Política25/08/2020

Salut veu factible celebrar unes eleccions a Catalunya malgrat la situació de pandèmia

La primera reunió del Govern del nou curs polític defuig la qüestió de l'avançament electoral

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaJa fa mesos que es parla a Catalunya d'un possible avançament electoral. El president Torra medita si convocar eleccions anticipades abans que el Tribunal Suprem l'inhabiliti definitivament i el desposseeixi del càrrec, cosa que podria passar a principis de la tardor. En condicions normals seria un debat estrictament polític de si cal escapçar la legislatura i convocar els catalans de nou a les urnes, però en els temps actuals també hi juga un paper decisiu la situació d'emergència sanitària. ¿Està preparada Catalunya per celebrar uns comicis en plena pandèmia? Aquest dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que sí.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és un dia qualsevol per fer aquesta afirmació. Aquest dimarts s'ha celebrat la primera reunió del Govern del nou curs polític. Ni Torra ni cap dels altres consellers ha tret el tema. La qüestió, però, cada cop és més candent. El Suprem celebrarà la vista sobre la inhabilitació de Torra el 17 de setembre i el president ha decidir pels volts d'aquella data què farà.

Cargando
No hay anuncios

En la qüestió estrictament sanitària, Vergés no hi veu problema per tornar als col·legis electorals –també hi hauria vot anticipat per correu que evitaria la presencialitat–. El seu argument és que la societat ha d'"aprendre" a conviure amb la pandèmia perquè res fa pensar que tot torni a la normalitat a curt termini. Així, per a ella, amb les mesures addicionals que pertoqui, "ho hem de poder fer tot". També anar a votar. Vergés ha comparegut aquest dimarts amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, per presentar el protocol perquè tornin a obrir les escoles el 14 de setembre. Així, ha conclòs que si hi ha un protocol per tornar als centres educatius amb covid, també pot haver-n'hi un altre per anar a votar.

Cargando
No hay anuncios

Un pla especial

Com va publicar l'ARA al juliol, el Govern fa un temps que treballa en un pla per adaptar les eleccions al virus. De fet, fins i tot té l'estimació que les mesures extraordinàries per votar sota la situació sanitària actual li costarien uns 8 milions d'euros extres –mascaretes, gel hidroalcohòlic als col·legis electorals, etc.–. En una entrevista a l'ACN a principis d'agost, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va confirmar que la Generalitat preparava aquest pla per garantir unes eleccions malgrat la pandèmia. Un dels arguments per defensar aquestes eleccions és que Catalunya no seria la primera comunitat a fer-les, ja que Galícia i Euskadi ja van votar a principis de juliol. Ho van fer amb rebrots del virus i amb polèmica –es va prohibir el vot als contagiats–, però ho van poder fer.

Cargando
No hay anuncios

Els dubtes de JxCat

Els dubtes sobre quan celebrar les eleccions no només són sanitaris, sinó també polítics. Torra treballava amb la idea de convocar els comicis a la tardor però no tot JxCat ho veu igual. Hi ha veus que són partidàries que el Suprem confirmi la inhabilitació de Torra sense que hi hagi eleccions a la vista, malgrat que això deixaria Catalunya sense president i en un escenari inèdit. Sí que permetria, per altra banda, abonar l'estratègia de la confrontació que fa dies que reivindica JxCat. Esquerra, el seu soci de Govern, fa setmanes que reclama que el president convoqui les eleccions per no deixar el futur de la política catalana en mans del Suprem. Els republicans, però, no tenen cap notícia de què pensa fer el president. La primera reunió del curs polític tampoc ha servit per desentrellar el misteri.

Cargando
No hay anuncios