El Govern transforma el Cesicat en l'agència de ciberseguretat de Catalunya i n'amplia les competències

Aprova el decret de creació de l'ens després que la llei que el regula hagi passat el filtre del TC

SENSIBILITAT  01. Tot i que la Generalitat ha liderat la batalla contra l’economia col·laborativa, paraules com les del director general de Telecomunicacions, Jordi Puigneró (a la foto), podrien anticipar un canvi de sensibilitat en l’executiu.02. Aplicacions com Uber o Airbnb han aixecat polseguera en sectors tradicionals com el taxi o els hotels.
Núria Orriols
29/10/2019
2 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts la creació de l'agència de ciberseguretat de Catalunya, un nou organisme públic que assumirà les funcions que fins ara havia desenvolupat Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i altres atribucions –com la investigació dels ciberatacs– que no tenia atribuïdes. L'executiu ha aprovat aquest decret anys després que s'iniciessin els tràmits al Parlament. Va ser la passada legislatura, amb el Govern de Carles Puigdemont, que l'executiu va iniciar un projecte de llei per crear l'agència de ciberseguretat de Catalunya. Va ser aprovada el juliol del 2017, dos mesos abans del referèndum, amb el suport de JxSí, els comuns, el PSC i l'abstenció de la CUP i el PP. Només Ciutadans hi va votar en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, el govern espanyol va impugnar la normativa al Tribunal Constitucional, ja que a parer del PP feia funcions de l'Estat. L'alt tribunal va anul·lar part de la llei, però des de la conselleria que encapçala Jordi Puigneró es considera que va avalar l'essència de la norma.

Puigneró, que aquest dimarts ha comparegut amb Meritxell Budó, ha expressat la necessitat de tenir aquest instrument per protegir el sector públic dels ciberatacs, i ha remarcat que l'any 2018 n'hi va haver 350 milions. L'agència de ciberseguretat, doncs, substituirà el Cesicat, que des de la seva creació ha estat un ens polèmic perquè l'oposició el considera una espècie de "CNI català".

Pressupost de 14 milions d'euros

El consell executiu d'aquest dimarts ha aprovat els estatuts i l'estratègia de ciberseguretat, que té la intenció, segons el Govern, de "garantir la protecció, prevenció i governança de la ciberseguretat dins les competències de la Generalitat". D'acord amb el decret, les funcions de l'agència seran "prevenir i detectar incidents de ciberseguretat", "liderar la protecció dels actors del territori", "garantir la ciberseguretat en l'administració de la Generalitat i el seu sector públic", a més de les entitats locals que ho demanin, i minimitzar els danys en cas de ciberatac, donant suport a les entitats que convingui".

Una de les novetats, però, és la capacitat d'investigar els ciberatacs que tindrà la nova agència, que comptarà amb un pressupost –en cas que hi hagi comptes el 2020– de 14 milions d'euros. Segons fonts del departament, exploraran el "caràcter tecnològic" de l'atac i, si hi ha delicte, derivaran la qüestió als Mossos d'Esquadra. Aquest, de fet, va ser un dels punts de fricció, la passada legislatura, amb el departament d'Interior, que veia amb recel que l'agència també tingués aquesta competència.

stats