió a soles de Puigneró i l'ANC, Junts va retreure als republicans durant la trobada que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, tanqués la porta en nom del Govern la proposta de l'Assemblea sense comptar amb ells. Un patró que asseguren que es repeteix en la interlocució amb Madrid, en què Esquerra, a parer seu, compromet les competències de la Generalitat amb els seus pactes amb el PSOE. En aquest sentit, fonts coneixedores de la reunió expliquen que es va voler deixar clar als republicans que no poden governar com si ho fessin en solitari. "Som un govern de coalició", remarquen.
La tesi amb què treballa Esquerra és que, quan Junts fa un ultimàtum sobre la possibilitat de sortir del Govern, el partit està externalitzant una divisió interna –entre els sectors més institucionals i els més unilateralistes–. Aquest mateix dijous el president ha instat Junts a resoldre els seus "debats interns" perquè l'executiu pugui treballar reforçat i "sense ultimàtums". En una conferència organitzada per La Vanguardia no ha negat les tensions, però ha assegurat que aspira a esgotar la legislatura fins al febrer del 2025.
El problema és que, si les dues parts tensen la corda fins a trencar-la i Junts marxa, a Aragonès se li complicarà molt aguantar la legislatura quan tot just fa poc més d'un any que va aconseguir ser investit president. Un escenari que abocaria el president a haver de buscar el suport del PSC per esgotar el mandat, just abans de les eleccions municipals, o a convocar eleccions.
Una nova direcció del Procés?
Amb les posicions així d'allunyades, l'acord es perfila difícil, i encara més per plasmar-se en quinze dies en el debat de política general. Esquerra no està disposada a variar la seva estratègia a Madrid, de manera que sembla complicat que s'avinguin a coordinar-se al Congrés de Diputats o a variar el seu rumb a la taula de diàleg ara que, segons els republicans, s'han de veure els fruits abans d'acabar l'any. Així, l'únic que es dibuixa com una opció, tot i que ara mateix allunyada, és la represa de la direcció del Procés, però reformulada amb nous actors com ha posat sobre la taula Òmnium.