Govern dissenyat abans del 27-S
CDC i ERC treballen amb la idea de tenir enllestit al màxim l’organigrama d’un executiu conjunt
BarcelonaConvergència i ERC, els dos partits que formen la candidatura Junts pel Sí, juntament amb les entitats del sobiranisme civil, treballen amb la idea de tenir “llest” l’organigrama d’un hipotètic govern conjunt abans de les eleccions. Així ho assenyalen fonts de la candidatura a l’ARA, que apunten que tenir apamada l’estructura del futur executiu -sempre en cas de victòria sobiranista a les urnes a les eleccions del 27-S- serviria per “accelerar” durant els dies immediatament posteriors als comicis sense haver de definir fil per randa els noms i les àrees que ocuparà cada partit. “La idea és tenir un 80% de l’estructura definitiva ja traçada”, apunten diversos dirigents consultats. El pla de treball final l’acabaran decidint el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, que arran de la posada en marxa de Junts pel Sí han “millorat” les seves relacions, segons admeten fonts consultades.
En la passada legislatura, CiU -encara formada per dos partits- i els republicans van col·laborar al Parlament sense que el partit de Junqueras entrés a formar part de l’executiu. Això va ser una font de retrets dels nacionalistes, que van intentar posar de manifest en diferents ocasions la voluntat que ERC accedís a governar. Aquest cop, en cas de victòria suficient de Junts pel Sí -les enquestes internes els deixen al llindar de la majoria absoluta en els escenaris més optimistes-, es formarà un govern de coalició obert a l’entrada d’independents que gestioni l’etapa de “desconnexió” de l’Estat.
“No pot passar com el 2010, quan es va trigar molt a determinar totes les àrees del Govern”, rememora un alt dirigent de Convergència. “Es vol entrar en detalls”, assenyalen fonts de l’equip negociador, que no amaguen certes “asprors” que els dos partits han de llimar. Els encarregats de fer-ho seran Mas i Junqueras, sobre qui recau l’última responsabilitat en les negociacions. La discreció és “màxima”, segons les fonts consultades, perquè l’equip de campanya considera contraproduent que camí de les eleccions es comencin a filtrar els noms dels hipotètics consellers i alts càrrecs.
Malgrat que, en cas de victòria sobiranista, la candidatura de Junts pel Sí es converteixi en un executiu de coalició, Mas vol un Govern “que se senti com a propi”, segons relata un membre de la cúpula de Convergència. El repartiment previst -incloent-hi els independents a proposta dels dos partits- es basa en un 60% per al partit del president -candidat a la reelecció tot i no ser el cap de llista, una responsabilitat que recau en Raül Romeva- i un 40% per als republicans, segons consta als acords a què van arribar els dos partits a mitjans de juliol. La vicepresidència serà per a ERC, mentre que el portaveu es designarà a proposta de CDC. Dirigents nacionalistes especulen que la tria de Mas per a aquest càrrec tindrà “incidència” en la successió política del president.
Entrades i sortides
Un dels canvis més significatius que podria experimentar el Govern és la sortida de Francesc Homs, fins fa pocs mesos portaveu de l’executiu i home de la màxima confiança de Mas. “Situar-lo a Madrid té sentit en la mesura que caldrà tenir-hi un interlocutor fiable per al president”, assenyala un alt dirigent nacionalista. Aquest moviment està a l’espera del format amb què el sobiranisme triï presentar-se a les eleccions espanyoles del desembre. Veus nacionalistes promouen reeditar la coalició, però no se’n parlarà fins que passi la cita del 27-S.
El paper de Junqueras l’endemà de les eleccions és encara una incògnita. “Hi ha moments en què diu que la seva prioritat és ser alcalde”, assenyalen diversos dirigents de CDC consultats. La vicepresidència del Govern, en algun moment de les converses entre els dos partits, s’ha posat damunt la taula de Marta Rovira, secretària general d’ERC. La presidència del Parlament, que també correspondria als republicans, també podria ser una via per a Junqueras, tenint en compte que és la segona autoritat del país i que la cambra catalana aprovarà lleis transcendentals per a la “desconnexió” en els pròxims mesos.
L’escenari més probable és que els republicans reclamin una conselleria de gran pressupost -Ensenyament o Salut- que els permeti guanyar protagonisme a l’hora d’aplicar les divuit mesures urgents en polítiques socials que Junts pel Sí portarà al programa electoral. Es dóna per fet que Boi Ruiz, conseller de Salut, no repetirà en un executiu de coalició, igual que Felip Puig. Jordi Jané, conseller d’Interior, té “opcions de repetir”, segons les fonts consultades, igual que Neus Munté, que ha guanyat pes polític com a portaveu. En el capítol d’incorporacions de CDC, el nom de Jordi Turull, ara president del grup parlamentari, sona per incorporar-se a l’executiu. Un moviment que li donaria visibilitat camí del pols intern per liderar el partit en el pròxim congrés de la formació de Mas.
Romeva fa una crida per convèncer els indecisos
El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va fer una crida ahir en un acte de precampanya al Masnou (Maresme) per mirar de convèncer els indecisos. “Hi ha gent que encara té recança sobre què significarà això”, va reconèixer Romeva, que va demanar als assistents que expliquin “a la gent que té dubtes” per què és important votar la seva llista. “No podem permetre que, basant-se en mentides, la gent no s’apunti a un futur millor”, va defensar davant més de 1.300 persones, i va alertar: “Si el 27-S no guanya el sí, seguirem ancorats en un forat negre econòmic i polític”.
Per la seva banda, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va subratllar la necessitat de pensar en les futures generacions. “La feina que tenim al davant no s’acaba el 27-S, perquè hem de construir una nova república, una Catalunya independent, i ho hem de fer pensant en nosaltres mateixos, però també en els que no poden votar ara perquè són massa petits però que es veuran condicionats per les nostres decisions”, va afirmar.