El Govern declara desert el concurs per a la compra d'urnes però manté "intacta" la voluntat d'adquirir-ne

L'executiu no homologa les dues empreses que optaven a la licitació per falta de solvència econòmica però té obertes vies alternatives. Munté reclama a la fiscalia que retiri de forma immediata la querella contra Borràs

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras
Maiol Roger / Gerard Pruna
27/06/2017
3 min

BarcelonaLa compra d'urnes queda, de moment, congelada. El Govern ha declarat desert el concurs per homologar les empreses que havien de fabricar les urnes per al referèndum. Segons ha pogut saber l'ARA, les dues empreses que optaven a fabricar les 8.000 urnes que s'havien de fer servir l'1 d'octubre no han superat els tràmits previs a l'homologació del Govern. En roda de premsa després del Consell Executiu, la consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, tot i l'entrebanc ha assegurat que l'executiu català manté "intacta" la voluntat d'adquirir urnes per assegurar que l'1 d'octubre es pugui votar en un referèndum amb totes les garanties.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat Munté, les dues empreses que s'havien presentant al concurs "no han pogut acreditar els requisits formals i tècnics que se'ls requeria". Aquesta situació, ha remarcat, és normal i ha succeït en altres ocasions. "Els procediments han d'oferir les màximes garanties a tothom, als empresaris però també a l'administració", ha afirmat. Tanmateix, ha criticat les "amenaces" de l'Estat a empreses, funcionaris i voluntaris i ha reclamat al govern espanyol que "deixi d'amenaçar".

Les empreses que optaven a la fabricació d'urnes eren Plastic Express i la UTE formada per Espai World i Suministros Integrales Futbida. El Govern ha evitat confirmar que el concurs quedi desert. La portaveu, Neus Munté explicarà l'estat de la tramitació a la roda de premsa posterior al consell executiu.

El Govern creu que hi ha vies alternatives al concurs desert per tenir urnes l'1 d'octubre. Dilluns, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va apuntar que l'executiu català tenia altres opcions per a la compra d'urnes. Després de dir que el Govern sap que l'1 d'octubre hi haurà urnes i "fins i tot el model", el president va demanar temps per fer "tot el procediment administratiu", i va subratllar que "hi ha moltes vies" per fer-lo.

A més, Puigdemont va recalcar també que l'important no és si les urnes són de metacrilat, plàstic o vidre. "El que interessa és que l'urna estigui plena i que en surti una conclusió que puguem implementar", va avisar.

Tot i que Munté ha evitat avançar escenaris perquè el Govern encara els ha d'analitzar tots, no ha volgut tancar la porta a cap possibilitat. Tampoc al fet que es repeteixi un sistema similar al del 9-N, quan es va encarregar la construcció de les urnes al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) de Lleida. En ser preguntada per si es plantegen repetir el concurs, Munté ha apuntat que caldria veure les possibilitats de "reeixir" d'un altre procediment ja que "no hi ha tantes empreses que fabriquin urnes".

Una querella oberta que ho condiciona tot

La decisió de deixar desert el concurs deixa també a l'aire la querella que ha presentat la fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general en el moment de la licitació, Francesc Esteve, per delictes de desobediència, prevaricació i malversació arran de l'acord marc per homologar les empreses que havien de fabricar les urnes.

De fet, Munté ha aprofitat que el concurs hagi quedat desert per reclamar a la Fiscalia que retiri "de forma immediata aquesta querella que no té cap sentit". A més, ha apuntat que el fet que el concurs no doni fruits demostra encara més que el ministeri es va precipitar presentant la querella. "Fixi's si és preventiva, que estem ara parlant que aquest procediment que havia aixecat totes les alarmes no continua endavant per una qüestió de garanties", ha afegit.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha admès a tràmit la querella, contra la qual va presentar ahir al·legacions la defensa de Borràs i Esteve argumentant que la fiscalia actua amb "finalitats clarament intimidatòries" fent un "ús preventiu del dret penal".

Compromís amb el vot exterior

Més enllà de les urnes, Munté s'ha referit també a preguntes dels periodistes a un altre dels aspectes que estan provocant maldecaps al Govern de cara als preparatius del referèndum, el vot exterior. Tot i remetre's a l'acte del 4 de juliol amb què l'executiu català vol presentar els preparatius de la votació, ha subratllat el compromís "clar i explícit" de facilitar als catalans residents a l'exterior "que puguin votar amb totes garanties en tots aquells processos que s'esdevinguin".

Petició al PSC

Dins de les notícies positives de cara al referèndum que ha rebut el Govern els últims dies hi ha el fet que alguns alcaldes del PSC s'hagin manifestat partidaris de no oposar-se des dels seus ajuntaments a la votació. En aquest sentit, Munté s'ha mostrat convençuda que hi haurà "més alcaldes" que s'expressaran en línies similars i ha demanat al PSC "dignitat democràtica per no sancionar tots aquests alcaldes".

stats