El Govern engega la compra d'urnes per al referèndum
El departament de Governació licita un acord marc sota el paraigua d'eleccions al Parlament de Catalunya. El valor estimat és de 200.000 euros
BarcelonaEl Govern ha publicat aquest dimarts al 'Diari Oficial de la Generalitat' la licitació d'un acord marc per comprar urnes. Ho fa el departament de Governació, i tot i que s'emmarca en les competències de la Generalitat, les urnes han de servir per fer el referèndum. A la licitació es demana tant la possibilitat de fabricar urnes de metacrilat com de cartró per un cost total estimat de 200.000 euros (el primer lot seria de 184.000 euros i el segon, de 16.000). L'únic criteri per guanyar el concurs és el preu.
Segons fonts de Governació, el doble lot es justifica perquè la Generalitat "vol homologar empreses que puguin subministrar urnes per eleccions al Parlament, per consultes populars i per altres formes de participació ciutadana". En el cas d'uns comicis normals, la tipologia d'urnes està "molt fixada" (són les de metacrilat) mentre que les de cartró poden servir per "consultes populars".
L'executiu ja va explicar la setmana passada que engegaria la compra de les urnes per fer el referèndum, en concret, 8.000 –una informació de TV3–. L'anunci arribava després de certa tensió –avançada per l'ARA– entre els departaments de Vicepresidència i Governació per veure qui es feia responsable de la licitació. I encara més quan el Tribunal Constitucional ja ha avisat tots els membres del Govern que si fan res relacionat amb el referèndum poden derivar-se'n responsabilitats penals.
Puigdemont i Junqueras desbloquegen la compra d'urnesFinalment, el bloqueig s'ha resolt fent una compra en dues fases. El model escollit és el de l’acord marc, amb el qual Governació triarà ara les empreses que es puguin fer càrrec del contracte, però serà el consell executiu –i, per tant, el president de la Generalitat i tots els consellers– qui firmarà la compra en el moment oportú. D’aquesta manera, la responsabilitat de la compra és col·lectiva.
Aquest acord marc no implica, doncs, la compra d'urnes sinó que serveix, només, per habilitar una sèrie d'empreses per fabricar-les en cas que sigui convenient. "L’adjudicació de l’Acord marc no dóna dret a la prestació de l’objecte del contracte", especifica el plec de prescripcions administratives en què explica que "quan sigui necessari el subministrament d'urnes" l'òrgan "competent elaborarà el document descriptiu de l’encàrrec".
En aquest encàrrec, segons explica al plec, es concretaran els detalls de les quantitats a subministrar, els llocs i terminis de lliurament i, si s'escau, el "responsable del contracte".
Fins ara, la Fiscalia ha atribuït delictes de desobediència i prevaricació als encausats pel Procés, però ara també podria acusar d'un delicte de malversació de fons públics –que té penes de presó– als responsables de les decisions executives del Govern, tenint en compte que el Constitucional ha suspès la partida de processos electorals i la disposició addicional dels pressupostos que situen el referèndum aquest 2017. En el cas de la votació del 9 de novembre, el ministeri públic va desestimar acusar l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau per aquest delicte.
El marcatge de la fiscalia
L'acord marc es publica sota la premissa d'unes eleccions al Parlament de Catalunya per tal d'encabir la licitació en el marc de competències de la Generalitat. És la manera que l’executiu ha escollit per protegir-se del marcatge de la fiscalia, que ja fa setmanes va obrir diligències per determinar si el Govern estava preparant un referèndum que el Tribunal Constitucional ja ha dit que és il·legal.
De fet, l'endemà de l'anunci –la setmana passada– de la compra d'urnes, el govern espanyol ja va avisar que la fiscalia intervindrà quan es materialitzi la licitació. I no només contra la Generalitat, sinó que el portaveu de la Moncloa, Íñigo Méndez de Vigo, va recordar que la sentència del TC també apunta les empreses que participin en accions encaminades a celebrar el referèndum.
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, preguntada per la qüestió en una entrevista a Rac 1, ha assegurat que seria "terrible" per a la imatge d'Espanya a "escala internacional" que La Moncloa vetés la compra d'urnes a la Generalitat. S'ha referit a Méndez de Vigo i ha dit que va veure "molt malament" l'advertència pel portaveu de l'executiu espanyol: "En aquest país no s'és lliure de comprar el que es vulgui? Un govern no pot comprar urnes?", s'ha preguntat.
Des d'un punt de vista contrari, l'entitat unionista Societat Civil Catalana s'ha posat al costat de La Moncloa. Ha reaccionat a la licitació avisant que estarà pendent de les empreses que es presentin en aquest concurs perquè considera que la licitació contradiu la resolució del Constitucional que prohibeix el referèndum i que les empreses també han de complir les decisions de l'alt tribunal. Ho ha dit a través de Twitter: "Estarem pendents de quines empreses concursen (...) també han de complir les resolucions del Tribunal Constitucional".