Política04/12/2020

El Govern promet unes eleccions "segures" enmig d'advertiments d'una oposició que encara hi veu dubtes

La majoria de partits no avalen els supòsits que preveu la Generalitat per ajornar els comicis

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaPrimera reunió de la taula de partits en què el Govern i els grups parlamentaris han debatut els detalls de les eleccions del 14 de febrer, les primeres que es faran en un context de pandèmia. L'executiu ha organitzat aquesta trobada per mirar de tranquil·litzar alguns grups de l'oposició que havien transmès dubtes sobre la manera de garantir la seguretat sanitària i el dret de vot en uns comicis marcats pel covid. La Generalitat s'ha assegut a la taula amb sis protocols que defineixen com funcionarà la jornada electoral –i també les setmanes prèvies– i ha promès unes eleccions "segures". L'oposició ha celebrat aquest primer contacte però ha considerat que encara hi havia incògnites.

Cargando
No hay anuncios

El principal temor del Govern és que, a mesura que s'acosti la data electoral i no remeti la pandèmia, alguns partits posin en dubte que es puguin celebrar els comicis i en qüestionin la legitimitat. La Generalitat està convençuda que, si no hi ha un agreujament extrem de la situació sanitària, no hi ha d'haver cap problema per votar adoptant les mesures adequades. Entre tota la documentació que ha enviat als partits, l'aspecte més destacat és un quadre on es plantegen els escenaris en què es poden celebrar els comicis i en què no. Hi ha nou escenaris i només en dos s'ajornarien les eleccions. El primer, en cas de tornar al confinament domiciliari del mes de març i abril. El segon, en cas de tornar a una restricció severa de les activitats socials davant un risc elevat de "desbordament de la sanitat". Si no és el cas, el Govern defensa que es podrà votar amb seguretat malgrat que hi continuï havent contagis, hospitalitzacions i restriccions diverses.

L'encarregat de prendre la paraula ha sigut el consell d'Acció Exterior, Bernat Solé, perquè el seu departament és l'encarregat d'organitzar la votació. Ha assumit el compromís que les eleccions seran "segures" i que no exclouran "ningú". Això vol dir que la Generalitat es compromet que voti tothom, també els contagiats i els contactes estrets. De fet, en els protocols que ha enviat als partits, el Govern assegura que vol intentar que els contagiats votin als col·legis en una franja específica: de 20 a 21 hores el dia de la votació. Solé també ha ofert "mà estesa" a l'oposició per debatre en aquesta taula de partits totes les propostes que vulguin formular i ha assegurat que només des del "consens" es podran prendre "les millors de decisions". Fonts d'Acció Exterior han celebrat el "clima propositiu" de la trobada.

Cargando
No hay anuncios

Els interrogants

A la taula de partits no s'hi ha convidat el PDECat, que ha protestat amb una carta adreçada al president del Parlament, Roger Torrent, i al conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé. Els partits del Parlament que sí que tenien representació a la cita s'han compromès a col·laborar amb el Govern. Però cap partit de l'oposició ha comprat ara per ara els escenaris que preveu el Govern per ajornar els comicis. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha explicat que en això el seu grup hi veia un "descord important" i ha considerat que només s'haurien de suspendre en un supòsit: en el d'una eventual tornada al confinament domiciliari. Vidal Aragonés (CUP) creu que el Govern no ha traslladat "clarament" els escenaris concrets i Alejandro Fernández (PP) ha considerat que la informació era encara "massa ambigua". El popular sospita que els comicis es podrien ajornar depenent "d'interessos electorals de Waterloo" i no de les condicions sanitàries. Ferran Pedret (PSC) també ha demanat el compromís que, si s'han d'ajornar, en cap cas sigui sine die. Fins i tot la diputada de JxCat Elsa Artadi, el partit soci de Govern d'ERC, ha evitat comprar els escenaris: "És el tema més delicat de tots i mereix un monogràfic". L'oposició també han plantejat uns altres dubtes, com per exemple quins seran els espais definitius on es podrà votar i com funcionarà la votació per franges horàries que planteja el Govern.

Cargando
No hay anuncios

Reduir la despesa

També s'ha parlat de com serà la campanya electoral. El PP demana que sigui només d'una setmana, però en això no té el suport de ningú i continuarà sent de dues. Als protocols del Govern també es parla d'aquesta campanya electoral. No es volen reduir les dues setmanes convencionals, però es proposa que la majoria d'actes siguin telemàtics i s'abandonin els petons, les abraçades i les encaixades típiques dels mítings. On sí que hi ha una certa sintonia entre els partits és que caldrà reduir les despeses electorals. Ara per ara, JxCat, els comuns, el PP i la CUP ja s'han mostrat disposats a enviar la propaganda electoral de manera conjunta i en un sol sobre. Algunes formacions s'arriben a gastar un milió d'euros cada campanya només en aquest concepte.

Cargando
No hay anuncios

La taula de partits que s'ha reunit aquest divendres tindrà continuïtat i el Govern i els partits es veuran les cares periòdicament. Diversos grups aquest divendres també han demanat que les reunions vinents siguin "més operatives" i menys "protocol·làries". Els comicis quedaran formalment convocats el 21 de desembre. Tanmateix, l'hora de la veritat sobre si es podran fer es començarà a dilucidar a partir del 15 de gener. Aquell dia es farà una "primera avaluació dels escenaris epidemiològics del període electoral" i a partir de llavors es farà una revisió periòdica "cada set dies com a màxim".